Recenze | Aferim! je cestou bourání předsudků

V konkurenci Marťana, Everestu či Muže na laně je rumunský film Aferim! na první pohled diskvalifikovaný. Černobílé, asi hodně pomalé a usledovatelné tak maximálně na nějakém filmovém festivalu, řeknete si a koupíte si lístky na Damona. To by ovšem byla obrovská škoda! A to říkáme i s vědomím, že jsme Marťana v recenzi pochválili. Aferim! je totiž zatím jedním z nejlepších filmů podzimu.

Aferim (foto Artcam)

Aferim! (foto: Artcam)

Aferim! je neskutečně pečlivou sondou do zmíněné doby

Aferim! se odehrává v Rumunsku někdy kolem roku 1850 a je vlastně takovou tamní odpovědí na 12 let v řetězech. Hlavním hrdinou je konstábl Constantin, co spolu se synem Ionitou pročesává krajinu a hledá uprchlého cikánského otroka. Otrok měl svést ženu Constantinova pána, utekl a teď se někde skrývá. Ale je opravdu vinný a zaslouží si krutý trest?
Aferim! je neskutečně pečlivou sondou do zmíněné doby, road movie, u níž rychle zapomenete, že nejste Constantinovým spolujezdcem. Ten spolu s Ionitem na cestě potkává různé národnosti od Turků až po Maďary i příslušníky různých náboženství, z čehož režisér Radu Jude extrahuje téma filmu. Tím je totiž hluboce zakořeněná xenofobie, která ovládá úplně všechny postavy.

Dialogy v Aferimu! neustále ovlivňují dobové předsudky, jejichž králem je právě „lidový mudrc“ Constantin. Na cestě glosuje rozličná témata, trest pro cikánského otroka ale vtipem úplně není. Cesta Rumunskem pak může, ale i nemusí pro Constantina znamenat oproštění se od předsudků.

Aferim! (foto: Artcam)

Aferim! (foto: Artcam)

Hravý, poutavý, energický snímek

Ač to tak možná nezní Aferim! není stoprocentním dramatem, právě v momentech demaskování společnosti je vlastně ironickou komedií. Judemu hravému, poutavému, energickému snímku pomáhá ještě perfekcionistické řemeslo, kdy oceníte především některé pečlivě komponované a úžasně zabydlené kompozice. Aferim! je navíc natočený na materiál. Film získal Cenu za režii na letošním Berlinale a vznikl i s českou koprodukční účastí.

Aferim! (foto: Artcam)

Aferim! (foto: Artcam)

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 80%
    80
  • Hudba - 60%
    60
  • Herci - 80%
    80

Aferim! (Rumunsko, Bulharsko, Česko, 2015)

Aferimu! se nebojte. Čeká vás odlehčená sonda do Rumunska ovládaného předsudky, co triumfuje i skvělým řemeslem.

80 %
Jan Škoda, spolupracovník redakceicon_csfd
foto/video: Artcam © 2015

Aferim!
Drama / Historický / Komedie / Dobrodružný / Western
Jazyk originálu: rumunština, turečtina, romština
Rumunsko / Bulharsko / Česko, 2015, 105 min
Premiéra: 8. 10. 2015 Artcam

Režie: Radu Jude
Scénář: Radu Jude, Florin Lazarescu
Kamera: Marius Panduru
Hudba: Trei Parale
Hrají: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin, Victor Rebengiuc, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Serban Pavlu, Gabriel Spahiu, Alberto Dinache, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu

Aferim plakat cz

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.