Recenze | Micimutr má na to stát se klasikou

Když jsem před 6 lety odcházel z premiéry Anděla páně Jiřího Stracha byl jsem jak u vytržení. Byl to skvělý vizuální zážitek, bylo to vtipné, mělo to duši a předpoklady stát se během let klasikou. Byl jsem si jist, že se to v této dekádě jen tak nezopakuje, pokud se režisérské sesle neujme opět Jiří Strach. Mýlil jsem se. Téměř po šesti letech se pocit zopakoval, tentokrát při odchodu ze sálu v němž promítali novou pohádku Víta Karase MICIMUTR.

Micimutr, pohádka České televize

Film je vyprávěn ryze filmovým jazykem, přestože byl původně určen jen pro televizní obrazovky.  Je to vidět na všech technických profesích. Vynikající kamera Pavla Berkoviče dávající pohádce šťávu, stejně jako nejlepší filmový drak všech „českých filmových dob“ designera M. Pilipa a 3D animátora B. Kašpara. Přelety jmenované příšery nad krajinou jsou velmi působivé a troufám si říct že i pro mladší děti doslova děsuplné. Vizuálno společně se zvukovou složkou a hudbou vytváří skvělý hororový dračí mix.

Digitální drak působí velmi realisticky

A tak se tedy konečně ukazuje, že nejen klasik dokáže v českých pohádkách na stránkách knih popsat draka jako nestvůru, ale i český filmař to konečně dokáže a nemusí přepisovat scénář tak, aby vytvořil draka hezky česky hodného, protože to se přece u hezkých českých, laskavých pohádek očekává… (Napadá mne jediný drak, který mi utkvěl v paměti a to dobrácký drak Mrak v „Za humny je drak“, který si alespoň od šílené bakelitové směšnosti v Troškově Z Pekla štěstí alespoň na nic nehraje.)

Libuše Šafránková

Vít Karas už pro mne osobně  v minulosti uspěl řemeslně i v případě látek nejkomerčnějšího zrna (DOKONALÝ SVĚT, seriál TV Nova). S Micimutr jen potvrdil, že je opravdu profesionálem na svém místě.
Na celku je vidět, že má vše promyšleno, nespokojí se s televizní prázdnotou a nic neříkající romantikou bez obsahu. Jako celek funguje Micimutr bezvadně, i když by se našlo pár hluchých míst ve scénáři, který je jinak napsaný obstojně.

Marika Šoposka a Ondřej Novák

Irena Dousková napsala příběh, který výše popsané dovoluje a usnadňuje práci režisérovi. Film není jen snůškou veselých či srdceryvných dialogů, ale krom dostatečného prostoru pro filmový akcent skvěle vykresluje i jednotlivé postavy. Lehce podroušeného a nespokojeného krále v podání Jiřího Bartošky, milou i mírně afektovanou a tak trochu “mimo” královnu, čili dobře obsazenou Jarku Kretschmerovou.

Jaroslava Kretschmerová a Jiří Bartoška

Vojtěch Dyk tu rozehrává pro sebe netypickou roli negativního prince, Marika Šoposka není jen hezká, ale umí i hrát, stejně jako Ondřej Novák, pro kterého platí totéž co pro představitelku princezny s tím bonusem, že je na rozdíl od podobných kladných postav i charismatický, což se podaří v českých pohádkách málokdy.
Hodnotit ironickou čarodějnici Libuši Šafránkovou je zbytečné, je výborná. Trochu zbytečně na mne působila postava kuchaře Martina Dejdara, avšak ne rušivě.

Vojtěch Dyk

Karas si prostě uměl vybrat herce. Obsazení je skvělé, a nejen to. Výprava, preciznost výběru jednotlivých lokací, výborné kostýmy gotického rázu a další drobnosti dokonale podtrhují vizuálně celek.
Tak jako si Jiří Strach uměl v Andělovi Páně vybrat skvělého hudebního skladatele Miloše Boka, i Vít Karas sáhl po někom, kdo zkrátka skládat umí. Ondřej Brousek udělal výbornou filmovou hudbu, jejíž soundtrack na stříbrném disku bych si dokonce i koupil.
Režisér je evidentně velmi ambiciózní tvůrce a svůj podpis hodlá dávat jen pod produkty za které se nechce stydět. Pokud musel dělat kompromisy, což zcela jistě musel, gratuluju mu, já je totiž nevidím. A pokud jsou vidět, nechce se mi je hledat, nemám důvod, protože mne film jako celek dokonale pobavil.

Výprava je opravdu skvělá

A tak jsem se po smršti různých Pekel s princeznami, Dešťových víl, Troškových laskavých „barevných“ pohádek či zničujícího omylu v podobě pokračování Saxány dočkal něčeho co má smysl.

Micimutr má vtip, drama a duši. V podstatě prostinký příběh rozhýbal profesionál s týmem profesionálů, s profesionálními herci.
Už se těším na Štědrý večer, dám si opáčko a uvidím jak totéž funguje na televizní obrazovce.

Závěrem musím říci že jsem trochu na rozpacích. Moc rád bych našel něco negativního, abych naplnil samu podstatu “české recenze”,  bohužel za každou cenu to nejde a tak se tedy zamýšlím nad tím jak bude tento můj chvalozpěv hodnocen. Ne, skutečně to není placená reklama. Účel to má jediný, jděte do kina a užijte si nejen toho draka, v televizi to totiž nebude úplně ono:).

čtěte také:

Rozhovor s Vítem Karasem
Micimutr bude mít zítra premiéru
Filmové premiéry od 17. listopadu
Nadělte si Vánoce s ČT

Alex Csorgo (totalfilm.cz)

  1. Jestli ja nekdy neco napisu, coz se muze snadno stat, tak se pod to vzdycky podepisu. I kdyz ted mne napada… Kdybych takovouhle recenzi napsal…

    Reagovat na tento komentář
  2. Těším se, ale asi na to do kina nepůjdu, když to bude o vánocích v telce :-)

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.