Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Jubilejní Projekt 100 letos vrátí do kin i Pulp Fiction

Letos podvacáté přináší AČFK do českých kin po celé republice oblíbený Projekt 100. Každoročně přináší tým kolem Radany Korené, Jana Jílka a Ivy Hejlíčkové do kin čtyři kultovní snímky. Letos začíná projekcí spektakulárního dokumentu Koyaanisqatsi, v březnu si diváci mohou na velkých plátnech užít Kubrickovu 2001: Vesmírnou odyseu, v květnu kult všech kultů Pulp Fiction Quentina Tarantina a tradičně v srpnu další digitalizovaný klenot české kinematografie. Letos jím budou Menzelovy Ostře sledované vlaky. Navzdory celkové krizi se ředitelka AČFK Radana Korená pochlubila stoupající návštěvností přehlídky.
projekt 100 logo
Velké filmy na velkém plátně, to je Projekt 100. Nejvyšší možná obrazová kvalita, kino only a absolutní filmová klasika. V roce 2012 byl celý projekt inovován a rozdělen do každoročně se opakujících programových bloků mapujících historii světové i domácí kinematografie (americká klasika, evropská klasika, česká klasika, kultovní filmy 90. let). První ročník proběhl v roce 1995. Letos přehlídka slaví dvacetiletí.

R. Korená a I. Hejlíčková se chystají sfouknout svíčky na narozeninovém dortu Projektu 100 (foto: totalfilm.cz)

R. Korená a I. Hejlíčková se chystají sfouknout svíčky na narozeninovém dortu Projektu 100 (foto: totalfilm.cz)

Tým Projektu 100 si pochvaluje zejména dobrý tah vrátit na plátna kin kvalitní archivní tituly. Pořizovací náklady na ně jsou ale ve většině případů větší, než náklady na nové filmy. Práva na jeden titul se pohybují od 100 tisíc korun výše a distributor musí do nákladů započítat ještě odvody ze vstupného a náklady na marketing.

Pulp Fiction (foto: AČFK)

Pulp Fiction (foto: AČFK)

Tak jako každá nezisková záležitost i Projekt 100 se potýká s nedostatkem financí. Na kvalitě projektu a jeho rozsahu se to ale neprojevuje a to podle čísel návštěvnosti potvrzují i sami diváci. V roce 2012 měl Projekt 100 po celé republice 524 projekcí. V loňském roce to už bylo 802 představení, které návštívilo přes 22 tisíc diváků. To je v době, kdy některé nové filmy počítají diváky ve stovkách velký úspěch.

Koyaanisqatsi (foto: AČFK)

Koyaanisqatsi (foto: AČFK)

Na konci ledna se v rámci projektu v kinech objeví Koyaanisqatsi, úvod do fascinující filmové trilogie režiséra Godfreye Reggia.

Neobsahuje žádný dialog nebo komentář, jeho výmluvná výpověď o světě se skládá z dechberoucích, zrychlených časosběrných či zpomalených záběrů na přírodu a města v USA provázených emotivní hudbou.

koyaanisqatsi-poster-web-small
Následovat bude Kubrickova 2001: Vesmírná odysea. Jednání o krátkodobých osmiměsíčních právech na tento film byla velmi složitá a podle Jana Jílka z AČFK je zázrak, že se je nakonec podařilo dotáhnout do konce.
2001: Vesmírná odysea tak vstoupila do filmové historie jako epická filozofická sci-fi, kde vesmírná loď tančí v rytmu valčíku Na krásném modrém Dunaji, kde lidoop objeví nástroj moci za doprovodu mocných tónů Tak promluvil Zarathursta, kde hraje větší roli zvuk než slovo.

2001: Vesmírná odysea (foto: AČFK)

2001: Vesmírná odysea (foto: AČFK)

Jako film ohromující oscarovými průkopnickými vizuálními efekty a nezapomenutelnými symbolickými obrazy. Sci-fi, které nemusí všichni úplně rozumět, ale všichni si ji můžou užít – stejně jako krásný obraz nebo symfonii.

2001-vesmirna-odysea-poster-web-small
Pulp Fiction. Je třeba ještě vůbec něco dodávat? Quentina Tarantina tehdy jednatřicetiletého filmaře změnila v celebritu a ikonu postmoderního filmu 90. let.

Pulp Fiction (foto: AČFK)

Pulp Fiction (foto: AČFK)

Nechronologické vyprávění podané s nervní energií, pokleslé popkulturní emblémy a estetizované násilí tenhle film zpopularizoval tolik, že další režiséři zasypali kina a videopůjčovny svými historkami z podsvětí. Nápodobou ale akorát ukázali, že Tarantino je jen jeden.

pulp-fiction-poster-web-small
Tradičně na Letní filmové škole a poté celorepublikově půjde do kin další zdigitalizovaný skvost české kinematografie. Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela získaly v roce  1967 amerického Oscara. Přesto byly na 20 let komunistickou cenzurou uzavřeny do trezoru.

ostre-sledovane-vlaky-poster-web-small
Projekt startuje ve čtvrtek 30. ledna filmem Koyaanisqatsi. 2001: Vesmírná odysea bude mít premiéru 27. března, Pulp Fiction se vrátí 7. května a Ostře sledované vlaky přijedou 31. července 2014.
více na webu Projektu 100 nebo Asociace českých filmových klubů

připravil: -MS-, totalfilm.cz
zdroj: M. Faustová, E. Blažková, 2media, AČFK
foto: Asociace českých filmových klubů, totalfilm.cz © 2014

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast