První dojmy | Vejška je sexy film, reálnější, ale vtip zůstal

Po dnešní novinářské projekci je jasno. Vejška, volné pokračování kultovního Gymplu nezklamala. Nový Vorlův film má stejný drive jako “jednička”, filmařsky je na české poměry excelentní.  Z technických profesí je nutno vyzdvihnout především úžasnou kameru, kterou má na svědomí sám režisér Tomáš Vorel. Na scénu se vrací Kocourek s Kolmanem. Jejich nový příběh je ale dospělejší a tvůrci mají pravdu, skutečně mnohem “realističtější”.

Vejška (foto: A-Company)

Vejška (foto: A-Company)

Naplnit hodinu a půl zajímavým příběhem a každou minutu maximálně využít se podaří málokterému českému tvůrci. Vorel to umí. Velmi zručná a sexy kamera spolu se současným vizuálem a skvělým soundtrackem Mikea Trafika a Vladimira 518 je klíčem k úspěchu přijetí filmu u hlavní cílovky.

Vejška (foto: A-Company)

Vejška (foto: A-Company)

Hlavní dramaturg Filmového centra ČT Jaroslav Sedláček k tomu říká: “V prvé řadě se nám líbil scénář. Byl sympatický, drzý, současný a autentický. Látek o mladých máme málo, což nechápu, protože právě mladí chodí do kina a na ně by producenti měli cílit především.”

Vejška (foto: A-Company)

Vejška (foto: A-Company)

Scénář nadělil oběma hlavním hrdinům značně rozdílnou povahu, díky tomu i několik třecích ploch, které příběh dál rozvíjí. Vorel umí karikatury – několik výrazných vedlejších rolí zaujme především výraznou stylizací a baví, navzdory místy jinak fádním dialogům.

Vejška (foto: A-Company)

Vejška (foto: A-Company)

Hrdinové Gymplu mají dospělejší starosti. Petr Kocourek (Tomáš Vorel jr.) se hlásí na katedru grafiky na UMPRUM, kam přijímají jen pár vyvolených. Už jednou ho nevzali a profesor Slanina (Jakub Kohák) je nekompromisní. Na školu se hlásí i krásná Julie (Eva Josefíková), do které se Kocourek zamiluje.

Michal Kolman (Jiří Mádl) studuje VŠE, ale místo přednášek a seminářů ho zajímají jen spolužačky a rychlá auta. Zkoušky a zápočty řeší podvodem nebo úplatkem či pomocí svého vlivného otce (Jan Kraus).

Kocourkova matka (Zuzana Bydžovská) se dávno vzdala představy, že její syn bude studovat něco pořádného, zatímco paní Kolmanová (Ivana Chýlková) svého synka neustále vydržuje a hýčká. Oba kluky spojuje už od gymplu ilegální malování graffiti. Na pražských střechách, nádražích a v podchodech zažívají divoká dobrodružství. Při jedné noční honičce je Kocourek dopaden…

-MS-, totalfilm.cz
foto/video: A-Company Czech, Bio Illusion © 2013

Recenze v sobotu 18. ledna, premiéra 23. ledna

vejska-viz-bez-log (1)

  1. […] jsme také: První dojmy | Vejška je sexy film Vorel dotočil Gympl Vejška bude v kinech na konci […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.