Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Recenze: Seriálový Fallout nedělá hrám ostudu, má ale své mouchy

Jak Netflix, tak HBO se v posledních několika letech rozhodly prolomit kletbu videoherních adaptací a streamovací služby tak potěšily například hráče League of Legends se seriálem Arcane, nebo fandy temných dramat s Last of Us. Dokonce i Paramount+ se pokouší diváky přesvědčit, že jejich televizní verze Halo si zaslouží šanci. Nově chce do party i Amazon Prime. Tady se pro změnu sáhlo po herní sérii Fallout, akční antologii zasazené do světa zdecimovaného atomovou válkou, kde se zbytky civilizace raději stáhly pod zem.

Fallout (foto: TMDB)

Tato malá hrstka přeživších bydlí ve Vaultech, navzájem propojených ocelových katakombách, kde se snaží udržet to málo, co jim z dřívějšího života zbylo. Až přijde správný čas, hodlají Vaultaři vystoupit na povrch a znovu vybudovat spořádanou společnost. Prozatím je ale kontakt se světem přísně zakázán.

A není tomu tak bezdůvodně. Spousta pozemských živočichů totiž zmutovala k nepoznání, lidé otrávení radiací se mění v mrtvolné Ghouly a všude platí tvrdé právo silnějšího. Jedná mladá vaultařka je ale nešťastnou shodou okolností nucena vypravit se na zemský povrch a čelit nebezpečenstvím, která na ni číhají doslova za každým rohem.

Od tvůrců Westworldu

Pod seriálem jsou jako scenáristé podepsaní Jonathan Nolan a Lisa Joy, kteří pro HBO vytvořili sci-fi drama Westworld. Jejich předchozí počin si našel malou skupinu velmi oddaných fanoušků a vydržel dokonce čtyři série. Navzdory špičkovému řemeslnému provedení mu ale hlavně v pozdějších řadách podle mnohých diváků chyběla šťáva a emoce. Soudě podle první řady si bohužel spoustu těchto problémů oba tvůrci přetáhli i k Falloutu.

Retro-futuristická stylizace má nezpochybnitelný šarm a postapokalyptický svět je po technické stránce dotažený k dokonalosti. Většina postav, která jej obývá, ale vyzní tak, jak by ve videoherní adaptaci neměla. Videoherně. Nikdo tu samozřejmě nebude zpochybňovat, že videohry mohou mít skvěle napsané postavy. Zrovna loni přesvědčili mnohé skeptiky o opaku třeba Joel a Ellie. Je ale potřeba si přiznat, že ve většině videoher záleží hlavně na tom, jakou držíte zbraň. Kdo ji má v rukou, na tom už tolik nesejde.

V ideální situaci by měla televizní adaptace podobné mezery vyplnit, v případě Falloutu se to ale povedlo jen napůl cesty. Jednotlivé zápletky, pro které se scenáristé rozhodli, nejsou samy o sobě vůbec špatné a na papíře fungují. Stejně jako v případě Westworldu vám ale po pár epizodách dojde, že na žádné z postav vám vlastně příliš nezáleží. A to je problém.

Fallout (foto: TMDB)

Spousta výplňové vaty

Mnohdy nepomůže ani fakt, že příběh má místy také blíže k videoherní kampani, než k seriálovému vyprávění. Základní kameny všech dílčích dějových linek jsou dostatečně zajímavé a minimálně v první epizodě tvůrci rozestavují figurky skvěle.

Některým herním Falloutům recenze vyčítaly, že jejich side questy jsou daleko zajímavější než hlavní příběh. U seriálu to tak úplně neplatí. Jeho vyprávění působí, jako by se tvůrci snažili tři hodiny bombastického materiálu natáhnout na osm epizod; s každým přibývajícím dílem ale příběh více a více sklouzává spíše k výplňkovým odbočkám, kvůli kterým jako celek působí poněkud rozvlekle.

Je to škoda, jelikož řemeslné zpracování by mohl Falloutu kde kdo závidět. Propojování předpotopních technologií z padesátých let a futuristické robotiky dává poměrně ohranému postapokalyptickému prostředí nový rozměr, naivně spokojené a zároveň klaustrofobické prostředí Vaultů tvoří divákovi přímo před očima vizuální oxymóron a k tomu každých pár minut zazní do uší parádní retro muzika. Kdyby měla produkce oporu i v silnějším scénáři, mohlo z toho vzejít něco víc než „jen“ průměrné sci-fi.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
3

Fallout (2024)

Obrovský potenciál, který se tvůrcům Falloutu nabízel, se bohužel povedlo využít jen částečně. Unikátní vizuál herního světa není v seriálovém podání o nic méně hravý nebo ujetý, výprava je bezchybná a soundtrack jednoduše skvělý. Pod naleštěným povrchem bohužel ale zbývá málo, do čeho by se dalo skutečně ponořit. Jednotlivé příběhové linky na několik hodin zabaví, chybí jim ale hlubší emocionální drive. Jestli jste hry nehráli, uvidíte, zda vás všechna ta tajemství a intriky podzemní civilizace donutí vzhlédnout od mobilu. Jestli jste fandy původní série, jejíž kánon seriál rozšiřuje, přihoďte si k hodnocení klidně další hvězdičku.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: © Prime 2024

Fallout
Akční / Sci-Fi / Drama / Dobrodružný / Válečný
USA, 2024, 7 h 53 min (Minutáž: 45–74 min)
Tvůrci: Geneva Robertson-Dworet, Graham Wagner
Režie: Jonathan Nolan, Daniel Gray Longino, Clare Kilner
Scénář: Jonathan Nolan, Lisa Joy, Geneva Robertson-Dworet, Graham Wagner
Kamera: Stuart Dryburgh, Teodoro Maniaci, Alejandro Martínez, Dan Stoloff
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Ella Purnell, Aaron Moten, Walton Goggins, Moises Arias, Kyle MacLachlan, Sarita Choudhury, Mike Doyle, Michael Abbott Jr., Zach Cherry, Matty Cardarople

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast