Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Warneři otevřeli britský Hollywood

Hollywoodské studio Warner Bros hodlá své podnikatelské aktivity rozšířit do Velké Británie. Ačkoliv jejich největší projekt, několika dílná sága o čarodějnickém učni Harrym Potterovi už skončila, hodlají sem přesunout a vyrábět některé stěžejní projekty. Pod názvem Warner Bros Studios Leavesden se skrývají špičkové filmové a televizní ateliéry o rozloze cca 80 hektaru. Jejich součástí je jedna z největších vytápěných kójí pro natáčení podvodních scén v Evropě, tři televizní studia a čtyřicetihektarový exteriér pro snímání krajinek.

Zlaté oko (1995)

Komplex na místě nekdejší továrny Rolls-Royce sloužil za 2. světové války pro výrobu letadel. Jako první film se tu v roce 1995 natáčela bondovka Zlaté oko a později například některé scény z Epizody I Hvězdných válek (1999) nebo z Batmana: Temného rytíře (2008). Teprve Warner Bros však do renovace a koupě studií investovali 22 milionu liber.

Harry Potter a Relikvie smrti

Právě na tomto místě vznikala větší část z osmého dílu Harryho Pottera (konkrétně například interiéry ministerstva kouzel). Nyní chtějí Warner Bros se studiem konkurovat předním britským ateliérům včetně zaběhnutých Pinewood Studios, vzdálených od Leavesdenu jen pár desítek kilometrů.

Warner Bros Leavesden (foto: Hollywood Reporte)

Leavesden obsahuje deset filmových setů a je přizpůsobený tak, aby se v něm mohly natáčet dva velkorozpočtové filmy naráz. Rozloha britských studií je zhruba o polovinu větší, než jsou domovská studia Warneru v Los Angeles, a měla by sloužit k produkci filmů, televizních seriálů i hudebních videí. Momentálně studia zaměstnávají přes 400 lidí, přičemž dalších 300-500 budou najímat na každou další produkci.

Navštívit v ateliérech lze i Bradavice z Harryho Pottera

Podle agentury Reuters představuje investice ze strany Warneru především výraz neochvějné důvěry v britský filmový průmysl – o to cennější vzhledem k ekonomické krizi, jež momentálně sužuje Evropu. „Věříme v budoucnost britského filmu a obecně filmový průmysl, a hodláme zde natáčet své filmy i televizní seriály,“ řekl prezident britské pobočky Warner Bros Josh Berger.

ateliéry Leavesden

Berger je přesvědčený o tom, že v dnešní době lze nákladná studia využívat jak na tvorbu velkorozpočtových trháků, tak i levnějších, nezávislých filmů. V Leavesdenu již Warneři kromě posledního Harryho Pottera točili posledního filmového Sherlocka Holmesa nebo snímky Hněv Titánů a Karlík a továrna na čokoládu.

Warner Bros si na neúspěch ve Velké Británii nemohou stěžovat. V roce 2011 jejich filmy dohromady vydělaly nejvíc ze všech společností, okolo 206 milionu liber (cca 6,6 miliardy korun), a zabraly tak osmnáctiprocentní podíl na trhu. Firma zároveň vlastní většinu akcií ve společnosti Shed Media, která stojí za britskými televizními seriály The Voice a Supernanny.

Jak upozorňuje britský deník Guardian, Warneři ve Velké Británii podnikali již od dvacátých let – teprve s příchodem ságy Harry Potter ale začalo jít o klíčový byznys. Nová britská studia firmy bude vést pětačtyřicetiletý Josh Berger, výkonný ředitel Warner Bros pro Velkou Británii, Irsko a Španělsko.

V rozhovoru pro Guardian si Berger vychválil šestnáctiprocentní daňovou pobídku, kterou pro filmaře zavedla vláda Gordona Browna. „Teprve tento krok vytvořil prostředí, do něhož se vyplatí investovat,“ řekl Berger.

Bližší informace o filmech, které se ve Warner Bros Leavesden budou natáčet jako první, firma prozatím nechce prozradit. Doufá však ve stálý vedlejší příjem z nedávno otevřeného zábavního parku Harryho Pottera.

zdroj: Hospodářské noviny, Economia, a.s.
připravil: Totalfilm.cz 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast