Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Zlodějka knih navzdory válce hřejivě pohladí

Zusakova předloha k filmu Zlodějka knih je světovým bestsellerem. Vyšla i u nás a ani její obdivovatelé nemusí mít strach z filmového zpracování. Alespoň to tvrdí ti, kteří knihu četli v internetových diskuzích. Vše zásadní zůstalo na svém místě a režisér Brian Percival dokázal do pohyblivých obrázků dostat i něco z kouzla románového předobrazu. Není ale sám, kdo má na výsledku lví efekt. Poděkovat se sluší i Geoffreymu Rushovi, Emily Watson a kouzelné představitelce titulní role Sophii Nélisse.

Zlodějka knih (foto: Cinemart)

Zlodějka knih (foto: Cinemart)

Liesel (Sophie Nélisse) se během druhé světové války dostává do pěstounské péče Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho rázné ženy Rosy (Emily Watson). Liesel se snaží zapadnout do nového prostředí navzdory posměškům nových spolužáků. Do školy nastoupila jako analfabet a číst ji učí její nový tatínek.

Zlodějka knih (foto: Cinemart)

Zlodějka knih (foto: Cinemart)

Hans trpělivě učí Liesel číst a mezi novým tatínkem a novou dcerou vzniká láskyplný vztah. Mnohem víc se ale Liesel upíná na židovského uprchlíka Maxe, ktereho Hunbermannovi schovávají ve sklepě (připomene Hřebejkovo Musíme si pomáhat). Ten Liesel ještě více povzbuzuje ve čtení a touze po vzdělání. Oddaným přítelem dychtivé čtenářky je i její spolužák a soused Rudy (Nico Liersch), který za dívkou stojí za všech okolností.

Jak už bylo řečeno: na plátno se podařilo přenést moudrý, dojímavý a veskrze pozitivní příběh z temného válečného prostředí. Tíseň, která je z příběhu cítit jakoby se dětí úplně netýkala. Daří se jim totiž přežít díky vlastnímu pohledu na svět a útěkům mimo realitu. Tím mohou být i Lieseliny výlety do světa literatury.

Zlodějka knih (foto: Cinemart)

Zlodějka knih (foto: Cinemart)

Geoffrey Rush je jednoduše řečeno opět skvělý. Až je svou laskavostí a snovostí těžko uvěřitelný. Vyvažující Emily Watson umí v pravou chvíli ubrat a tím své postavě dodává barevnost, která Rushově otci chybí. Kanaďanka Sophie Nélliss je výtečná mladá herečka, která Liesel dodává punc moudrosti a dospělosti. Na plátně tráví většinu ze 130 minut a ani na chvilku jsem jí neměl dost.

Zlodějka knih (foto: Cinemart)

Zlodějka knih (foto: Cinemart)

Nakladatelství Argo vydalo předlohu Marka Zusaka

Zlodějka knihKniha se stala záhy po svém vydání mezinárodním bestselerem. Vyšla poprvé v roce 2006, letos její prodej dosáhl 1 000 000 výtisků po celém světě.  Čtenáři oceňují Zusakovo vypravěčské umění, originální volbu vypravěče, poetický jazyk, zejména se však vyzvedává téma knihy. Druhou světovou válku a holokaust se Zusakovi podařilo originálně a působivě zprostředkovat i těm, kteří tu dobu znají už jen z literatury, filmů či z vyprávění. Líčí ji jednak pohledem vševědoucí a všudypřítomné smrti, jednak slovy dítěte, navíc dítěte žijícího v Německu, v poražené zemi. Zaměřuje se ale spíš na všední život v zázemí, do kterého válka jen pomalu a plíživě proniká.

Koupit knihu

Toto zvláštní, laskavé válečné drama má promyšlenou režii, skvělou kameru a očekávám oscarovou nominaci alespoň pro Johna Williamse, který opět složil výtečnou hudbu. Možnost získat zlatou sošku by měly podle mne dostat i Emily Watson spolu se Sophií Nellis. Tak uvidíme.

Zlodějka knih (foto: Cinemart)

Zlodějka knih (foto: Cinemart)

Jedné věci jsem na chuť přesto nepřišel. Film je natočen v prazvláštní angličtině s německým přízvukem. Některá jednoduchá uvozující slova (ja, nein, bitte, und) jsou pronášena v němčině a film díky tomu místy působí nechtěně legračně.

hodnocení 80

Tenhle přešlap naštěstí vyvažuje perfektní atmosféra, která je navzdory tématu převážně hřejivá, skvělé herecké výkony a zmíněná hudba Johna Williamse. Už se těším až si přečtu knihu.

-AC-, totalfilm.cz
foto/video: © Cinemart, 2014

Zlodějka knihicon_csfd
The Book Thief
Drama / Válečný
USA / Německo, 2013, 131 min
Premiéra: 16. ledna 2014, Cinemart
Režie: Brian Percival
Předloha: Markus Zusak (kniha)
Scénář: Michael Petroni
Kamera: Florian Ballhaus
Hudba: John Williams
Hrají: Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nélisse, Ben Schnetzer, Nico Liersch, Joachim Paul Assböck, Kirsten Block, Rafael Gareisen

Zlodejka_knih_poster_A1-page-001

 

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast