Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nejhorší filmy a největší zklamání roku 2013 podle Total filmu (TOP 25)

Končící rok přinesl do českých kin především významný podíl českých nedodělků a příšerností, které nikdy neměly spatřit světlo promítačky. První příčky nelichotivého žebříčku obsadily letos téměř výlučně české tituly. Letos se opravdu urodilo. Prvních 10 míst je rezervováno pro snímky, které opravdu lze označit za špatné od A do Z. Od 11. místa prezentujeme filmy, které jsou pro nás letos největším zklamáním. Neznamená to, že jsou nekoukatelné. Spíše tvůrci promarnili šanci udělat z nich dobrý biják.

1. Donšajni (Česko, 2013)

Možná pro někoho překvapivě se na vrcholu našeho žebříčku ocitli Donšajni režiséra Jiřího Menzela. Technicky je film v pořádku. Ale nedá se odpustit nesoudnost režiséra, který si tímto přešlapem minimálně pošramotil své renomé. Neoddiskutovatelný fakt, že se jedná o jednoho z našich nejlepších režisérů byl pokálen tímto nesmyslem, který nemá hodnotu, není vtipný a od začátku do konce ho objímá především neskonalá trapnost. Korunu všemu nasadila ČFTA, když ho vyslala na oscarové klání. To už si kritici i diváci ťukali „výjimečně společně“ na čelo. Na prvním místě se místo Maturity Tomáše Houšky Donšajni ocitli především kvůli drzosti tvůrců, kteří se z filmu šikovným PR snažili v médiích vytvořit mimořádnou událost.

2. Maturita (Česko, 2013)

Dílko režiséra Tomáše Houšky s osmiprocentním hodnocením na ČSFD je bezpochyby technicky i obsahově nejhorším dílem roku. I 87 minut je příliš. Scénář, kamera, režie, hudba, výjimečně příšerný casting. To vše vytvořilo z Maturity jeden z adeptů na nejhorší „profesionální“ snímek české kinematografie všech dob.

3. Babovřesky (Česko, 2013)

Synonymum pro odpad roku není přes svou pouťovost nejhorším filmem žebříčku. Technicky je film v pořádku, Troška si pohlídá alespoň standard filmové profese. Scénář u kterého si někteří z nás rádi odpočinuli (přes 600 000 diváků) je věcí vkusu. Kritici mají evidentně jiný vkus než většinový divák

Jedlíci aneb sto kilo lásky (Česko, 2013)

Příšerný scénář a opět děsivá exhibice a neexistující režie Tomáše Magnuska. Klasika Sedm Hladových je proti tomuto dílu oscarová záležitost. Jen se stále divíme, jak je možné, že se Magnuskovi daří mezi zkrachovalce obsazovat tu a tam i renomované herce.

4. Přijde letos Ježíšek (Česko, Mexiko, 2013)

Podobný případ jako u Donšajnů. Mimořádné to opravdu není, přes účast dua Abrhám – Šafránková. Díky mediální masáži Novy se ale tento pocit u diváků podařilo vzbudit. Jaké rozčarování část diváků v kině potom zažila je věc druhá. Čtyřku by si určitě zasloužil Kameňák, který ji má i v názvu. Ale ten si narozdíl od filmu Lenky Kny na nic nehraje.

5. Kameňák 4 (Česko, 2013)

Bez větší reklamy další úspěšné pokračování Kameňáku. Tentokrát už bez účasti Zdeňka Trošky. Režisér Ján Novák a scénárista Marcel Bystroň zrovna nepatří k výkvětu svých profesí a tomu odpovídá i výsledek.

6. R. I. P. D. – Útvar rozhodně neživých agentů (USA, 2013)

První zástupce zahraniční kinematografie v žebříčku. Sprostá vykrádačka Mužů v černém je unylá, trapná a nenápaditá komedie s dobrým obsazením. O to horší zklamání je výsledek.

7. Tanec mezi střepinami (Slovensko, Česko, 2013)

Oslava tance a Vysokých Tater. Režisér a herec Marek Ťapák má tanec i hory evidentně rád. Nechal se ale příliš unést a místo krátkometrážního filmu vyslal do kin 80 minut prazvláštního příběhu, který nudí od 20. minuty a bohužel obsahuje i spoustu WTF chvilek, které ho sráží ještě víc.

nejlepší filmy roku 2013

8. Pád bílého domu (USA, 2013)

Gerard Butler zachraňuje amerického prezidenta. Bohužel vše špatně. Absurdní scény a sled událostí, které se nikdy nemohly ani nemohou stát filmu vyloženě škodí. Český překlad s několika zásadními chybami to vše korunoval. Tenhle film rozhodně neměl být komedie, nasmějete se ale dosyta.

9. Můj pes Killer (Slovensko, Česko, 2013)

Na festivalech oceňovaný snímek je dle Total filmu přeceňované dílo. Mnoho povyku pro nic, řekl by klasik. Na efekt cílený snímek Miy Fornayové přímo zavání pozérstvím. Neschopnost vyprávět příběh se nedá zamaskovat neherci a roztřesenou kamerou a ještě k tomu to vydávat za umění.

10. Scary Movie 5 (USA, 2013)

Kdo se tomu má smát? Opilci o silvestrovské noci nebo duševně vyšinutí jedinci? Americké Babovřesky si své místo v první desítce jednoznačně zaslouží.

Filmy, které nejsou nejhorší, ale jsou pro nás největším zklamáním:

11. Paralelní světy (USA, 2013)
Nevytěžené téma. Skvělý nápad a nakonec jen plácnutí do vody.
12. Mocný vládce Oz (USA, 2013)
Tentýž případ. Film zachraňuje jen hlavní představitel.
13. Osamělý jezdec (USA, 2013)
Velmi vleklé, avšak kouzelná stěžejní scéna s vlakem.
14. Po zániku Země (USA, 2013)
Duo otec a syn Smithovi neutáhnou toto sci-fi, seč se snaží jak mohou.
15. Carrie (USA, 2013)
Zbytečný remake zachránila pouze Julianne Moore v roli matky.
16. Diana (USA, VB 2013)
Nuda, šeď a zbytečnost. Nic nového pod sluncem.
17. Jobs (USA, 2013)
To zásadní, úspěch po představení iphonu ve filmu není.
18. Líbánky (Česko, 2013)
Nádherný obraz a dobrou režii zabil scénář Jarchovského.
19. 2 zbraně (USA, 2013)
Takové obsazení a taková nuda! Škoda.
20. Nepravděpodobná romance (Česko, 2013)
Ambiciózní komorní snímek. Ale extrémně ukecaný a dlouhý.
21. Pot a krev (USA, 2013)
Místy nesmyslné a zbytečně popisné drama s komedií. Nuda.
22. Kovář z Podlesí (Česko, 2013)
Krásný vizuál zabil scénář s režií.
23. Lesní duch (USA, 2013)
Překračuje hranice brutality.
24. Percy Jackson: Moře nestvůr (USA, 2013)
Film, který má v názvu něco, co ve filmu nakonec chybí.
25. Putování s dinosaury 3D
Český dabing s herci, kteří mají podobné hlasy činí ze sledování animáků řeholi. Postavičky totiž neotevírají pusu a tak je těžké vysledovat, kdo v danou chvíli vlastně hovoří.

připravil: totalfilm.cz

příště: Nejočekávanější filmy roku 2014

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast