Nejlepší filmy roku 2012 podle Total filmu

Rok 2012 přinesl do českých kin velkou porci fantastických novinek, očekávaných blockbusterů, které splnily divácká očekávání či příjemná filmová překvapení. Naproti tomu se u některých titulů potvrdilo, že mnohá divácká očekávání a některé tužby naplněny nebudou. Pak se také v kinech objevilo nespočet titulů, které nezaujmou ničím. Maximálně drzostí, že byly uvedeny do distribuce a vytáhly nebohým divákům peníze z kapes. O těch  budeme psát zítra.
Přinášíme vám přehled toho nejlepšího a nejhoršího, co se za uplynulý rok objevilo v našich kinech. Zároveň může být tento žebříček i dobrým návodem, které filmy si pořídit do domácí videotéky.

zítra: Nejhorší filmy roku 2012 podle Total filmu

První Bondovka, která má uvěřitelný děj a chybujícího Bonda s velkou porcí emocí. Skvělá výprava spolu s perfektně natočenými akčními scénami. Napínavý thriller s nezbytnou dávkou stylu a nečekaným koncem, který uvádí vynikající sérii s Danielem Craigem vstříc novým a tak trochu jiným zítřkům.

Velmi zdařilá adaptace vynikající předlohy Davida Mitchella. Výpravné drama, odehrávající se v šesti časových rovinách vypráví o tom, že všechny naše skutky ovlivňují i budoucnost a osudy našich pokračovatelů. Film od sourozenců Wachovských a Toma Tykwera není pro každého, ale pokud mu propadnete a doplníte si zážitek Mitchellovým bestsellerem, budete chtít Atlas mraků vidět znovu a znovu.

Vyvrcholení Batmanovy ságy ve vynikající režii a obrazové poezii Christophera Nollana. Přislib další porce komiksové zábavy. Možná přijde i Robin… Christian Bale opět září ve své nejznámější roli.

Že se do žebříčku dostane i horor, tomu bychom na začátku roku nevěřili. Sinister je dokonalým zástupcem žánru, který dělá čest svým tvůrcům. Nekončící hrůza si tu podává ruce s neprostupnou tmou.

Námět filmu zní stejně absurdně jako bláznivý nápad bohatého šejka zúrodnit vyprahlý Jemen umělou řekou a vysazením lososů. Na pozadí realizace tohoto šílenství se odehrává plíživé sblížení Emily Blunt a Ewana McGregora. Oba jsou ve svých rolích skvělí.

A Ewan McGregor znovu, tentokrát ve společnosti Evy Green. Thriller o globální nákaze, kdy obyvatelstvo planety postupně přichází o všechny smysly. Velmi sugestivní drama. O to silnější, že právě sledujeme čerstvě zamilovanou dvojici, která přichází o všechno.

7. ARGO

Příjemné překvapení v režii Bena Afflecka. Skutečné drama amerických rukojmí, kteří zůstali uvězněni na kanadském velvyslanectví v Iránu. CIA dostala nápad dostat je ze země na základě smyšleného natáčení sci-fi filmu. Film postupně graduje a napětí houstne. Výborný thriller podle skutečné události, odtajněné Billem Clintonem teprve před pár lety.

Další sci-fi bez velkých efektů, za to se skvělými hereckými výkony. Loopeři jsou nájemní zabijáci, kteří pracují pro zločineckou organizaci. Jejich úkol je tradiční: osoby, které jsou pro sdružení nějakým způsobem nepohodlné, zastřelí a zbaví se těla. Odměnu za vykonanou práci pak vždy najdou přímo u své oběti. Originální námět, Bruce Willis a Joseph Gordon-Levitt.

Jediný český zástupce v našem zebříčku TOP 10. Temná noir detektivka režiséra Davida Ondříčka s vynikající kamerou a tradičně skvělým Ivanem Trojanem. Odehrává se v padesátých letech, v období měnové reformy. Film se nakonec neprobojoval do finále boje o Oscara. Nicméně v USA sklidil nezanedbatelný počet kladných ohlasů.

Autor předlohy John le Carré byl původně také členem britské rozvědky, takže rozhodně ví o čem píše. To je na filmu vidět. Precizní režie Tomase Alfredsona a opravdu skvělé výkony. Píše se rok 1973 a britská tajná služba MI6 se pokouší ve svém středu nalézt sovětského špiona a udržet Spojené království v bezpečí. Nezapomenutelný výkon Garyho Oldmana.

Chybí tu pochopitelně další významné filmy, které měly zatím premiéru na českých festivalech v průběhu roku. Chystají se do distribuce v tomto roce a tak se možná objeví v žebříčku za rok 2013.

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.