Recenze | 10 pravidel jak sbalit holku – Ruml je prostě dobrý herec

Karel Janák přichází s další teenagerovskou komedií. Mladý student Marek (Matouš Ruml) studuje astrofyziku a je tak trochu mimo čas a prostor. Bydlí s několika přáteli (studenty), kteří se už nemohou dívat na to, jak mu to s opačným pohlavím nevychází. A tak to vezme do ruky žena.

Jan Dolanský, MAtouš Ruml, Miroslav Donutil, Petr Buchta a Dorota Nvotová (foto: Falcon)

Jan Dolanský, Matouš Ruml, Miroslav Donutil, Petr Buchta a Tereza Nvotová (foto: Falcon)

Spolubydlící a kamarádka Marie (Tereza Nvotová) kontaktuje Markova otce (Miroslav Donutil), který je známým vydavatelem knih typu “Jak na to”. Marek potkává vysněnou dívku, ale první dvoření se vůbec nedaří. Nakonec souhlasí se svérázným psychologickým školením svého otce.

Matouš Ruml (foto: Falcon)

Matouš Ruml (foto: Falcon)

Karel Janák vytvořil především megahit Snowboarďáci. Nemá smysl oba filmy srovnávat přestože se Janák po celou kariéru soustředí na filmy pro děti, teenagery nebo točí pohádky (Dvanáct měsíčků). 10 pravidel jak sbalit holku cílí především na dospívající a možná i samotné vysokoškoláky.

K novému filmu scénář pouze upravoval. V českém filmu netypická záležitost. Producentka Monika Kristlová (Dawson production) si totiž koupila původně italský scénář Fausta Brizziho a Cristiana Bortoneho. Podle jejich scénáře totiž vznikla komedie 10 regole per fare innamorare (2012). Janákův film se jí ale podobá pouze vzdáleně. Na tiskové konferenci prozradil, že od původního scénáře se odchýlil poměrně značně. Příznačně napsal 10 verzí, než byl s výsledkem spokojen.

10 pravidel jak sbalit holku (foto: Falcon)

10 pravidel jak sbalit holku (foto: Falcon)

Markův otec ve filmu prezentuje 10 pravidel, které pokud dodržíte, je prý víceméně jisté, že u vysněné dívky uspějete. Film velmi dobře funguje v bytečku mezi Markovými přáteli. Na plátně připomíná atmosféru sounáležitosti amerických Přátel. Všichni se mají rádi, všichni si chtějí pomáhat a všem záleží na tom, zda Marek uspěje. Pomáhají, seč můžou. Sympatickou postavu vytvořila Tereza Nvotová. Je to skutečná kamarádka do nepohody, kterou by si přál asi každý.

10 pravidel jak sbalit holku (foto: Falcon)

10 pravidel jak sbalit holku (foto: Falcon)

Matouš Ruml jako Marek už poněkolikáté dokazuje, že je nadějným generačním hercem. Jen díky němu, se z “mimoně” nestala karikatura a divákovi nedělá problém se s ním dostatečně identifikovat. Marek je zkrátka sympaťák a fandit mu není těžké. Ruml je prostě dobrý herec a Janák to ví.

10 pravidel jak sbalit holku (foto: Falcon)

10 pravidel jak sbalit holku (foto: Falcon)

Dívku snů Stephanii ztvárnila slovenská herečka Kristína Svarinská (Dont Stop). Překvapivě je asi nejslabším článkem scénáře (nikoliv herečkou). Ale možná je to záměr, protože primárním hybatelem děje by měl být vlastně Marek. Protivníkem (sokem) v lásce mu je oficiální Stephaniin přítel Filip (Jakub Prachař). Markovy spolubydlící doplňuje Petr Buchta, který tajně miluje Marii a volnomyšlenkář a milovník marihuany Erik (Jan Dolanský).

10 pravidel jak sbalit holku (foto: Falcon)

10 pravidel jak sbalit holku (foto: Falcon)

10 pravidel jak sbalit holku není romantická komedie. Není to ani ztřeštěná komedie, i když se o podobný humor místy snaží. Je to prostě komedie. Romantiky (bohužel) ani nechtěné trapnosti (bohudík) v ní mnoho není. Janák tak natočil film, který se nesnaží přímo navázat na úspěch kotko-mádlovských začátků. To je určitě sympatické. Scénář je ale trochu moc přitažený za vlasy. Hrdinové se v mnoha situacích chovají nevyzpytatelně a nelogicky. Ale to bych jim odpustil, nesledujeme přece vztahové drama.

A tak nám režisér a spoluscénárista předkládá pár dobře fungujících vtipů, pěknou hlavní hrdinku a příjemných 100 minut zábavy. Co musím ocenit především je casting. V tomto případě se záhadným způsobem podařilo obsadit velmi sympatické jedince, kteří navzdory nedokonalému scénáři tvoří na plátně dobře fungující chemii.
[usr 7]
Podle traileru italského předobrazu si navíc troufám tvrdit, že česká obdoba je bezpochyby hodnotnější.

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Falcon © 2014

10 pravidel jak sbalit holku
Komedie
Česko, 2014, 100 min
Premiéra: 20. března 2014 (Falcon)

Režie: Karel Janák
Scénář: Karel Janák, Fausto Brizzi, Cristiano Bortone
Kamera: Alexander Šurkala
Hudba: Miroslav Chyška
Hrají: Matouš Ruml, Jan Dolanský, Jakub Prachař, Miroslav Donutil, Tereza Nvotová, Petr Buchta, Kristína Svarinská, Alena Mudrová, Gérard Robert Gratadour, Radim Uzel, Ladislav Županič

10 pravidel jak sbalit holku

 

  1. Trailer vypadá slibně

    Reagovat na tento komentář
  2. Na Matouše se ráda podívám!

    Reagovat na tento komentář
  3. T. Petrák 18.3.2014, 19:56

    Lexu mám rád, tak se těším. A pokud to není trapné jak píše recenzent, tak tím líp.

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.