Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Festival íránských filmů nabídne na tuto zemi jiný pohled

Jiný pohled na Írán nabídne v nadcházejících dnech pražskému publiku 3. ročník Festivalu íránských filmů. Prostřednictvím filmového plátna se festivaloví návštěvníci vydají za klíčovými událostmi íránské historie, stanou se svědky osobních dramat i rodinných setkání, nahlédnou do každodenních životů běžných Íránců, ale okusí i drsnou realitu chudých v Teheránu či nástrahy  života v horách. Festival začíná dnes.

Festival iránského filmu

Festival iránského filmu

Od středy 8. ledna až do neděle 12. ledna se v kinech Světozor a Bio Oko představí více než dvě desítky vybraných celovečerních filmů, dokumentů a krátkých filmů reprezentujících to nejlepší z aktuální íránské kinematografie, slavící dlouhodobě úspěch po celém světě. Festivalová dramaturgie přidává ve třetím roce své existence zároveň jednu významnou novinku v podobě soutěžní sekce. O přízeň mezinárodní festivalové poroty i diváků se bude ucházet celkem sedm celovečerních snímků.

Beze mne (foto: FIF)

Beze mne (foto: FIF)

„Všechny tituly letošního ročníku jsou něčím výjimečné a dohromady poskytují věrný obraz současné íránské kinematografie. Podařilo se nám získat nejnovější snímky významných mezinárodně ceněných íránských režisérů. Za všechny můžeme jmenovat třeba film Minulost oscarového režiséra Asghara Farhadiho.

Minulost (foto: FIF)

Minulost (foto: FIF)

Naproti tomu ale představíme i ukázky z tvorby nejmladší generace filmařů. To se týká zejména Sekce krátkých filmů, která dokazuje, jak silná, kontroverzní a kritická umí íránská kinematografie být,“ láká na letošní program umělecký ředitel festivalu Kaveh Daneshmand.

Skromné pohoštění (foto: FIF)

Skromné pohoštění (foto: FIF)

Slavnostní zahájení proběhne ve středu 8. ledna od 19.30 v kině Světozor za osobní účasti režiséra úvodního snímku Skromné pohoštění Maniho Haghighiho. Ten patří k nejsilnějším hlasům současného íránského filmu a kromě zahajovací projekce se zúčastní i sobotního promítání v kině Bio Oko, kde bude zároveň odpovídat na dotazy diváků.

Mani Haghighi (foto: FIF)

Mani Haghighi (foto: FIF)

Vedle představení svého posledního a dosud nejúspěšnějšího snímku povede Haghighi také workshop zaměřený na režii a herectví pro studenty Prague Film School a zároveň zasedne ve festivalové porotě. Vedle něj budou soutěžní filmy posuzovat uznávaná filmová publicistka Eva Zaoralová, španělský filmař Diego Fandos či odbornice na moderní íránskou a exilovou literaturu Zuzana Kříhová. Slavnostní vyhlášení Ceny poroty i Ceny diváků proběhne závěrečný den festivalu 12. ledna.

Parvíz (foto: FIF)

Parvíz (foto: FIF)

Soutěžní sekce představí divákům celkem sedm celovečerních snímků. „Je těžké srovnávat jednotlivé tituly, ale pokud bych měl za sebe jeden vyzdvihnout, byl by to pravděpodobně Parvíz. Je to film výjimečný svým unikátním přístupem k filmovému jazyku, kde se známý hloubavý přístup íránské kinematografie setkává s  uměleckým minimalismem evropského filmu,“ nabízí svůj tip Kaveh Daneshmand.

plakát Festival íránských filmů

Vstupenky v ceně 100,- Kč jsou k dispozici na www.kinosvetozor.cz či na stránkách festivalu. Standardně budou všechny filmy s českými i anglickými titulky, budou tak přístupné i anglicky mluvícím divákům. Více informací na www.iranianfilmfestival.cz .

Další rozměr programu dodá Perská noc. Sobotní večer 11. ledna v 360° Lounge Bar pražského hotelu Fusion bude patřit íránské hudbě, tanci a chybět nebudou ani tradiční pochoutky.

připravil: totalfilm.cz
zdroj: Smart Communication

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast