Anifilm už má vizuál – začne v květnu v Třeboni

Anifilm na podzim podepsal dohodu s konkurenčním teplickým festivalem AniFest. Letos na jaře se tedy konečně přestane pozornost tříštit mezi dva české mezinárodní festivaly animovaných filmů. Zůstává pouze jeden a to v Třeboni. Anifilm tak přebírá všechny aktivity v této oblasti.

Anifilm (zahájení festivalu 2013) foto: totalfilm.cz

Anifilm (zahájení festivalu 2013) foto: totalfilm.cz

Tomáš Rychecký

Tomáš Rychecký

Tomáš Rychecký, producent a zakladatel Anifilmu považuje dohodu za logické vyústění snah o zachování animované tvorby v Třeboni:

„Je to smír. Jde nám o zachování dobrého jména festivalu animované tvorby ve světě, zklidnění situace a podporu české animované tvorby. Jsem za vyřešení festivalového schismatu rád. Na AniFest, u jehož zrodu jsme s dalšími členy štábu stáli, jsem nikdy nezanevřel,“.

Letošní Anifilm, v pořadí už pátý ročník má svůj nový vizuál. Jeho autorem je renomovaný divadelní a televizní scénograf Hynek Dřízhal ze společnosti Scénografie s.r.o. Letošní vizuál je inspirován využitím výtvarných potřeb, se kterými pracují tvůrci animovaných filmů a s jejichž pomocí přichází na svět první nápady a následně poté skici, storyboardy či celé filmy.

Hynek Dřízhal

Hynek Dřízhal

I když se technologie posouvá stále více do 3D světa, tak jak to budeme i my zpracovávat ve znělce festivalu, je cesta tzv. ready made čili použití předmětů z běžného života, velmi blízka prostředí českého animovaného filmu a jeho historii,” vysvětluje Hynek Dřízhal svůj nápad. “Navazujeme tak nejen na českou tradici, ale zároveň chceme touto formou vyjádřit velký obdiv pracovitosti a trpělivosti tvůrců animovaných filmů, kdy nástroj výtvarníka jako hlavní komponent designu nového vizuálu vzdává hold nesmírnému tvůrčímu úsilí.“ Výtvarný tvůrčí proces se odrazí také v doprovodných akcích a instalacích během festivalu, kdy právě jednotlivé výtvarné nástroje budou zdrojem inspirace pro interaktivní a hravé instalace a objekty.

hlavickafacebook05rocnik

Více o autorovi letošního vizuálu, který je podepsán mimo jiné pod návrhem a realizací výstavy Moje cesta v rámci kampaně Chodící lidé, architektonickým návrhem a realizací k seriálům Gympl nebo Doktoři z počátků, výtvarným návrhem pořadu TV MINI UNI, scénografického řešení pro konference v rámci FORA 2000 nebo návrhem dekorace pro letošní udílení cen Paměť Národa a je také dvorním scénografem divadelního souboru La putyka se dozvíte na www.scenografie.cz.

Totalfilm je i letos mediálním partnerem festivalu. Pro naše čtenáře chystáme speciál a rozsáhlé zpravodajství z festivalu.
Loňský speciál | facebook festivalu

Loňská znělka s vizuálem festivalu

připravil: AC, totalfilm.cz
foto: totalfilm.cz, Anifilm © 2013, 2014

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.