Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nejlepší filmy roku 2012 podle Total filmu

Rok 2012 přinesl do českých kin velkou porci fantastických novinek, očekávaných blockbusterů, které splnily divácká očekávání či příjemná filmová překvapení. Naproti tomu se u některých titulů potvrdilo, že mnohá divácká očekávání a některé tužby naplněny nebudou. Pak se také v kinech objevilo nespočet titulů, které nezaujmou ničím. Maximálně drzostí, že byly uvedeny do distribuce a vytáhly nebohým divákům peníze z kapes. O těch  budeme psát zítra.
Přinášíme vám přehled toho nejlepšího a nejhoršího, co se za uplynulý rok objevilo v našich kinech. Zároveň může být tento žebříček i dobrým návodem, které filmy si pořídit do domácí videotéky.

zítra: Nejhorší filmy roku 2012 podle Total filmu

První Bondovka, která má uvěřitelný děj a chybujícího Bonda s velkou porcí emocí. Skvělá výprava spolu s perfektně natočenými akčními scénami. Napínavý thriller s nezbytnou dávkou stylu a nečekaným koncem, který uvádí vynikající sérii s Danielem Craigem vstříc novým a tak trochu jiným zítřkům.

Velmi zdařilá adaptace vynikající předlohy Davida Mitchella. Výpravné drama, odehrávající se v šesti časových rovinách vypráví o tom, že všechny naše skutky ovlivňují i budoucnost a osudy našich pokračovatelů. Film od sourozenců Wachovských a Toma Tykwera není pro každého, ale pokud mu propadnete a doplníte si zážitek Mitchellovým bestsellerem, budete chtít Atlas mraků vidět znovu a znovu.

Vyvrcholení Batmanovy ságy ve vynikající režii a obrazové poezii Christophera Nollana. Přislib další porce komiksové zábavy. Možná přijde i Robin… Christian Bale opět září ve své nejznámější roli.

Že se do žebříčku dostane i horor, tomu bychom na začátku roku nevěřili. Sinister je dokonalým zástupcem žánru, který dělá čest svým tvůrcům. Nekončící hrůza si tu podává ruce s neprostupnou tmou.

Námět filmu zní stejně absurdně jako bláznivý nápad bohatého šejka zúrodnit vyprahlý Jemen umělou řekou a vysazením lososů. Na pozadí realizace tohoto šílenství se odehrává plíživé sblížení Emily Blunt a Ewana McGregora. Oba jsou ve svých rolích skvělí.

A Ewan McGregor znovu, tentokrát ve společnosti Evy Green. Thriller o globální nákaze, kdy obyvatelstvo planety postupně přichází o všechny smysly. Velmi sugestivní drama. O to silnější, že právě sledujeme čerstvě zamilovanou dvojici, která přichází o všechno.

7. ARGO

Příjemné překvapení v režii Bena Afflecka. Skutečné drama amerických rukojmí, kteří zůstali uvězněni na kanadském velvyslanectví v Iránu. CIA dostala nápad dostat je ze země na základě smyšleného natáčení sci-fi filmu. Film postupně graduje a napětí houstne. Výborný thriller podle skutečné události, odtajněné Billem Clintonem teprve před pár lety.

Další sci-fi bez velkých efektů, za to se skvělými hereckými výkony. Loopeři jsou nájemní zabijáci, kteří pracují pro zločineckou organizaci. Jejich úkol je tradiční: osoby, které jsou pro sdružení nějakým způsobem nepohodlné, zastřelí a zbaví se těla. Odměnu za vykonanou práci pak vždy najdou přímo u své oběti. Originální námět, Bruce Willis a Joseph Gordon-Levitt.

Jediný český zástupce v našem zebříčku TOP 10. Temná noir detektivka režiséra Davida Ondříčka s vynikající kamerou a tradičně skvělým Ivanem Trojanem. Odehrává se v padesátých letech, v období měnové reformy. Film se nakonec neprobojoval do finále boje o Oscara. Nicméně v USA sklidil nezanedbatelný počet kladných ohlasů.

Autor předlohy John le Carré byl původně také členem britské rozvědky, takže rozhodně ví o čem píše. To je na filmu vidět. Precizní režie Tomase Alfredsona a opravdu skvělé výkony. Píše se rok 1973 a britská tajná služba MI6 se pokouší ve svém středu nalézt sovětského špiona a udržet Spojené království v bezpečí. Nezapomenutelný výkon Garyho Oldmana.

Chybí tu pochopitelně další významné filmy, které měly zatím premiéru na českých festivalech v průběhu roku. Chystají se do distribuce v tomto roce a tak se možná objeví v žebříčku za rok 2013.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast