Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Recenze | OSAMĚLÝ JEZDEC – Depp nezklamal, ale měl být o hodinu kratší

K projektům Jerryho Bruckheimera je upřena pozornost za každých okolností. Pokud ještě navíc získá komerční pojistku v podobě Johnnyho Deppa, úspěch je téměř zaručen. Vše završeno oscarovým režisérem Gorem Verbinskim. V případě Osamělého jezdce je tentokrát ale důležité ono slovíčko „téměř“.

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

Ne nadarmo vznikl komediální western Osamělý jezdec ve stáji společnosti Disney a Bruckheimer films. Je to opravdu film pro celou rodinu. V tomto případě je snaha pobavit úplně všechny ale spíš ke škodě než užitku. Obě ústřední postavy indián Tonto (Johnny Depp) a  Osamělý jezdec Johny Reid (Armie Hammer) mají své důvody k dopadení obávaného bandity „kanibala“.

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

Pro Američany jsou příběhy Osamělého jezdce nedílnou součástí americké kultury. Před osmdesáti lety se totiž postavy objevily v rozhlase. Posléze v seriálu v televizi. Rozhlasový seriál měl nakonec 2596 dílů, poslední se vysílal v roce 1954.

Televizní seriál se začal vysílat na ABC už v roce 1949 a skončil na konci padesátých let. Velká popularita seriálu nakonec nechala vzniknout dvěma celovečerním filmům. The Lone Ranger (1956) a The Lone Ranger and the Lost City of Gold (1958).
Zpracování rodokapsového příběhu v Hollywoodu dnešních dní pochopitelně značně nabobtnalo.

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

Projekt prošel navíc spoustou různých peripetií, scénář byl přepisován, některé scény přetočeny a produkce několikrát upravila rozpočet směrem dolů.
Na vizuální stránce se tento fakt negativně určitě nepodepsal. Základy scénáře jsou vlastně v pořádků. Problém nastal v neúměrném natahování jednotlivých scén. Proč má film takovou přemrštěnou stopáž (157 min.)  jsem vůbec nepochopil.

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

Některé scény ve filmu působí nadbytečně. Brzdou jsou především vsuvky s vyprávěním celého jezdcova příběhu zestárlým Tontem v zábavním parku.
Ocenit musím ale povedený humor, který ani náznakem nepůsobí trapně jako v jiných podobných  letních rodinných blockbusterech.

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

Zgustnout si tu mohou v klidu i dospěláci, kteří vyrostli na klasických westernech či jejich spaghetti odnožích. Některé sekvence působí jako zdařilá parodie některých zavedených principů žánru.
Příjemně mne překvapila i hra s hudbou i použitý Rossini v naprosto dokonalé závěrečné scéně s vlaky.

Použité motivy z Morriconeho soundtracku Tenkrát na západě a další kudrlinky v povedeném soundtracku Hanse Zimmera jsou ozdobou tohoto filmu.
Film si ale celou dobou hledá svou cestu a do úplného konce ji nenachází. Začátek je poměrně akční a zábavný, polovina filmu je spíš pro dospělé a obsahuje i jednu poměrně thrillerovou scénu, která není pro „celou rodinu“ příliš vhodná.

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

Respektive není vhodná vůbec. A nic na tom nezmění ani fakt, že tu nechutnost vidíme pouze jako odraz v zorničce Osamělého jezdce.
Armie Hammer (Osamělý jezdec) se jako komediální herec ukázal v loňské Sněhurce s Julií Roberts. Hrál onoho štěkajícího prince. Talent je to neoddiskutovatelný, ale ve Sněhurce byl lepší. Johnny Depp jako Tonto odvádí svůj standardní, rozumějte: skvělý výkon.

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

OSAMĚLÝ JEZDEC (foto: Falcon)

Režisér Gore Verbinski je velký profesionál. Dokáže i špatně napsané scény zrežírovat tak, že se na ně koukat dá. Celým filmem zcela jistě prostupuje atmosféra divokého západu té doby. Opravdu dokonalá je už zmíněná závěrečná scéna s vlaky. Stála většinu rozpočtu a je to na ní vidět. I za to dávám body navíc.

hodnocení 60
Odhaduji ale, že nový superbyznys kalibru Pirátů z Karibiku se asi konat nebude. Johnny Depp není všemocný.

Foto/Video: Falcon/Disney © 2013

Osamělý jezdecicon_csfd
The Lone Ranger
Western / Akční / Dobrodružný / Komedie
USA, 2013, 151 min

Režie: Gore Verbinski
Scénář: Ted Elliott, Terry Rossio, Justin Haythe
Kamera: Bojan Bazelli
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Johnny Depp, Armie Hammer, Ruth Wilson, Tom Wilkinson, Timothy Hutton, Barry Pepper, Helena Bonham Carter, James Badge Dale, James Frain, William Fichtner, Leon Rippy, Matt O’Leary, W. Earl Brown, Harry Treadaway, Mason Cook, Turner Ross, Chad Brummett, Matthew Page, Lew Temple, Damon Herriman

Osamělý jezdec LONER_009H_G_CZE-CZ_594x841.indd

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast