Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V Praze ve středu startuje 5. FESTIVAL BULHARSKÝCH FILMŮ

Už po páté proběhne v Praze Festival bulharských filmů. Diváci tak budou mít možnost shlédnout ucelený pohled na současnou bulharskou kinematografii, kterou běžně čeští distributoři nenabízejí. Iniciátorem a organizátorem tohoto festivalu je Bulharský kulturní institut v Praze. Letošní ročník začíná už tuto středu 6. února a potrvá do soboty 9. února. Sedm filmů bude ke shlédnutí ve dvou sálech – v kině Lucerna a v Evropském domě (Zastoupení Evropské komise v ČR).

Slunečno

Slunečno (foto: Bulharský kulturní institut)

Vybrané filmy jsou z posledních několika let, na festivalu se ale bude konat i světová premiéra filmu VELKÁ MANIPULACE. Většina filmů bude v Čechách promítána vůbec poprvé, celovečerní filmy jsou opatřeny českými titulky. Program zahrnuje celovečerní a dokumentární filmy.
BKI-Praha si každoročně vybírá jiného spoluorganizátora, pro 5. ročník se jím stalo Zastoupení Evropské komise v ČR.
Mezi hranými celovečerními filmy je nový film Iliji Kostova Slunečno, nositel cen z bulharských filmových festivalů. Film Nikiho Ilieva Cizinec, kde se ve vedlejší roli ukázal Christopher Lambert. Stal se jedním z nejnavštěvovanějších bulharských titulů roku 2012.

Cizinec (foto: Bulharský kulturní institut)

Cizinec (foto: Bulharský kulturní institut)

Sobotní večer bude v Lucerně patřit akční komedii Operace Fraška. Známý režisér Vladislav Karamfilov-Vargala zdařile zachytil příběh o tom, co se nám za posledních 20 let událo před očima, aniž bychom si toho všimli.

Operace fraška (foto: Bulharský kulturní institut)

Operace Fraška (foto: Bulharský kulturní institut)

Velkou pozornost si zaslouží i dokumentární filmy. Hned dva filmy přiveze režisérka Adela Peeva (Rozvod po albánsku a Čí je ta píseň?). Strhující příběh z komunistické Albánie a cesta po stopách jedné balkánské písně, kdy režisérka neváhala obrátit kritickou kameru vůči vlastní zemi.

Film Velká manipulace s podtitulem „Přechod aneb co se s námi stalo“, který bude mít světovou premiéru v pátek 8.2.2013 byl dokončen teprve v lednu 2013 a představí ho sám režisér Atanas Kirjakov.

Plakát k filmu Slunečno

Plakát k filmu Slunečno

Program festivalu nabídne tři hrané a čtyři dokumentární filmy, které vznikli za podpory MediaDesk Bulgaria a Národního filmového centra. Své filmy do Prahy dorazí představit režiséři, scénáristi, herci a producenti Adela Peeva, Vladislav Karamfilov-Vargala, Niki Iliev, Sanja Borisova, Atanas Kirjakov a Ilija Kostov. Diváci se tak mohou těšit na setkání s mnoha zajímavými hosty.
Během festivalu bude představena výstava Zlaté filmové plakáty, která představuje filmy, oceněné na varnenském filmovém festivalu Zlatá růže. Výstava bude instalována v kavárně kina Lucerna od 5.2.2013.

SERVIS:
Promítací sály: LUCERNA, EVROPSKÝ DŮM (Jungmannova 24, Praha 1)
Vstupné: Kino Lucerna: 80 Kč, do kina Evropský dům je vstup zdarma.
web Bulharského kulturního institutu
Program ke stažení

připravil: Totalfilm.cz / BKI © 2013

DBF2012-Plakat_600px (1)

Licence Creative Commons
Uvedená práce (dílo), jejímž autorem je Totalfilm.cz, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Unported .
Vytvořeno na základě tohoto díla: http://www.totalfilm.cz/2013/02/v-praze-ve-stredu-startuje-5-festival-bulharskych-filmu/

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast