Berlinale začalo světovou premiérou Grandhotelu Budapešť

Světová premiéra komedie amerického režiséra Wese Andersona Grandhotel Budapešť zahájila včera 64. ročník filmového festivalu Berlinale. Do českých kin komedie přijde v březnu. Snímek zasazený do meziválečné Evropy je jedním z 20 filmů, které se budou ucházet o Zlatého medvěda. Celkem bude na přehlídce, která potrvá do 16. února, uvedeno 409 filmů. 

Berlinale 2014

Berlinale 2014

Mimořádně bude součástí programu i pocta Philipu Seymouru Hoffmanovi, který minulou neděli tragicky zemřel. Festival do programu zařadil film Capote, za který herec v roce 2005 získal Oscara.

Film Grandhotel Budapešť natočil Wes Anderson a v hlavních rolích se představili Ralph Fiennes a Bill Murray. Vítěze letošní soutěže oznámí porota 15. února. Na Berlinale bude také poprvé uvedena nezkrácená verze Trierovy Nymfomanky. V Berlíně se mimo soutěž představí také Památkáři George Clooneyho.

Český zástupce v soutěži chybí. Silné zastoupení v hlavní soutěži má Čína. Bez šance není ani německý film Mezi světy, který vypráví o německém vojákovi v Afghánistánu. Premiéru bude mít i Kráska a zvíře, která je stejně jako Památkáři v programu nesoutěžní sekce.

připravila: Jana Nováková, totalfilm.cz
foto: archiv, AFP

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.