Recenze | Ex Machina – Garlandův debut je vypiplaná lahůdka

Alex Garland vstupuje do režisérské party po četných scénáristických a spisovatelských úspěších. Za sebou má předlohu k filmu Pláž i spolupráci s Danym Boylem na Sunshine.
Ex Machina je tedy jeho plnokrevným debutem. Občas se i debutantům povede majstrštyk a je to právě i případ této nekonformní sci-fi.

Ex Machina (foto: CinemArt)

Ex Machina (foto: CinemArt)

Úspěch se dostavil a stačila k tomu jen trojice hlavních postav, hrstka vedlejších, opuštěné místo kdesi v horách a dobrý scénáristický nápad. Domnhall Gleeson hraje programátora Caleba, který pracuje pro vědce Nathana (Oscar Isaacs). Mladý muž vyhraje jakousi vnitropodnikovou soutěž a odlétá “za odměnu” pomoci svému chlebodárci. Na místě se dozví, že bude provádět tkz. Turingův test (umělá inteligence přesvědčuje skutečné lidi o své lidskosti). Setká se se robotickou Avou (Alicia Vikander) a začne ji studovat. Vztah k ní se ale postupem času mění a navíc to začíná vypadat, že Nathan Calebovi v lecčems lhal…

Nejlepší na Garlandově scénáři je nespočet zvratů a složitá spleť motivací jednotlivých postav. Velmi důležitá je také atmosféra a důraz na vycizelované dialogy. Několikrát divák ztrácí orientaci, aby ji ve správné chvíli zase našel. Ex Machina je tedy naštěstí jeden z těch filmů, u kterých si neříkáte: “To jsem zase přesně čekal”. Indicie Garland servíruje velmi promyšleně a na konci máte jednoduše pocit, že jste celou dobu pomalu loupali pomeranč a konečně se dostali k vytoužené dužině.
Sci-fi je navíc obaleno do slušně tlusté vrstvy psychologického dramatu s prvky pořádně tísnivého thrilleru. Brutální a poněkud nečekaný konec všemu dává patřičnou sílu.


  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 90%
    90
  • Herci - 90%
    90
  • Vizuál - 80%
    80

Ex Machina

Dlouho tu nebyla takhle originální a vycizelovaná sci-fi s hlubší myšlenkou. Hrát si na boha se prostě nevyplácí. Ex Machina vše předestírá jednoduchou, nepřeplácanou formou a patří jednoznačně k nejlepším filmům tohoto roku.

85 %
Jakub Gutt, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt © 2015

Ex Machina
Drama / Sci-Fi / Thriller
USA / Velká Británie, 2015, 108 min
Premiéra: 30. 4. 2015 CinemArt

Režie: Alex Garland
Scénář: Alex Garland
Kamera: Rob Hardy
Hudba: Geoff Barrow, Ben Salisbury
Hrají: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Corey Johnson, Sonoya Mizuno, Chelsea Li, Deborah Rosan

 ExMachina_poster_web

  1. […] která o sobě dává poslední dobou hodně vědět. Naposledy jsme jí mohli vidět ve sci-fi Ex Machina a tento rok si jí ještě v několika snímcích užijeme. Zda bude snímek držet pohromadě […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.