Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | MERUŇKOVÝ OSTROV

Babika je žena, která hledá lásku. Na začátku příběhu ji nachází a v tu chvíli je pro ni fatální a velmi vášnivá. O to drsnější je probuzení. Příběh ženy, která je těžce zkoušená osudem. Její prožitky plné vášně, krutosti osudu a vztahu ke třem mužům, na samotě v meruňkových sadech…

György Cserhalmi a Szidi Tobias

SLOVENSKÝ FILM SE PROBUDIL

Slovenská kinematografie se v posledních letech začíná probouzet a to je dobře. Film Europe přivezl do našich kin další výborný film. Mírně připomíná Šulíkovu Záhradu, s tím rozdílem, že je mnohem epičtější a nepřehání to s lyrikou. Dávkuje ji velmi přesně. Jako celek pak funguje výborně. Má velmi silnou a syrovou atmosféru s jemnými momenty, které o to víc kontrastují.

VÝBORNÝ SCÉNÁŘ

Meruňkový ostrov je velmi čitelný a jednoduchý film, ale v tom nejlepším slova smyslu. Naprostá přirozenost režie, kamery i hereckých výkonů by mohly budit dojem lehkosti. Nicméně je jasné, že nad scénářem se velmi přemýšlelo. Je totiž skvělý. Napsal ho manžel Szidi Tobias – Peter Lipovský.

Peter Nádasdi, Szidi Tobias a Attila Mokos

CHARISMATICKÉ OBSAZENÍ

Szidi Tobias (Babika) je velmi civilní a přesná, stejně jako její partneři. Na začátku se mihne českému publiku známý György Cserhalmi (ŽELARY). Hlavní mužské postavy ztvárnili Attila Mokos (Lajcsi) a Peter Nádasdi (Jancsi). Nádasdi do této chvíle hrál jen epizodní role a tuhle hlavní si rozhodně zasloužil, zvládl ji. Režisér Peter Bebjak evidentně volil dobře. Všichni herci jsou velmi charismatičtí a uvěřitelní. Pro tento typ filmu je to stěžejní věc.
Nesmím zapomenout ani na výbornou hudbu Juraje Dobrakova. (Ukázky si můžete poslechnout zde.)

Szidi Tobias, Attila Mokos a Peter Nádasdi

Radost, láska, smutek a deprese. To jsou základní chutě, které vám Meruňkový ostrov může dát. V krátké době po sobě se v českých kinech objevuje Slovenský film. Ale narozdíl od teenagerovské romance LOVE je MERUŇKOVÝ OSTROV silným příběhem a dospělým filmem. Esence léta a života. Působivý film talentovaného režiséra.
Poznámka: Zajímavostí je, že se filmovalo téměř čtyři roky.

Alex, totalfilm.cz
Foto: Film EUROPE, DNA Production (c) 2011, 2012 

MERUŇKOVÝ OSTROV (MARHUĹOVÝ OSTROV)
PREMIÉRA: 22. BŘEZNA 2012 (FILM EUROPE)
Drama / Romantický
Slovensko, 2011, 102 min
Režie: Peter Bebjak
Hudba: Juraj Dobrakov
Hrají: Szidi Tobias, Attila Mokos, Peter Nadasdi, György Cserhalmi

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast