Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

FEBIOFEST zveřejnil kompletní program a představil další hosty

Jubilejní 20. ročník Mezinárodního filmového festivalu Febiofest 2013 se bude konat ve dnech od 14 do 22. března v Praze. Už tradičně bude hlavním místem filmové přehlídky multiplex Cinestar Anděl. Na tiskové konferenci v pražském hotelu Ambassador zveřejnili organizátoři kompletní program obsahující 190 filmů z 57 zemí, rozčleněných do 23 programových sekcí. Ještě do zítřka mají zájemci možnost přihlásit se do 33 členné poroty Febiofestu. Z došlých přihlášek pak prezident festivalu Fero Fenič vybere 33 šťastlivců, kteří shlédnou všech 14 snímků v soutěži a udělí Grand Prix festivalu. Loni tuto cenu získal snímek HODNÝ SYN.

Renoir (foto: Film Europe)

Renoir (foto: Film Europe)

Zahajovacími snímky budou filmy RENOIR (v distribuci ho uvede 21. 3. Film Europe), norský film KON-TIKI a americký film s Colinem Firthem GAMBIT (v distribuci od 21. 3.,  uvede Bontonfilm)
Distribuční společnost Film Europe navíc uvede na Febiofestu v předpremiéře dalších 10 svých distribučních titulů.

Kon-tiki (foto: MFF Praha - Febiofest)

Kon-tiki (foto: MFF Praha – Febiofest)

Fero Fenič k programu a jubilejnímu ročníku říká: „Ať už jsou naše finanční podmínky jakékoliv, v programu se to rozhodně neodráží. Program je letos mimořádný. Letos přijede k jubilejnímu ročníku i více hostů než obvykle. Na další tiskové konferenci bude zveřejněno jméno hlavního hosta a předsedy poroty festivalu.“

Fenič dodal, že složitou finanční situaci festivalu způsobil i fakt, že festival letos nemá hlavního partnera.

Na festival přijedou i další významní hosté. Programový ředitel festivalu Štefan Uhrík upozornil na britského režiséra Richarda Lestera (filmy s Beatles v šedesátých letech).

Richard Lester (foto: BBC)

Richard Lester (foto: BBC)

Mezi hosty se objeví i polský režisér Jerzy Stuhr, který uvede digitalizovanou Sexmisi. Cenu Kristián převezme významný producent Jeremy Thomas (Kon-Tiki).
Přijede i rakušan Ulrich Seidl, který na uplynulém Berlinale uvedl poslední část své trilogie Ráj. Dorazí i finský režisér Aku Louhimies.

Zdena Studénková (foto: archiv)

Zdena Studénková (foto: archiv)

V rámci slovenského dne navštíví Febiofest slovenská herečka Zdena Studénková. Další hosty a předsedu poroty představí festival na poslední tiskové konferenci 11. března.

Na festivalovém zahájení bude již tradičně udělena Cena Asociace režisérů a scénáristů (ARAS), ještě loni měla název Cena Jaromila Jireše.

Program je už nyní k dispozici na webu FEBIOFESTU.
(Papírový program bude k dispozici 6. března, se zahájením předprodeje vstupenek.)
Cena vstupenek zůstává v loňské výši 89,- Kč

připravil: totalfilm.cz -MS-
Foto: archiv, BBC, MFF PRAHA – FEBIOFEST © 2013

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast