La Película představuje podeváté španělský film – ironii, nekorektnost i klasiku

Ohlížení do minulosti, ironii, satiru i nekorektnost – takovou, jakou jsme loni viděli v Rozkoši v oblacích, posledním filmu režiséra Pedra Almodóvara. To všechno přinese od 18. února 9. ročník festivalu La Película. Ohlížení se zpět, ironie, satira a nekorentnost totiž asi nejlépe vystihují současný španělský film, který festival mapuje.

Čarodějnice ze Zugarramurdi (foto: La Película)

Čarodějnice ze Zugarramurdi (foto: La Película)

Nezůstane ale jen u současnosti. La Película do Česka přiveze i archivní perly španělského filmu. Pro jejich výběr zvolila jednoduchý klíč:  představí držitele ocenění Čestný Goya udělované španělskou Filmovou akademií. Festival tak poskytne ojedinělou sondu do španělské filmové tvorby posledních tří desítek let a nabídne unikátní směs dvacítky snímků, které jinde neuvidíte – od komedie, přes psychologická dramata, výpravy do historie, mystický horor, španělský western anebo aktuální dokumenty.

Slavnostní zahájení bude patřit tuzemské premiéře divácky úspěšného filmu Čarodějnice ze Zugarramurdi. Před několika dny si odnesl hned 8 cen Goya. Receptem na úspěch režiséra Álexe da le Iglesia je groteskní komedie plná politicky nekorektního a černého humoru.

Planta-4_3

Čtvrté patro

Pro španělský film je typická taky schopnost zpracovat složitá a kontroverzní témata. Režisér Antonio Mercero umístil děj svého posledního snímku Čtvrté patro na traumatologické oddělení dětské nemocnice. Výsledkem je překvapivě optimistické drama o skupině chlapců, kteří se s humorem a neutuchající životní energií vyrovnávají s problémy, které obtížně zvládají i dospělí.

Hra

Hra

Mezi filmy s třaskavou tematikou se beze sporu řadí Hra režiséra Antonia Hense, která přibližuje současný život v hlavním městě Kuby, Havaně, z pohledu dvou homosexuálních mladíků. Antonio Hens film natočil na základě svých osobních zážitků.

Nedělní světlo

Nedělní světlo

Méně známou tvář španělské kinematografie ukáže příběh s prvky westernu Nedělní světlo. Hlavní roli ve filmu ztvárnila ikona španělského filmu, držitel Ceny Goya za celoživotní přínos Alfredo Landa. Jeho kult se ve Španělsku dokonce označoval jako landismo.

Festival La Película kromě Prahy zamíří také do Brna, Hradce Králové a Ostravy.

La Película, festival Španělského filmu:
Praha – Světozor 18.- 23.2., Brno – Scala 20.2.-23.2., Hradec Králové – Central 24.-26.2., Ostrava – Minikino 24.-26.2.

Kompletní program: www.lapelicula.cz

připravil: JV, totalfilm.cz
zdroj: La Película