Recenze | Želvy Ninja jsou skvělé a díky Megan Fox i sexy

Pokud je Vám kolem třiceti, byli jste přibližně před 20 lety svědky absolutního boomu Ninja želv. Sám jsem měl doma nalepovací alba, vyměňoval samolepky s úžasnými kreslenými mutanty a sledoval animovaný seriál v televizi. Od té doby uplynul značný časový úsek a Teenage Mutant Ninja Turtles se konečně po těch letech dočkali plnohodnotného hraného filmu. Už v prvním odstavci vzhledem k titulku můžu prozradit, že se to prostě a jednoduše povedlo.

Želvy Ninja (foto: Cinemart)

Želvy Ninja (foto: Cinemart)

Docela rychle a nenásilně jsme uvedeni do světa zmutovaných želv, bez dlouhých okolků nás scénáristé seznamují s jejich příběhem. Vznikly pomocí mutagenu a jejich tvůrci o jejich přežití doposud neměli ani tušení.
A o co jde dál: New York chce ovládnout zločinecká organizace s obávaným vůdcem Trhačem. Ten má bohaté a mocné spojence, kteří se na venek tváří, že bojují na straně dobra. Želváci berou spravedlnost do vlastních rukou, ačkoliv jejich adoptivní otec Tříska nesouhlasí. Novinářka April ani neví jak a je na jedné lodi se Želváky, které při jedné reportáži náhodou zahlédne. Není to ale žádná legrace. Jde o New York a jeho obyvatele. Trhač se rozhodl celé město otrávit…

Jako vyčpělý znalec světa TMNT jsem se naštěstí ani jednou nepřistihl, jak se vnitřně užírám drasájícím tichým šeptáním “WTF”. A to mne skutečně překvapilo.
Představitelé muscle želv jsou skuteční herci, na které se pak pouze nabalilo CGI “maso”. Známe z Hobita, typickým příkladem je Glum  Andyho Sarkise nebo nedávný Úsvit planety opic. Michelangelo, Donatello,  Raphael a Leonardo. Každý  má stejně jako v původních seriálech svou typickou charakteristiku. (Michalengelo (oranžová páska – vtipálek), Donatello (fialová páska, vědec a technik), Raphael (červená páska – bojovník) a Leonardo (modrá páska – vůdce party).

Želvy Ninja (foto: Cinemart)

Želvy Ninja (foto: Cinemart)

Tím, čím je pro Supermana Lois Laneová  je pro TMNT April O’Neilová, mladá neohrožená reportérka kanálu 6.
A v tomto případě je casting luxusní. Megan Fox je prostě tak boží, že by mohla jen stát a koktat. Stejně by z ní byli všichni paf. Promiňte, že ujíždím od recenze k osobním sexuálním preferencím, ale je to tak silné, že se tomu nedá ubránit :).

Želvy Ninja (foto: Cinemart)

Želvy Ninja (foto: Cinemart)

Samozřejmě nelze vynechat zloducha Trhače a senseie želváků charismatického krysáka Třísku. Oba mají ve filmu dostatek prostoru, aby si i člověk TMNT netknutý k nim dokázal rychle vybudovat divácký vztah.
A je tu i dalších pár velmi povedených postav. Aprilin kolega,  řidič televizní dodávky (Will Arnettpo kolegyni otevřeně touží (jako všichni) a vítaným osvěžením je šéfka televizního zpravodajství Thompsonová v podání Whoopi Goldberg.

Želvy Ninja (foto: Cinemart)

Želvy Ninja (foto: Cinemart)

Akční sekvence jsou bezchybné, včetně perfektní scény s automobilovou honičkou v horském průsmyku (v Imaxu skvělý zážitek).
Nechybí želví cool hlášky, včetně geniální DJ scény ala Stomp ve výtahu.

Želvy Ninja (foto: Cinemart)

Želvy Ninja (foto: Cinemart)

Prostě: Želvy Ninja dopadly skvěle. Mít za zády Michaela Baye jako producenta se tentokrát režisérovi Jonathanu Liebesmanovi vyplatilo. Jeho předchozí filmografie obsahuje nevalné tituly jako Hněv titánů či Světová invaze. Želváky si jednoznačně napravil reputaci. Dvojka už je naplánována. Těšíme se! S hodnocením se krotím, protože osobní vztah k Želvákům by mě mohl nebezpečně ovlivnit :).
[usr 8]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Cinemart © 2014

PS1: Dělám to poprvé a slibuji, že naposled. Ale musím se ohradit! Četl jsem recenzi nejmenované kolegyně z nejmenovaného většího serveru nejmenovaného ministra české vlády. Nové filmové Želvy Ninja podle ní zdětinštěly a cílí na předškoláky. – Nesmysl, madam. To jen vy jste možná až příliš dospělá…

PS2: Dabingu se nebojte, tentokrát se povedl.

Želvy Ninja
Teenage Mutant Ninja Turtles
Dobrodružný / Akční / Fantasy / Komedie / Sci-Fi
USA, 2014, 101 min
Premiéra: 21. 8. 2014 CINEMART

Režie: Jonathan Liebesman
Scénář: Josh Appelbaum, André Nemec, Evan Daugherty
Kamera: Lula Carvalho
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Megan Fox, Jeremy Howard, Will Arnett, Jesse McCartney, Whoopi Goldberg, Jason Marsden, Greg Cipes, Alan Ritchson, Noel Fisher, William Fichtner, Johnny Knoxville, Tony Shalhoub, Minae Noji, K. Todd Freeman, Abby Elliott, Pete Ploszek
V českém znění: Klára Issová, Kryštof Hádek, Robert Hájek, Daniel Krejčík, Radek Škvor, Jaroslava Obermaierová, Lukáš Hlavica, Alexandr Rašilov, Vladislav Beneš, Jiří Schwarz,

Zelvy_Ninja_poster_A1-page-001

  1. což o to, napsaný to je docela trefně a vesměs se s tím ztotožňuji, ale prohlásit, že se u tohohle filmu dabing povedl? To už mi přijde trochu moc..Will Arnett ve filmu vystřídá dva dabéry (opravdu trapné a neprofesionální) a hlasy želváků z toho dělají dětinskou podívanou a nehodí se na ně. Originální anglické znění je tedy daleko lepší a díky němu je to i lepší film. Jinak je to ale fajn podívaná, akce a animace postav jsou parádní.

    Reagovat na tento komentář
  2. […] Recenze | Želvy Ninja jsou skvělé a díky Megan Fox i sexy […]

    Reagovat na tento komentář
  3. Zajímavej filmek popřemejšlím zda-li na to pujdu, ale ty autore si oprav chybu v textech máš všude TNMT a nazev je ”T”eenage ”M”utant ”N”inja ”T”urtles tím pádem TMNT ;)

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.