Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Franz: Tvůrkyně Šarlatána točí film o legendárním Kafkovi

Dlouhodobá spolupráce režisérky Agnieszky Holland a producentky Šárky Cimbalové pokračuje natáčením dalšího filmu. Po Šarlatánovi a Hranici začala světoznámá režisérka točit velkofilm inspirovaný významnou postavou české i světové literatury, spisovatelem Franzem Kafkou. Titulní roli hraje německý herec Idan Weiss. Snímek Franz vzniká v koprodukci s Polskem a Německem. Scénář napsal spolu s režisérkou Marek Epstein.

Idan Weiss jako Franz Kafka

Film Franz zachytí spisovatelův život jako mozaiku, počínaje jeho narozením v Praze v 19. století až po jeho smrt v Berlíně po skončení první světové války. Kamery se ujme Tomasz Naumiuk, který stojí také za snímky Pan Jones či Hranice.

Natáčí se na různých místech Prahy, část filmu vznikne v Německu.

Franz Kafka (3. 7. 1883 Praha – 3. 6. 1924 Rakousko)
3. června 2024 uplyne sto let od úmrtí spisovatele proslulého po celém světě díly jako Proměna, Proces, Amerika nebo Zámek. Německy píšící spisovatel žil a tvořil v Praze a patří k popkulturním ikonám naší země.
Zemřel ve věku 40 let.

Režisérka Agnieszka Holland s Idanem Weissem

O Kafkovi víme všechno a zároveň nic

„Kafka si už sto let udržuje status globální rockové hvězdy. Existují desítky podrobných životopisů, spousta analýz, tuny knih o něm. Ale důvody jeho rostoucího významu a jeho osobnosti zůstávají záhadou. Snažím se tento film poskládat jako rozsypanou skládačku. O Kafkovi víme všechno a zároveň nic,“ vysvětluje režisérka. Prozrazuje, že abychom pochopili nepolapitelného spisovatele, který po své smrti nařídil zničit svá díla, nestačí jen poskládat jeho minulost a tvorbu, ale je třeba hledat svého hrdinu ve střípcích, hádankách, pocitech, ve směsici faktů, domněnek a představ, v jeho snech, literatuře a dopisech. „Chci stát vedle něj v jeho urputném boji s otcem, se světem a neúprosnými očekáváními a požadavky většiny jeho blízkých, v jeho touze po lásce a obyčejném, měšťáckém životě a strachu z něj. Smyslový rozměr filmu je pro mě zásadní. Kafka předpověděl světu nejtemnější budoucnost, ale v Kafkovi samotném bylo více jasu a humoru, než si lidé obvykle myslí.“

Franz – Štěpán Klán, Šárka Cimbalová, Agnieszka Holland a Tomasz Namiuk

Silný mezinárodní potenciál

„Mít život jednoho z nejpopulárnějších a nejmodernějších spisovatelů 20. století adaptovaný na filmovém plátně vizionářskou režisérkou, jakou je Agnieszka, je pro nás sen. Franz bude jedním z nejzajímavějších evropských filmů a má velmi silný mezinárodní potenciál, „ dodává producentka Šárka Cimbalová. „Podařilo se nám navíc dát dohromady neuvěřitelně silný a skvělý cast, moc se na natáčení těšíme.“

Agnieszka Holland – scenáristka, režisérka (*1948)
Držitelka několika Českých lvů a mnoha mezinárodních ocenění vystudovala pražskou FAMU. Je jednou z nejvýznamnějších světových režisérek. Natáčela i v Hollywoodu a mnoha dalších světových produkcích.
Pochází z Varšavy.
Často natáčí o skutečně žijících historických postavách. Pro české HBO natočila mnoha cenami ověnčenou minisérii Hořící keř (2013).

Zajímavé obsazení

Kafkovu přítelkyni a překladatelku Milenu Jesenskou si zahraje Jenovéfa Boková. V obsazení najdeme mimo jiné jména jako Ivan Trojan, Josef Trojan, Vladimír Javorský, Karel Dobrý, Stanislav Majer, Juraj Loj, Ondřej Malý, Jan Budař, Tomáš Dalecký, Vasil Fridrich nebo Filip Kaňkovský.

Datum premiéry zatím není stanoveno.

-red-
foto/video: © Marlene Film Production 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast