Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Anifilm už má vizuál – začne v květnu v Třeboni

Anifilm na podzim podepsal dohodu s konkurenčním teplickým festivalem AniFest. Letos na jaře se tedy konečně přestane pozornost tříštit mezi dva české mezinárodní festivaly animovaných filmů. Zůstává pouze jeden a to v Třeboni. Anifilm tak přebírá všechny aktivity v této oblasti.

Anifilm (zahájení festivalu 2013) foto: totalfilm.cz

Anifilm (zahájení festivalu 2013) foto: totalfilm.cz

Tomáš Rychecký

Tomáš Rychecký

Tomáš Rychecký, producent a zakladatel Anifilmu považuje dohodu za logické vyústění snah o zachování animované tvorby v Třeboni:

„Je to smír. Jde nám o zachování dobrého jména festivalu animované tvorby ve světě, zklidnění situace a podporu české animované tvorby. Jsem za vyřešení festivalového schismatu rád. Na AniFest, u jehož zrodu jsme s dalšími členy štábu stáli, jsem nikdy nezanevřel,“.

Letošní Anifilm, v pořadí už pátý ročník má svůj nový vizuál. Jeho autorem je renomovaný divadelní a televizní scénograf Hynek Dřízhal ze společnosti Scénografie s.r.o. Letošní vizuál je inspirován využitím výtvarných potřeb, se kterými pracují tvůrci animovaných filmů a s jejichž pomocí přichází na svět první nápady a následně poté skici, storyboardy či celé filmy.

Hynek Dřízhal

Hynek Dřízhal

I když se technologie posouvá stále více do 3D světa, tak jak to budeme i my zpracovávat ve znělce festivalu, je cesta tzv. ready made čili použití předmětů z běžného života, velmi blízka prostředí českého animovaného filmu a jeho historii,” vysvětluje Hynek Dřízhal svůj nápad. “Navazujeme tak nejen na českou tradici, ale zároveň chceme touto formou vyjádřit velký obdiv pracovitosti a trpělivosti tvůrců animovaných filmů, kdy nástroj výtvarníka jako hlavní komponent designu nového vizuálu vzdává hold nesmírnému tvůrčímu úsilí.“ Výtvarný tvůrčí proces se odrazí také v doprovodných akcích a instalacích během festivalu, kdy právě jednotlivé výtvarné nástroje budou zdrojem inspirace pro interaktivní a hravé instalace a objekty.

hlavickafacebook05rocnik

Více o autorovi letošního vizuálu, který je podepsán mimo jiné pod návrhem a realizací výstavy Moje cesta v rámci kampaně Chodící lidé, architektonickým návrhem a realizací k seriálům Gympl nebo Doktoři z počátků, výtvarným návrhem pořadu TV MINI UNI, scénografického řešení pro konference v rámci FORA 2000 nebo návrhem dekorace pro letošní udílení cen Paměť Národa a je také dvorním scénografem divadelního souboru La putyka se dozvíte na www.scenografie.cz.

Totalfilm je i letos mediálním partnerem festivalu. Pro naše čtenáře chystáme speciál a rozsáhlé zpravodajství z festivalu.
Loňský speciál | facebook festivalu

Loňská znělka s vizuálem festivalu

připravil: AC, totalfilm.cz
foto: totalfilm.cz, Anifilm © 2013, 2014

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast