Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | AVENGERS

Fanoušci Marvelu, Captaina Americy, Hulka, Iron Mana, Thora a dalších komiksových superstar se konečně po dlouhém čekání dočkali. Všechny jejich oblíbené hrdiny zabalil režisér Joss Whedon do úhledného balíčku, přibalil dostatečnou zápletku pro to, aby se všichni rozhodli vytvořit jednu partu a celé to pustil ve vozíku horské dráhy směrem k divákům. AVENGERS jsou tu!

Avengers

Thorův nepovedený bratříček Loki (Tom Hiddleston) se rozhodl spolu se svými novými spojenci, že pokud pro ně získá Tesseract (vesmírná kostka), kterou na Zemi zkoumá SHIELD v čele s Nickem Furym (Samuel L. Jackson), bude si moci podmanit lidstvo. Lokimu se kostku podaří přes odpor agentů získat, pozabíjet vše co mu přijde do cesty a uniknout.

AVENGERS (LOKI)

Je tedy čas obnovit AVENGERS, program, který má za úkol zaštítit všechny superhrdiny. Ti přicházejí, aby se mezi sebou konečně dohodli a táhli spolu za jeden provaz při záchraně naší modré planety. Než dojde k otevření vesmírné brány a přímo na New York se vyřítí Lokiho armáda, aby lidstvo srazila na kolena, uděje se ještě spousta zajímavých zápletek. Všechny směřují k závěrečné velkolepé bitvě přímo uprostřed velkoměsta.

Režisér Josh Whedon, přesto že nepatří mezi nejzkušenější, zvládl svou roli naprosto bravurně. Triky, kamera, hudba a střih jsou přímo božské.
Vše v Avengerech působí naprosto živoucím dojmem. Neuvidíte žádné laciné digitální triky ve stylu trapnosti jménem Green Lantern. Snímek je po technické stránce naprosto fenomenálně zvládnutý.

AVENGERS (Captain America a Stark)

Vzhledem k tomu, že ve filmu je velké množství bojových a akčních scén, je velmi potěšující, že všechny jsou natočeny tak, abyste si je dokonale užili. V případě Avengers je 3D verze opravdu povedená.

AVENGERS (Thor a Captain America)

Závěrečná megabitva uprostřed Manhattanu je opravdu pompézní. Přestože se na plátně střídá akce za akcí, vše působí naprosto přehledně a nekoná se žádné nepřehledné řínčení zbraněmi a kosení těl, jaká známe z válečných filmů. Tady skutečně nemáte problém rozklíčovat kdo, kde a s kým zrovna bojuje, odkud se vzal a co to vlastně vyvádí.
To je opravdu umění.

Avengers (Thor)

Co se možná ještě víc povedlo jsou hláškující dialogy. Stark (Robert Downey jr.) je v tomto případě králem vtipu. Když se obrátí na Cpt. Americu (Chris Evans) s otázkou, jaktože vypadá tak dobře a zda cvičí Pilates, není to ještě nic proti dalším „cancům“, které vám nebudu prozrazovat, abyste si je mohli dostatečně užít.

Avengers (Black Widow)

Ve filmu je ale spousta scénáristicky vypilovaných třešniček na dortu.Když už se zdá, že se v rámci „bojového parťáctví“ Hulk (Mark Ruffalo) zkrotil a po společné likvidaci nepřítele spolu s Thorem se oba vítězoslavně rozhlíží z trosek a v nestřeženou chvíli HULK Thora dobře mířenou ranou sestřelí, burácí celé kino potleskem. Což přiznejme si, na novinářské projekci nebývá zvykem.
Plnokrevnou členkou Avengers je rozhodně i Black Widow (Scarlett Johansson), která narozdíl od podobných ženských hrdinek nepůsobí ani trochu zšenštile. Je to profesionálka a navíc má sexy tělo. No nejsou ti Avengers dokonalý multipack, pánové?

Avengers

AVENGERS je cool, skvěle načančaná zábava, plná nablýskaných hláškujících hrdinů. Film si užijete od začátku do konce. Ať s dabingem nebo bez něj. České znění se tentokrát docela povedlo. I když s jednou výtkou. Pusťte si některý z trailerů a poslechněte si smích Thora (Chris Hemsworth), pak ho srovnejte se smíchem jeho dabéra (Jan Maxián) a budete se smát vy. Tentokrát ale dabérovi (Nic ve zlém, Maxián je jinak opravdu dobrý dabér).

Tato drobná vada na kráse vás ale od dabingu odrazovat nemusí. V kinech přesto budou i verze s titulky ve 2D a v pražském IMAXU se bude s dabovanou kopií střídat i 3D titulkovaná alternativa.

A víte, kdy naposled jsem byl naprosto konsternován z hrdinského velkofilmu? Dávno tomu. Jako dítě jsem měl stejně skvělé pocity ze Supermana s Ch. Reevem z 80. let. Přestože Captain America se mnou loni poměrně pozitivně zacloumal, tak AVENGERS kralují!
Zapomeňte na X-meny, je to televizní papírová pohádka. Začíná vláda AVENGERŮ!

-AC- © TOTALFILM.CZ 2012 Text můžete sdílet s uvedením zdroje.
Foto/Video: Falcon, Marvel, Paramount © 2012 Zákaz kopírování

Přečtěte si také další články v kategorii AVENGERS zde

AVENGERS (THE AVENGERS)

PREMIÉRA: 3. KVĚTNA 2012 (FALCON)
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA, 2012, 142 min
Režie: Joss Whedon
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Chris Evans, Samuel L. Jackson, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Clark Gregg, Lou Ferrigno, Tom Hiddleston, Cobie Smulders, Paul Bettany, Gwyneth Paltrow, Amanda Righetti, Stellan Skarsgård, Jenny Agutter, Enver Gjokaj, Walter Perez, Stan Lee, Alexis Denisof, Ashley Johnson, Powers Boothe, Harry Dean Stanton

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast