Recenze | Exodus: Bohové a králové – efekty a prázdno

Ridley Scott je klasikem historických a sci-fi spektáklů. Poslední léta jsou výsledky jeho tvorby značně kolísavé. Jednoznačné hity jako Vetřelec nebo Gladiátor se v jeho filmografii už dlouho neobjevují. A velkým hitem nebude ani biblický epos Exodus: Bohové a králové.

Exodus: Bohové a králové (foto: CinemArt)

Exodus: Bohové a králové (foto: CinemArt)

Když už se Ridley Scott v určitých pasážích vydal vlastní cestou, měl na ní zůstat a ne si z Mojžíšova příběhu udělat jen základ pro svůj další dobrodružný film. Vznikla spíš velkolepá komerční vyprávěnka dle klasické šablony, než umělecky hodnotný snímek. Ovšem sympatická snaha neudělat z klasického příběhu jen další adaptaci v podstatě je korunována úspěchem. Rozhodně se nejedná o klasickou a nudnou adaptaci bible, které  o Vánocích vídáváme na ČT2.

Exodus: Bohové a králové (foto: CinemArt)

Exodus: Bohové a králové (foto: CinemArt)

Klasický Mojžíšův příběh ve velkolepých kulisách představuje v roli biblického proroka Christiana Balea. Bývalý egyptský princ je vypuzen ze své domoviny a když pozná svůj pravý původ, rozhodne se vyvést svůj lid z otroctví. Není to ale biblická adaptace v pravém slova smyslu, tak jako jí nebyl nedávný Noe Darrena Aronofskyho.

Jak už bylo řečeno – Ridley Scott jde svou cestou a víc než bibli nabízí dobrodružný příběh se základní a fungující linkou dvou znesvářených bratrů. Otázkou je, jestli je v tomto případě tato cesta správná. Biblické poselství a velkolepý příběh se tu ztrácí v přívalu efektů.

[Tweet “Ridley Scott jde svou cestou, z bible dělá spíš velký dobrodružný film.”]

Exodus: Bohové a králové (foto: CinemArt)

Exodus: Bohové a králové (foto: CinemArt)

Ale pojďme také chválit – Exodus má vynikající výpravu. Převážnou část tvoří CGI, ale natáčelo se i v exotických destinacích, které na plátně vypadají opravdu efektně. Na biblických „Deseti ranách egyptských“ si animátoři dali obzvlášť záležet.
Všichni jsme samozřejmě čekali také na legendární rozestup mořských vln. I s tím si Scott poradil poněkud netradičně, ale zajímavě. Nabízí minimálně několik zajímavostí. Bůh je zde vyobrazen jako hašteřivý jedenáctiletý chlapec a nikoliv všemohoucí a vševědoucí v rámci klasických představ.

Ale ani snaha ozvláštnit tolikrát vyprávěný klasický příběh není korunována jednoznačným úspěchem. Pokazil to problémový scénář. Dialogy sice místy budí nechtěný úsměv, na druhou stranu je scénáři třeba přiznat, že příběh je vyprávěn jednoduše a velmi srozumitelně.

Exodus: Bohové a králové (foto: CinemArt)

Exodus: Bohové a králové (foto: CinemArt)

Film střídá komorní scény, některé z nich jsou velmi silné, s velkolepými akčními. Problém vidím zejména u zjevné nevyváženosti. Nevíte jestli se díváte na historické drama, dobrodružný epos nebo biblickou adaptaci poněkud rozmáchlejšího charakteru.

  • Režie - 60%
    60
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 70%
    70
  • Kamera a vizuál - 75%
    75
  • Hudba - 75%
    75

Exodus: Bohové a králové

O Exodu se nedá hovořit jako o nějakém přelomovém či velkém Scottově díle. Jde o lepší dobrodružný film. Biblické poselství a velkolepý příběh se tu ztrácí v přívalu efektů. Kde nic není...

65 %
Vaše hodnocení filmu: 2.3 (12 hlasů)
Sending
Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Cinemart © 2014

EXODUS: Bohové a králové
Exodus: Gods and Kings
Drama / Historický
Velká Británie / USA / Španělsko, 2014, 151 min
Premiéra: 25. 12. 2014 (Cinemart)

Režie: Ridley Scott
Scénář: Steven Zaillian
Kamera: Dariusz Wolski
Hudba: Alberto Iglesias
Hrají: Christian Bale, Joel Edgerton, Aaron Paul, Sigourney Weaver, Ben Kingsley, María Valverde, Ben Mendelsohn, Indira Varma, John Turturro, Golshifteh Farahani, Emun Elliott, Dar Salim, Hiam Abbass, Kevork Malikyan, Ghassan Massoud, Jorge Suquet

Exodus_plakat_A1_web

  1. Visitor Rating: 5 Stars

    Reagovat na tento komentář
  2. […] Recenze | Exodus: Bohové a králové – efekty a prázdno […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Rating