Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Velký pán: Roztomilá loutková pohádka říznutá bondovkou (recenze)

Minule se Malý pán vyžíval v samotě a pohodlí svého domečku a jen velmi nedobrovolně se vydal za dobrodružstvím, na kterém hledal, co mu schází. Protože na konci našel kamarády a lásku, tentokrát si spokojeně žije v rušné vesničce plné loutkových parťáků. Když ale tuhle idylu naruší zpráva o podivných jeleňácích, ohrožujících obyvatele lesa, a záchranu před nimi obyvatelům lesa slibuje podezřelý doktor Zetek, distribuující po lese televize, musí Malý pán zabojovat, aby o svůj poklidný život nepřišel.

Loutky v klídku i v akci

Od hobitovsky laděné jedničky se Velký pán celkově dost liší, příběh je jednoduchounký a v podstatě by vydal na večerníček. Celá první polovina filmu je v podstatě série epizodek z každodenního života v hrdinově vesničce, kdy se mnoho neděje a divák spolu s postavami čeká než děj nabere obrátky. To ale neznamená, že by film byl nuda nebo se při svých sedmdesáti minutkách táhnul.

Když pak Malý pán s kamarády infiltruje padouchovu pevnost a z filmu se stane variace na Jamese Bonda nebo Mission: Impossible, je to už čirá a bezvadná zábava pro malé i velké.

Pohádka opravdu pro všechny

Soudě dle reakcí na předpremiérové projekci na zlínském filmovém festivalu, silnou stránkou Velkého pána je opět způsob, jakým dovede oslovit jakkoli starého diváka. Na ručně vyřezávané loutky tajtrlíkující po skutečných lokacích se krásně kouká a milé vtípky pro děti se střídají s pomrkáváním na staršího diváka.

V jakémkoli věku je fajn si i připomenout ústřední poselství, že svět je plný takových, kteří v ostatních záměrně probouzí strach, aby se mohli tvářit, že právě oni svět spasí a zachrání.

Kiosek Malého pána a Majolenky (foto: Bontonfilm)

Kouzlo loutek i dabingu

Je k nevíře, kolik emocí dovedou dřevění panáčci při absenci jakékoli mimiky jen za pomocí hlasů a řeči těla zahrát. Perfektní je, stejně jako minule, i dabing. Malého pána znovu báječně namluvil Saša Rašilov, pro kterého role musí evidentně být srdcovka, vzhledem k tomu, jak zřídka svůj hlas v posledních letech propůjčuje. Vedle jeho lásky Majolenky v něžném podání Báry Polákové ale excelují hlavně Miroslav Krobot jako datel a Pavel Liška jako doktor Zetek, jejichž drmolení se k loutkovým postavičkám kouzelně hodí a několikrát diváka upřímně rozesměje.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Dabing
4

Velký pán (2024)

Velký pán je o dost jiná podívaná než byl Malý pán, pořád ale stejně kouzelná – ať už díky kráse ručně vyřezávaných loutek, lesním kulisám, skvělému dabingu nebo milému humoru. To svoje si v ní najde mrně i dospělák. Chceme trojku a víc loutkových pohádek!

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm; audio: Totalfilm Media © 2024

Velký pán
Loutkový / Animovaný
Česko, 2024, 72 min
Premiéra: 3. 10. 2024 Bontonfilm
Režie: Radek Beran
Scénář: Lumír Tuček, Radek Beran
Kamera: Jan Baset Střítežský
Hudba: Milan Cais
Hrají: Saša Rašilov nejml., Barbora Poláková, Pavel Liška, Miroslav Táborský, Miroslav Krobot, Vladimír Javorský, David Novotný

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast