Recenze | Prodloužený víkend – konečně limonáda, na kterou se dá koukat

Adele (Kate Winslet) se utápí v depresích z rozchodu se svým manželem. Nad vodou ji drží pouze její dospívající syn Henry (Gattlin Griffith). Rozpad manželství navíc prohloubil Adelinu uzavřenost a strach z lidí. Snaží se vůbec nevycházet a jediný její kontakt s okolím je občasný nákup v místním supermarketu. Tam narazí na podivného muže jménem Frank (Josh Brolin), který ji pod nátlakem požádá o pomoc.  

?????????

Prodloužený víkend (foto: Cinemart)

Vyděšená žena vezme Franka k sobě domů a snaží se mu ve všem vyhovět, aby jí a synovi neublížil. Muž totiž utekl z vězení, kde si odpykával trest za vraždu. V okolí začíná pátrání po nebezpečném zločinci, kterého mají Adele s Henrym pod vlastní střechou. Postupně se ale ukazuje, že nic není tak černobílé a ve Frankovi se pod slupkou drsňáka ukrývá citlivý muž, který by neublížil ani mouše, pokud by ho k tomu nedonutily okolnosti…

Jason Reitman potvrdil už v romantické komedii Lítám v tom, že umí točit limonády. Naštěstí mají jiný základ než proslulé bláboly adaptované podle Nicholase Sparkse. Scénář k Prodlouženému víkendu je napsaný velmi chytře, plyne naprosto přirozeně. A je možné uvěřit, že se během několika desítek hodin vztahy lidí dokáží otočit o 360 stupňů. Přitom nejde ani náznakem o Stockholmský syndrom.

Prodloužený víkend (foto: Cinemart)

Prodloužený víkend (foto: Cinemart)

Stockholmský syndrom je specifická pozitivní emoční i afektivní vazba a závislost oběti (např. rukojmí) na pachateli (např. únosci) vyskytující se též ve vztazích některých vězňů a jejich vyšetřovatelů.
V roce 1973 se Jan-Erik Olsson a Clark Oderth Olofsson (nyní Daniel Demuynck) pokusili vyloupit jednu z bank ve Stockholmu. Loupež nevyšla a muži zadrželi rukojmí. Vyjednávání trvalo 130 hodin. Po propuštění považovali rukojmí únosce za své ochránce a policisty za nepřítele.
zdroj: wikipedia.cz
Prodloužený víkend (foto: Cinemart)

Prodloužený víkend (foto: Cinemart)

Adele i její syn si pozitivní vztah a lásku k Frankovi budují postupně. Po počátečním přirozeném strachu po únosu si všichni tři aktéři vybudují velmi silnou vzájemnou důvěru.
Skvěle natočená scéna, která při pečení broskvového koláče simuluje velmi úspěšně explicitně zobrazovanou erotiku, je nezapomenutelná.

Prodloužený víkend (foto: Cinemart)

Prodloužený víkend (foto: Cinemart)

Navzdory kvapu, kterým přirozeně prodloužený víkend plyne, se ve filmu během krátké chvíle stane mnoho emocionálně silných momentů. Kate Winslet je opět skvělá. Psychicky labilní matka z počáteční letargie nádherně rozkvétá v krásnou a žádoucí ženu. Josh Brolin zase navzdory fyziognomii působí chvílemi velmi křehkým dojmem.

Prodloužený víkend (foto: Cinemart)

Prodloužený víkend (foto: Cinemart)

Reitman se naštěstí vyhnul banalitám i mnoha žánrovým klišé. Vybudoval vynikající atmosféru, šetřil s hudebním podkresem a natočil romantický film, který by se beze studu mohl přibalovat do krabičky k Madisonským mostům. A jestli se koná happy end? Nechte se překvapit.
[usr 7]
-AC-, totalfilm.cz
foto/video: Cinemart © 2014

Prodloužený víkendicon_csfd
Labor Day
Drama
USA, 2013, 111 min
Premiéra: 6. února 2014 (Cinemart)

Režie: Jason Reitman
Scénář: Jason Reitman
Kamera: Eric Steelberg
Hudba: Rolfe Kent
Hrají: Kate Winslet, Josh Brolin, Gattlin Griffith, Clark Gregg, James Van Der Beek, Jacki Weaver, Tobey Maguire, Brooke Smith, Alexie Gilmore, Greg Nutcher, Brighid Fleming, Gabrielle Popa, Maika Monroe

Prodloužený víkend poster

 

  1. […] Recenze | Prodloužený víkend – konečně limonáda, na kterou se dá koukat […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.