Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | LIBERACE! – Soderbergh se loučí, Douglas i Damon si říkají o Emmy i Zlaté glóby

Liberace je pro Čechy i Slováky neznámou postavou. V USA ale původním jménem Wladzia Valentina Liberaceho všichni znají jako virtuózního klavíristu a předchůdce bavičů velikosti Elvise, Lady Gaga nebo Madonny. Příběh Liberaceho (Michael Douglas) natočil Steven Soderbergh. Film je symbolem autorova přechodu od filmu k televizní práci. Životopisné drama bylo natočeno pro HBO a ve Státech bylo také v televizi uvedeno. Více než životopisným snímkem je ale o životní lásce a komplikovaném, dramatickém vztahu dvou rozdílných mužů.

Liberace! (foto: EEAP)

Liberace! (foto: EEAP)

V Evropě se ale film dočkal uvedení na klasická plátna. Distributoři o něj napříč starým kontinentem projevili eminentní zájem. Kombinace hvězd velikosti Douglase a Damona a režiséra, který ohlašuje konec své filmové kariéry působil na nákupčí jako přitažlivá rozbuška. Téma homosexuálního vztahu mladíka se starším mužem není (minimálně v literatuře) zpracováno poprvé.

Liberace! (foto: EEAP)

Liberace! (foto: EEAP)

Příběh z přelomu 70. a 80. let vypráví skutečný příběh mladíka, kterému láska ke slavnému varietnímu milenci mnohé dala a také vzala.

Slavný Liberace měl velký úspěch především u žen. Ovšem těžko si lze představit, že by obdiv i kariéra mohly pokračovat, pokud by se umělec ke své homosexuální orientaci přiznal. Všechny jeho vztahy zůstávají veřejnosti (oficiálně) skryty.

Liberace! (foto: EEAP)

Liberace! (foto: EEAP)

Liberaceho nepřiznaný milenec Scott Thornson (Matt Damon), který se stane zároveň pomocníkem a zaměstnancem slavné hvězdy je obdarováván luxusními dary, vydržován, milován ale i vláčen ve vleku mistrových nálad a manýrů. Scénárista Richard LaGravenese vytvořil drama, které je dostatečně košaté a přitažlivé na to, aby vás dokonale vtáhlo do děje.

743880_BTC_81412_CB_4469

Liberace! (foto: EEAP)

Propracovanost postav a jejich opravdu skvostní hlavní představitelé jsou jedním z klíčů vybroušenosti výsledného filmu. Snímek má ale další plus, která povyšují snímek určený původně pro televizní obrazovku na film pro velká plátna. Natáčelo se v autentických lokacích spojených se životy obou hlavních postav.

Liberace! (foto: EEAP)

Liberace! (foto: EEAP)

Výtvarníci ukazují dokonalé repliky Liberaceho sídel, kostýmů, šperků, automobilů i klavírů. Představují nám jeho neskutečně okázalý životní styl.

Liberace! (foto: EEAP)

Režisér S. Soderbergh na place s M. Douglasem (foto: EEAP)

Douglasova a především Damonova postava v průběhu příběhu prochází i úpravou plastickými operacemi. Masky jsou dokonalé a hrají svou důležitou roli od začátku do konce filmu. Na začátku příběhu se 43 letý Damon mění na šestnáctiletého mladíka a sedmdesátiletý Douglas v 58 letého Liberaceho.

Liberace! (foto: EEAP)

Liberace! (foto: EEAP)

Michael Douglas perfektně nastudoval několik Liberaceho výstupů. I na pódiu jeho postava působí velmi věrohodně. Party, které odehrály oba hlavní herci budou zapsány zlatým písmem do filmové historie. Obsazení je trefou do černého. Lépe si snad režisér ani nemohl vybrat.

Liberace! (foto: EEAP)

Liberace! (foto: EEAP)

Damon divákům i kritikům ukazuje, že je určitě jedním z nejvšestranějších herců své generace. Douglas jen potvrzuje své kvality a pokud by už do konce života nic významného nenatočil,  může být šťastný. Vytvořil totiž naprosto nezapomenutelnou kreaci.
Už nyní mají oba nominace na Emmy jisté a je nabíledni, že nezůstane jen u nich.

Liberace! (foto: EEAP)

Liberace! (foto: EEAP)

Cenný na tomto snímku s gay tématikou je především fakt, že se tvůrcům podařilo výborně vyvážit kontroverzní téma. Drama míchá drobné prvky komedie a absurdní dekadence a ukazuje velmi křehkou lásku dvou rozdílných povah. To vše na pozadí bezstarostného luxusu. I homofob navíc přežije film bez újmy. Milostné scény opravdu nejsou stěžejním tématem filmu.

Liberace! (foto: EEAP)

Liberace! (foto: EEAP)

Liberace! ukazuje kam se vnímání homosexuality od 70. let posunulo. Zároveň ale divákovi předkládá milostný příběh s klasickými prvky. Velká láska, neshody, závislost, žárlivost, nenávist. Pokud je tenhle film skutečně Soderberghovou labutí písní, tak je to nejlepší rozloučení s plátnem, jaké si mohl přát.

hodnocení 90

-MS-, totalfilm.cz
Foto/Video: Eastern European Acquisition Pool CZ-SK © 2013

čtěte také: 
Filmy o homosexualitě jsou stále otevřenější

Soderbergh bude režírovat pro televizi

Liberace!icon_csfd
Behind the Candelabra
Distribuce: od 18. července (EEAP)
Životopisný / Hudební / Romantický / Drama
USA, 2013, 118 min

Režie: Steven Soderbergh
Scénář: Richard LaGravenese
Kamera: Steven Soderbergh
Hudba: Marvin Hamlisch
Hrají: Michael Douglas, Matt Damon, Rob Lowe, Dan Aykroyd, Scott Bakula, Debbie Reynolds, Paul Reiser, Cheyenne Jackson, Eddie Jemison, Johnny Yong Bosch, Bruce Ramsay, Nellie Sciutto, Thure Riefenstein, David Koechner, Nicky Katt, Garrett M. Brown

Liberace poster

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast