Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | VŮNĚ KÁVY (televize)

Režisér Vít Olmer vytvořil za pomoci scénáristky Malgorzaty Ebel (Cena Sazky za scénář) velmi osvěžující příběh o nevěře, tvůrčí invenci, podnikání. V hlavních rolích Lukáš Vaculík a Simona Chytrová. Film se objeví v neděli  večer na prvním programu České televize.

Simona Chytrová a Luděk Munzar

Scénář má několik poloh, drama se dělí s laskavým humorem.
Rodina scénáristy Martina (Lukáš Vaculík), který se na čas odstěhuje na venkovský statek za Prahou. Má totiž tvůrčí krizi a na svou práci potřebuje klid. Jeho žena Marie (Simona Chytrová) ale na vesnici trpí a také si začíná hledat určitou inspiraci a vnitřní klid. Nalezne ho v podnikání, poté co na statku objeví starou pražičku kávy a spolu s vejminkářem Dědkem (Luděk Munzar) ji uvede do chodu. Otevře si pak v Praze vlastní kavárnu. Martin mezitím nachází útěchu v náruči milenky a doma se už moc neobjevuje. Tvůrčí krize tedy přerůstá i v partnerskou.

Režisér poměrně dobře uchopil scénář, na kterém by si jistě mnozí jiní tvůrci vylámali zuby. Film je poměrně dobře obsazený a přesto že by někdo mohl namítat opětovné angažmá jeho vlastní ženy (Simona Chytrová), tak tady jí role rozhodně sedí. Ve své hysteričnosti i přicházejícím uklidnění je velmi přesvědčivá a zdatně sekunduje charismatickému Lukáši Vaculíkovi.

Lukáš Vaculík

Výborný výkon již tradičně podává Luděk Munzar. V netypické roli Mariina přítele ze studií se představuje Martin Dejdar. I on poměrně dobře sedí. V traileru můžete vidět i ukázku z etudy Vojtěcha Kotka, která sice z příběhu vyčnívá a nijak s ním nesouvisí, ale působí velmi humorně.

Martin Dejdar

Vůně kávy se rozhodně řadí k tomu nejlepšímu co Česká televize v rámci dramatické tvorby v poslední době vytvořila. Alespoň co se týká příběhů ze současnosti se sociálním či rodinným podtextem.

Alex, totalfilm.cz
Foto: (c) Česká televize
Video: (c) Totalfilm.cz (střih upoutávky), (c) Česká televize, majitel práv

VŮNĚ KÁVY
PREMIÉRA: 18. BŘEZNA 2012 (ČT1)
Drama / Komedie
Česko, 2011, 76 min, Česká televize
Režie: Vít Olmer
Hrají: Lukáš Vaculík, Simona Chytrová, Martin Dejdar, Luděk Munzar, Jakub Albrecht, Predrag Bjelac, Lucie Březovská, Helga Čočková, Tereza Helšusová, Pavel Nečas, Karel Vávrovec, Petr Drozda, Juraj Herz, Zdeněk Troška, Jana Gýrová, Lucie Tallerová, Daniel Margolius, Vojtěch Kotek, Matěj Merunka, Jan Jakub Ryba, Petr Svoboda

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast