Recenze | Paul Walker a David Belle to rozjíždí v Doupěti naplno

Doupě vzniklo v produkci Luca Bessona. Režíroval Camille Delamarre a dopadlo to mnohem lépe než nedávní Mafiánovi z Bessonovy stáje. Doupě je remake francouzského Okrsku 13. Opět jsou tu parťáky policista a trestanec. Doupě je posledním zcela dokončeným filmem tragicky zesnulého herce Paula Walkera. Roli trestance Lina si zopakoval Francouz David Belle. A nebojte i po deseti letech je ve stejně obdivuhodné kondici.

Doupě (foto: HCE)

Doupě (foto: HCE)

Na začátek předesílám: To co se v Doupěti děje, je samozřejmě pěkná hovadina. Ale akčňáky tohoto typu tu nejsou od toho, aby se zamýšlely nad nesmrtelností chrousta.
Takže: Paříž byla vyměněna za Detroit, kde se rovněž nachází ghetto čtvrť – zde nazvaná Brick Mansions.

Damien Collier (Paul Walker) má za úkol dostat se do této zakázané zóny a zneškodnit bombu (přimontovanou na balistické raketě), kterou chce na město poslat místní drogový boss Tremaine (RZA). Dostat Damiena do Brick Mansions má místní spravedlivý padouch Lino (David Belle), který vede osamocenou partyzánskou válku.

Doupě (foto: HCE)

Doupě (foto: HCE)

Ničí Tremainovy drogové zásoby a likviduje je. Bojuje tak za lepší podmínky v komunitě. Lino nechce o pomoci policii ani slyšet. Ale když Tremaine unese jeho bývalou přítelkyni, je rozhodnuto. Oba se musí dostat až k Tremainovi, osvobodit Linovu přítelkyni a zlikvidovat bombu. Co když je ale všechno trochu jinak než se zdá?

Doupě (foto: HCE)

Doupě (foto: HCE)

Jistě, přivázat bombu k raketě drátem a poslat ji na milionové město je opravdová WTF zápletka. Ale proč ne? Kdybyste byl drogovým bossem, poradil byste si jinak :)? Tremaine je tu líčen vskutku zvláštním způsobem. Takže je jasné, že scénárista to nemohl myslet úplně vážně. Drogový boss velmi rád vaří, má rád disciplínu, nedělá mu problém kohokoliv zabít pro špatnou odpověď na otázku. Nesnáší!, když se mu někdo jen dotkne jeho milovaného auta. Bomby přivazuje na kradenou ruskou raketu špagátkem a vůbec – zábavná postava.

Podívejte se na Okrsek 13 – zdarma online na ivio.czIvio logo

Doupě (foto: HCE)

Doupě (foto: HCE)

Parkurový král Lino (David Belle) je málomluvná postava s příšerným francouzským akcentem, ale vynahrazuje to kaskadérskými a bojovými kreacemi, za které by se nemusel stydět kdokoliv z 36 komnat Shaolinu. Paul Walker vše glosuje v ušmudlaném tričku a mezi ním a Bellem funguje chemie na sto procent. Vydechnout nám oba pánové dají snad jen v jedné scéně. Ve výtahu na detroitské radnici. Však si určitě vzpomenete, až ji uvidíte.

Doupě (foto: HCE)

Doupě (foto: HCE)

Delamarre je velmi slušný akční rutinér, ačkoliv je Doupě teprve jeho druhým počinem. Film nemůže milovníka akčních výplachů zklamat. Má všechny atributy takového snímku. Nápaditou kameru, střih i vizuál. Dokonce mě po dlouhé době bavily i úvodní titulky, které jsou fakt cool.

Doupě (foto: HCE)

Doupě (foto: HCE)

Poslední film Paula Walkera před definitivní tečkou v podobě sedmičky Rychle a zběsile je nutností jak pro jeho fanoušky, tak pro milovníky akční klasiky osmdesátek a devadesátek. Přímočarý děj, který nemusí dávat příliš smysl, gangsteři s šátkem, obřím bicákem a tmavou pletí. A dva magoři, kteří skáčí ze střechy do vedlejšího baráku se strohým konstatováním: „Tohle je fakt blbej nápad“.
[usr 7]
Martin Staněk, totalfilm.cz
foto/video: Hollywood Classic Entertainment © 2014

Doupě
Brick Mansions
Akční / Krimi / Drama
Francie / Kanada, 2014, 100 min
Premiéra: 1. května 2014 (HCE)

Režie: Camille Delamarre
Scénář: Luc Besson, Bibi Naceri
Kamera: Christophe Collette
Hudba: Trevor Morris, Marc Bell
Hrají: Paul Walker, David Belle, Robert Maillet, RZA, Carlo Rota, Bruce Ramsay, Marco Bellocchio

Doupě plakát

  1. […] Recenze | Paul Walker a David Belle to rozjíždí v Doupěti naplno […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.