Recenze | Transformers: Zánik – přesně kvůli tomu ještě existují kina

Transformeři se vrací. Zlatý důl Michaela Baye a hvězdného producentského týmu je opět tady, aby se stal jedním z hlavních lákadel letošní blockbusterové sezóny. Přichází nový hrdina a ještě lepší a propracovanější triky, auta a mimozemští plechoví frajeři.

Transformers: Zánik (foto: Cinemart

Transformers: Zánik (foto: Cinemart

Automechanik a vynálezce Cade Yager (Mark Wahlberg) vychovává dceru před maturitou (Tedy v tomto případě spíš ona vychovává jeho). Cadeovi se nedaří, je bez peněz a zoufale hledá něco, co by jemu a hlavně dceři život ulehčilo. Jednoho dne dotáhne do své stodoly další z bezpočtu vraků ze kterých hodlá něco postavit. Z vraku se ale vyklube zraněný Transformer. A ne ledajaký – sám Optimus Prime. Amerika se sotva vzpamatovala ze souboje Autobotů s Deceptikony. Optimus Prime je v hledáčku CIA a tam se také ocitne Cade s dcerou a jejím přítelem, kterému otec dívky nemůže zoufale přijít na jméno…

Transformers: Zánik (foto: Cinemart)

Transformers: Zánik (foto: Cinemart)

Od původních Transformers se tenhle nejnovější Bayův spektákl výrazně liší. S každým novým dílem roste Bayova chuť ke stále větší bombastičnosti a technické dokonalosti. Faktem je, že plátno je plné neuvěřitelných vizuálních orgií. Auta a jejich transformace jsou základem úspěchu celé série. Příběh jako takový nemá cenu hodnotit a podrobně rozebírat. Od filmu tohoto typu nikdo neočekává hluboce prokreslený a komplikovaný příběh s překvapivým rozuzlením.


předobjednat

Akce, akce, akce. To je nejdůležitější aspekt Bayových filmů. Před návštěvou dnešní projekce jsem z legrace přemýšlel, jaké by to asi bylo počítat všechny ty výbuchy, které se na plátně bezpochyby objeví. Teď už to vím, možná ze začátku zábavné, ale zcela nemožné. Na plátně totiž “něco” detonuje snad každých 5 minut a v druhé půli už vlastně pořád. Michael “Bomba” Bay. Tak by se tenhle trhákový režisér dal překřít.

Transformers: Zánik (foto: Cinemart)

Transformers: Zánik (foto: Cinemart)

Ale Transformers jsou hlavně o autech a  nově také o Marku Wahlbergovi. Spolupráce s ním na filmu Pain and Gain se režisérovi evidentně zalíbila a vsadil na něj jako na jisté osvěžení. Jistota se potvrdila, univerzálnímu Wahlbergovi to tady prostě sedne. I když je jeho hrdina poněkud nedospělý a hlavou rodiny je vlastně dospívající dcera. K akčními výplachu v dobrém slova smyslu patří i vtip. Několik povedených tu najdeme.

Transformers: Zánik (foto: Cinemart)

Transformers: Zánik (foto: Cinemart)

Akční dominanci výrazně sráží jen konflikt tatínka s dcerčiným nápadníkem (Jack Reynor). Tedy konflikt – je to spíš takové medvědí pošťuchování. Ze zápletky jako takové nebudu záměrně nic prozrazovat. Rád bych se vrátil k technické stránce filmu.
Naprosto skvostná kamera (Amir M. Mokri). Imax zážitek pochopitelně ještě víc posílil. U zásadních akčních scén dokonce na plátně uvidíte o 26% větší obraz než v běžném kině.

Transformers: Zánik (foto: Cinemart)

Transformers: Zánik (foto: Cinemart)

Transformers: Zánik je navíc první hraný film natočený IMAX digitální kamerou, která je lehčí a umožnila tvůrčímu týmu zachytit akční scény tak, jak to bylo dříve nemožné. Právě z toho důvodu, že běžné systémy jsou velmi těžké, neskladné a špatně se s nimi natáčí třeba z vrtulníku. Ve filmu je v téměř 170 minutové stopáži nespočet zvukových efektů, které v pravou chvíli doslova rvou uši. Ale to přece u akčňáku tohoto zrna chceme. Takže v pořádku! Ke jménu hudebního skladatele Steva Jablonskyho není potřeba dodávat vůbec nic. Skvělé a pompézní orchestry.

Transformers: Zánik (foto: Cinemart)

Transformers: Zánik (foto: Cinemart)

Technicky jsem opravdu nenašel absolutně nic, co by se novým Transformerům dalo vytknout. Film od začátku až do konce šlape jako hodinky. Osobně jsem si velkorysou stopáž uvědomil až na konci, když jsem se podíval na hodinky.
Přesně kvůli těmto filmům ještě existují velká kina. Domácí soustava s plazmovou televizí velké plátno a pořádné dunění nenahradí.
[usr 8]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Cinemart © 2014

Transformers: Zánik
Transformers: Age of Extinction
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA / Čína, 2014, 165 min

Režie: Michael Bay
Scénář: Ehren Kruger
Kamera: Amir M. Mokri
Hudba: Steve Jablonsky
Hrají: Mark Wahlberg, Jack Reynor, Nicola Peltz, Stanley Tucci, Kelsey Grammer, Sophia Myles, Bingbing Li, T.J. Miller, Peter Cullen, Titus Welliver, Victoria Summer, Heather Danner, Cleo King, Michael Wong, Ray Lui, Ken Watanabe, Thomas Lennon, John Goodman, John DiMaggio, Frank Welker, Reno Wilson, Mark Ryan, Robert Foxworth, Byron Li, Teresa Daley, Candice Zhao

 

Transformers_Zanik_poster_A1-page-001 (1)

  1. […] Recenze | Transformers: Zánik – přesně kvůli tomu ještě existují kina […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.