České studio UPP vytvořilo dvě velké akční scény ve filmu Pád Londýna

Před časem jsme v úžasu sledovali práci UPP na filmu Muž na laně. Nyní jde do kin další snímek, na kterém české postprodukční studio spolupracovalo. Pád Londýna natáčel od října 2014 do února 2015 iránsko-švédský režisér Babak Najafi v Londýně a také v Bulharsku. Vzhledem k tomu, že se jedná o vysoce akční podívanou o teroristických útocích, hrají zde vizuální efekty významnou roli a podílelo se na nich několik postprodukčních studií, včetně českého UPP.

UPP pro film pod vedením supervizora vizuálních efektů Viktora Mullera vytvořilo dvě velké akční scény. Celkem šlo asi o padesát záběrů a pracovalo na nich kolem 50 grafiků zhruba půl roku. Hlavní scéna, která vznikla v českém studiu, je výbuch Westminsterského paláce a následné zřícení jedné z jeho věží. Při pádu zdiva je zasažen okolo projíždějící Doubledecker.

Demolice WestminsterAbbey - Pád Londýna

Demolice WestminsterAbbey – Pád Londýna

Protože přímo na věži paláce nebylo natáčení možné, byla část věže pro hereckou akci vybudována ve studiu. Abychom mohli připravit realistickou scénu, museli jsme celou věž napřed vymodelovat a otexturovat podle materiálů a fotografií dodaných z natáčení z Londýna. Pro simulaci rozpadu a pádu věže bylo potřeba ji v počítači rozdělit na jednotlivé kusy, přesně tak, jak se potom budou rozpadat. To znamená zhruba deset tisíc dílů a dílků jednotlivých stavebních kusů. Simulace potom probíhá pomocí různých softwarů. Fakt, že se jedná o celkem náročné výpočty, můžeme dokumentovat i tím, že výpočty pro některé scény trvají celou noc i déle.

Demolice WestminsterAbbey pohled zepředu - Pád Londýna

Demolice WestminsterAbbey pohled zepředu – Pád Londýna

Aby dopad částí věže na Doubledecker působil věrohodně, dotáčeli jsme podklady, ve kterých jsou betonové kvádry různých tvarů a velikostí vrhány, z výšky. Na ty se pak implementují textury stavebních částí rozpadající se věže, které padají na Doubledecker opět vymodelovaný v počítači.

Druhou scénou, která dostala svoji finální podobu v našem studiu, je přestřelka v metru. Pro tuto scénu se modelovaly a komponovaly některé části prostředí, dále 3D dýmovnice a segmenty dalších zbraní. Opět se dodělávala 3D simulace kouře, dotvářely se záblesky po výstřelech a další úpravy dotvářející atmosféru.

Výbuch v metru - Pád Londýna

Přestřelka v metru – Pád Londýna

Pád Londýna s Gerardem Butlerem, Aaronem Eckhartem a Morganem Freemanem přichází do kin tento čtvrtek, 7. dubna .

zdroj: United Production Partners
foto: UPP © 2016

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.