Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Attila Marcel – hravá francouzská radost!

Paul je asi třicetiletý mladý muž. Kultivovaný svými výstředními tetami, které ho vychovávají od dvou let, kdy tragicky přišel o oba rodiče. Tetičky z Paula udělaly klavírního virtuoze, který se připravuje na koncerty a stárnoucí tety doprovází na jejich tanečních hodinách.

Attila Marcel (foto: AČFK)

Attila Marcel (foto: AČFK)

Paulův život jsou především pravidelné rituály a hra na klavír. A ještě něco: Paul nemluví. A nemluví od té doby, kdy byl sám svědkem smrti vlastních rodičů. Život mladého muže poklidně plyne, dokud nepotká sousedku ze čtvrtého patra. Podivínská madam Proustová dokáže pomocí drog a patřičné hudby vyvolat ty nejskrytější vzpomínky. Paul by tak mohl objevit, co ho v životě skutečně tíží a konečně začít pořádně žít…

Režisér Sylvain Chomet, známý jako zručný animátor kouzelných a hravých filmů (Trio z Belleville) si konečně natočil celovečerní hraný film. A nutno uznat, že téma pro svůj scénář vybral skvěle. Na plátnech se zhmotňuje Chometova nezměrná fantazie, která tu a tam připomíná Jeunetovu Amélii z Montmartru. Snad ale jen nádechem atmosféry, která celou Chometovu provotinu objímá.

Attila Marcel (foto: AČFK)

Attila Marcel (foto: AČFK)

Režisér bizarních animáků si dal práci s hlavními postavami, které přesně definují jeho poetiku a dotváří atmosféru i vizuál jeho předchozích prací. Především hlavní nemluvná postava spolu s madam Proustovou jsou toho typickým příkladem.
Krásný a hřejivý francouzský look je hlavním ale nikoliv jediným zásadním kladem tohoto snímku. Faktem ale je, že vizuál bude asi vždycky tvořit zásadní ingredienci budoucích Chometových snímků. Dokonalá souhra kamery, světel a tmy dotváří celkovou atmosféru filmu.

Attila Marcel (foto: AČFK)

Attila Marcel (foto: AČFK)

Guillaume Gouix (Paul) je v titulní roli naprosto skvostný. Ocenit je třeba jeho výkon především proto, že je němý. Navíc – všichni ostatní ostatní herci užívají až expresivní výrazové prostředky. Gouixův výkon přesto nijak netrpí. Naopak.
Velmi svérázná postava madam Proustové leží na bedrech charismatické francouzské herečky Anne Le Ny (Nedotknutelní). I ona je famózní a hraje lehce, přesto důrazně.

Attila Marcel (foto: AČFK)

Attila Marcel (foto: AČFK)

Žánrově film lavíruje na hranici smutné komedie a dramatu. Od smíchu není místy daleko k slzám. Ale jsou to slzy, které je možné brzy setřít, protože sám film je natolik pozitivní, že váš večer v kině dozajista rozzáří. Attila Marcel je „barevný film“, ve všech jeho aspektech. Výborný scénář i režie. Vše promyšleno a dotaženo. Plnost postav, přímočarý ale nikoliv jednoduchý příběh. Vyhraněná a hřejivá stylizace.

Soutěž skončila
Soutěž o 3 x 2 vstupenky na premiéru Attila Marcel v pražském kině Bio Oko.
Slavnostní premiéra se koná ve čtvrtek 27. února ve 20:30

Otázka: Který známý francouzský herec a režisér hraje Nina, přítele Amélie z Montmartru?
Odpověď pošlete na soutez@totalfilm.cz
Do předmětu napište Attila Marcel, uveďte své jméno a pokud uznáte za vhodné i telefonický kontakt.

Prosíme o účast pouze, pokud se můžete účastnit premiéry v daný termín. Soutěžíme do středy 26. února, 18:00.
Děkujeme partnerovi soutěže, Asociaci českých filmových klubů.


Attila Marcel (foto: AČFK)

Attila Marcel (foto: AČFK)

Možná dumáte nad názvem. Attila Marcel není žádný uherský válečník. Je to název písničky, která ve filmu hraje velmi důležitou roli. Ale prozrazovat v tomto ohledu víc nemůžu. Co ale můžu a chci, je doporučit vám vřele návštěvu kina.

A mám ještě jednu dobrou zprávu. Sylvain Chomet bude jedním z letošních hostů Febiofestu, kde uvede svou novinku osobně. Festival promítne i jeho starší ceněný krátký snímek Stará dáma a holubi. (Cena Bafta a nominace na Oscara a Césara).
[usr 9]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Asociace českých filmových klubů © 2013, 2014

Attila Marcel
Komedie
Francie, 2013, 102 min

Režie: Sylvain Chomet
Scénář: Sylvain Chomet
Kamera: Antoine Roch
Hrají: Guillaume Gouix, Anne Le Ny, Bernadette Lafont, Hélène Vincent, Cyril Couton, Jean-Claude Dreyfus, Luis Rego

image

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast