Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Piknik je poctou politickým vězňům – nabídne napínavé chvíle i humor

Premiéru nového filmu o bývalých politických vězních, nabídne v neděli 23. února Česká televize. Televizní film napsal podle své povídky Jiří Stránský spolu s režisérem Hynkem Bočanem. Přinese příběh víkendového výletu do míst, kde aktéři v lágrech trávili dlouhé roky svého života. Navíc nad celým příběhem visí otázka, kdo z přátel byl tehdy udavačem.

Piknik (foto: Česká televize)

Piknik (foto: Česká televize)

Devět starých přátel a také už starých pánů se sjíždí na piknik. Doprovází je vždy někdo z rodiny, manželky či dospělé děti s vnuky. Hned je patrné, že mužům se nemoci nevyhýbají, ale to nejdůležitější jim zůstalo: nezdolná mysl a smysl pro humor. Piknik to není obyčejný, i když se koná na obyčejné louce: postupně vyjde najevo, že louka leží blízko zbytků tábora Vojna, kde ti dnešní starci trávili nejlepší léta svého života.

Piknik (foto: Česká televize)

Piknik (foto: Česká televize)

Právě přátelství prověřené těžkými osudy je k sobě váže a nikdo ze zúčastněných by v něm nečekal trhlinu. Ale ta tu existuje: ze zpřístupněných archivů StB zjistili, že někdo z nich v lágru udával ty druhé. A na tomto dvoudenním pikniku mají za podezřením udělat definitivní tečku a dozvědět se jméno udavače. Což se také stane, ale otevřená třináctá komnata na jejich přátelství už nemůže nic změnit.  „V podání deseti legend českého herectví se tento Piknik promění v silný umělecký zážitek s velkou katarzí,“ dodává kreativní producent snímku Jan Štern.

Piknik (foto: Česká televize)

Piknik (foto: Česká televize)

Spoluautor scénáře a režisér filmu Hynek Bočan dodává: „Scénář je komponovaný jako klasické americké drama s rodinným tajemstvím. Také tady, zprvu na pozadí všedního tábornického dění (stanování, vaření, shánění topiva apod.), probíhá detektivní Šafránkovo (Jan Tříska) pátrání a ověřování jeho výsledků. Dozvídáme se jakoby mimochodem řadu indicií, které se nakonec zúročí při konečném vyřešení případu.

Piknik (foto: Česká televize)

Piknik (foto: Česká televize)

Samozřejmě, že se atmosféra odrazí i v chování ostatních členů komunity, přece jen se začnou podezírat, i když se jim zdá, že je to tak neuvěřitelné, jako by podezírali sami sebe. Ne všichni chtějí udavače znát. Ptají se, k čemu jim to pomůže, když budou vědět, kdo může za jejich dávné tresty v korekci.“

Nový televizní film má hvězdné obsazení v čele s L. Munzarem, J. Somrem, P. Nárožným, O. Vlachem, P. Kostkou, L. Trojanem, L. Mrkvičkou, F. Němcem, I. Janžurovou nebo D. Syslovou.

připravil: JG, totalfilm.czicon_csfd
foto: © Česká televize 2014

Piknik
drama, Česká televize, 2014
premiéra: ČT1, 23. února ve 20:00
režie: Hynek Bočan
scénář: Jiří Stránský, Hynek Bočan
hrají: Josef Somr, Jan Tříska, Petr Kostka, Ladislav Trojan, Oldřich Vlach, František Němec, Luděk Munzar, Leopold Haverl, Emília Vášáryová, Ladislav Mrkvička, Lenka Vlasáková, Tereza Bebarová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Jaroslava Obermaierová, Klára Krejsová, Dana Syslová, Radek Zima

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast