Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Miro Žbirka natočil videoklip k filmu Fair Play

Nový film Andrey Sedláčkové o normalizačním sportu byl dokončen. Ve filmu Fair Play se mladá atletka Anna dostane do státem řízeného dopingového programu. Dopingové skandály ve vrcholovém sportu i dnes hýbou světem, téma filmu je tak stále aktuální. Zaujalo i zpěváka Mekyho Žbirku a jeho osvědčeného producenta Roba Cassa, s nímž Žbirka v legendárním londýnském studiu Abbey Road nahrál k tomuto filmu titulní píseň.

Miro Žbirka při natáčení klipu Fair Play

Miro Žbirka při natáčení klipu Fair Play

„Na písni k filmu jsem začal pracovat poté, co jsem viděl film a ztotožnil se s jeho tématem. Překvapilo mě, že téma oslovilo i producenta Roba Cassa. Pocity ze sledování filmu jsme se snažili přenést do atmosféry titulní písně. Podílel jsem se i na části scénické hudby,“ říká ke své skladatelské filmové premiéře Miro Žbirka. Klip k písni se natáčel ve Velkém sále pražského Kongresového centra, v němž Miro Žbirka dostal Zlatého slavíka za rok 1982, což koresponduje i s obdobím, ve kterém se film Fair Play odehrává.

Klip natočil režisér Tomáš Luňák a kameraman Jan Baset Střítežský, jenž je i kameramanem filmu. „Několik mých písní už se ve filmu objevilo, ale tato spolupráce byla jiná a byla to pro mě výzva,“ dodává Miro Žbirka. Hudbu k filmu Fair Play dále složil David Solař.

Fair Play (foto: Falcon)

Fair Play (foto: Falcon)

K napsání scénáře filmu Fair Play kdysi režisérku Andreu Sedláčkovou inspiroval příběh jedné sportovkyně. Když si před několika lety přečetla článek o tom, že se objevily tajné materiály ministerstva vnitra o státem organizovaném dopingu československých sportovců, začala pátrat nejdříve na internetu.

Fair Play (foto: Falcon)

Fair Play (foto: Falcon)

Postupně se setkala s několika aktéry dopingu, ať už to byli sportovci, trenéři nebo lékaři, všem však musela slíbit, že zůstanou v anonymitě. „Dostal se ke mně případ jedné vrcholové atletky, které údajně její trenér bez jejího vědomí píchal anabolické steroidy s romantickým názvem Stromba. Tvrdil, že jde o obyčejné vitamíny. To pro mě byla zásadní inspirující informace,“ říká režisérka Andrea Sedláčková.

Hlavní roli ve filmu získala po dlouhém castingu slovenská herečka maďarského původu Judit Bárdos, její matku ztvárnila Anna Geislerová. Ve filmu dále hrají Roman Luknár, Eva Josefíková, Roman Zach, Igor Bareš, Ondřej Malý nebo Taťjana Medvecká. Filmaři natáčeli v České republice, na Slovensku a v Německu. Film vznikl v produkci společnosti Negativ, na české straně v koprodukci s Českou televizí, RWE, Barrandov Studiem a společností i/o post. Do kin ho uvede 6. března Falcon.

připravila: T. Kohoutková, totalfilm.cz
zdroj: M. Reková, 4press
foto/video: Negativ/Falcon © 2014

FAIRPLAY_A4.indd

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast