Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Téma: Z nezfilmovatelné knihy nejzásadnější sci-fi jedné generace. Jak trnitá byla cesta Duny na plátna?

Když se před třemi lety do kin konečně propracovala první Duna, mnoho běžných diváků v ní poznalo celou řadu známých ingrediencí. Písečná planeta a galaktické bitvy jako vytržené ze Star Wars, konflikt mezi urozenými rody ala Hra o trůny a spoustu dalších. Dlouholetí fandové, kteří na filmovou Dunu čekali dekády, měli ale eso v rukávu. Jestliže se totiž Duna někomu zdála povědomá, nebylo to kvůli tomu, že by si snad vypůjčovala od jiných značek. To ony si vypůjčovaly od ní. Dostat se na plátna pod taktovkou vizionáře Denise Villeneuve totiž Duně trvalo opravdu dlouho.

Původní román od Franka Herberta vyšel už v roce 1965 a dodnes platí za jedno z vůbec nejvlivnějších děl science fiction literatury. Herbert svůj příběh o pouštní planetě prolezlé obřími červy protkal nejen revolučními nápady a detaily, ale také spoustou náboženské rétoriky a filozofie. Přestože příběh Paula Atreida na první pohled připomíná klasickou cestu hrdiny, pod povrchem se skrývá mnohem temnější příběh o slepém fanatismu. Nic, co by se snadno prodávalo masám. Není tedy divu, že dostat příběh na velká plátna trvalo téměř šedesát let. Ne, že by tu ovšem nebyly i dřívější pokusy.

Svou snahou dostat příběh Duny na velká plátna proslul hlavně chilský filmař Alejandro Jodorowsky, jehož tvůrčím mottem je poskytnout divákům stejný filmový zážitek jako psychedelické drogy. Jeho první filmové počiny Krtek nebo Svatá hora mnoho lidí v kinech nevydrželo a kritika je popisovala jako surrealistická díla skutečného vizionáře. Když se tedy Jodorowsky hodlal zaměřit na Dunu, mnoho lidí bylo zvědavých, co z ní nakonec vyleze.

O Jodorowskyho Duně se často hovoří jako o nejlepším filmu, který se ale nikdy nenatočil. Režisér film koncipoval jako čtrnáctihodinový (ano, čtete správně) epos,  spolupracoval s řadou umělců a výtvarníků, obsadit hodlal například Salvadora Dalí nebo Orsona Wellese a hudbu chtěl přenechat kapele Pink Floyd. Herbertovou knihou se příliš nevázal a dělal si vše po svém. Všechny jeho plány se ale rozpadly, když zjistil, že žádné studio jeho astronomicky drahý projekt nezaplatí. V roce 2013 pověděl Jodorowsky světu o své vizi alespoň v dokumentu.

Dotáhnout práci na Duně do konce se nakonec v roce 1984 povedlo režisérovi Davidu Lynchovi. Ten se sci-fi žánrem žádné zkušenosti neměl. Dostal sice možnost zrežírovat Návrat Jedie, Lynch se ale raději rozhodl pro Dunu. Nechtěl totiž pracovat po dohledem George Lucase. Volba se mu bohužel vymstila. Jeho verzi Duny producenti ve střižně rozsekali na kousky, Lynch se od filmu distancoval a dodnes na něj pohlíží jako největší chybu své kariéry. Film navíc v kinech totálně propadl.

Trvalo pak dalších čtyřicet let, než se značky chopil Denis Villeneuve a vytvořil z ní epickou podívanou, kterou jsme v kinech viděli před třemi lety. Na rozdíl od svých předchůdců si ale filmař uvědomil, že snažit se odvyprávět příběh první knihy na ploše dvou hodin opravdu nejde. Když ale uváděl do kin první Dunu, pořádně zariskoval. Vyprávění totiž utnul v polovině, aniž by věděl, jestli vůbec dostane šanci příběh dokončit. Film si ale nakonec v kinech nevedl vůbec špatně, i když byl ve stejnou dobu uveden na HBO Max, a Villeneuve tedy letos válku o pouštní planetu Arrakis dokončí.

Na začátku Duny: Části druhé se mladý Paul Atreides skrývá s pouštním národem Fremenů, učí se jejich životu a vlivem bájného koření více a více odemyká svou schopnost nahlédnout do budoucnosti. Ta mu ukazuje jeho samého v čele velkého povstání proti rodu Harkonnenů. Paul se ale bojí svůj osud přijmout. Válka o kontrolu nad Arrakis by totiž mohla mít mnohem širší důsledky, než si jeho následovnici myslí.

Denis Villenueve už avizoval, že pokud si dvojka povede v kinech dobře, rád by zpracoval ještě následující knihu Spasitel Duny, která Paulův příběh svým způsobem uzavírá. Pokud se bude svět Duny skutečně dál rozvíjet, můžeme se těšit na pěkné ujetiny. Zatímco první kniha je v tomto ohledu relativně střídmá, navazující romány už nešetří šílenostmi jako jasnozřivými rybími monstry, robotickými zombie nebo hybridy mezi lidmi a písečnými červy. Máme se tedy na co těšit. Duna: Část druhá pro tuto chvíli vstupuje do kin 29. února.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: Vertical Ent. © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast