Recenze | Grandhotel Budapešť – další vymazlená Andersonovka

Wes Anderson je hravý tvor. To už víme. Extrémně hravý. Grandhotel Budapešť je příběhem charismatického správce horského hotelu v imaginární republice Zubrowka, která ze všeho nejvíce připomíná Karpaty či Rumunsko.

Grandhotel Budapešť (foto: Cinemart)

Grandhotel Budapešť (foto: Cinemart)

Také se mi nutně při sledování Andersonovy novinky vybavilo pár skvělých českých filmů Oldřicha Lipského. Zejména pak Tajemný hrad v Karpatech či Adéla ještě nevečeřela. Je libo i kapku trikové školy Karla Zemana? Ostatně sám Wes Anderson se netají svou znalostí české trikové školy.

Digital Fusion Image Library TIFF File

Concierge luxusního horského mezinárodního hotelu (s tajemným majitelem) pan Gustave (Ralph Fiennes) je člověk noblesní, akurátní, ale také velmi protřelý. Svého výjimečného postavení využívá i k družbě s postaršími dámami z vyšší společnosti. Ty si jeho zájmu cení. A to i jinak než jen citově.

Pan Gustave bere pod ochranná křídla nového hotelového lobby boye Zero Mustaffu (Tony Revolori) . Z těch dvou se postupně stávají velcí přátelé, ačkoliv jejich vztah zůstává v intencích pracovní hierarchie. Když ale panu Gustavovi začíná téct do bot, (po obvinění z vraždy jeho osmdesátileté milenky Madame D.), stává se mu Zero opravdu neocenitelným a věrným přítelem.

Grandhotel Budapešť (foto: Cinemart)

Grandhotel Budapešť (foto: Cinemart)

Vymazlený vizuál, zemanovské technické vychytávky, karikované postavy a zejména pak naprosto bláznivý a nadupaný scénář. Režisér má jako obvykle celý herecký cast naplněn hereckými hvězdami. Od nejmenších rolí až po hlavní. Nikoliv ale samoúčelně. Celému hereckému ansámblu totiž jejich postavy padnou jako ulité. Září všichni, v čele s Ralphem Fiennesem, který tomu všemu kraluje.

Grandhotel Budapešť (foto: Cinemart)

Grandhotel Budapešť (foto: Cinemart)

Dětská hravost, jakou Anderson svým scénářem a režií předvádí, mi udělala nesmírnou radost. A já si po letech zopakoval divácký zážitek a nadšení z filmů podobného typu, jež jsem vzpomněl na začátku.
Jaká radost vidět v oněch někdy až titěrných roličkách takové persony jakými jsou Jude Law, F. Murray Abraham, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Edward Norton, Bill Murray, Harvey Keitel a naprosto úžasně namaskovaná Tilda Swinton jako inkriminovaná stařena, kvůli které ta bláznivá jízda vypukne!

Galerii můžete ovládat pomocí šipek po najetí na fotografii

This slideshow requires JavaScript.

Anderson napsal scénář, který nabízí crazy komedii, detektivku, drama, romanci a možná ještě leccos dalšího, co se ani identifikovat dost dobře nedá. Anderson si prostě dokázal svým nenapodobitelným stylem vytvořit vlastní žánr.Vše tu funguje jak má, včetně hravé hudby Alexandra Desplata. Jakmile uslyšíte balalajku, začíná to pravé rodeo.
[usr 9]
Grandhotel Budapešť je svérázný a vytříbený snímek, který na vaší tváři vykouzlí spokojený úsměv a připraví vám nezapomenutelný zážitek.

Jakub Gutt, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Cinemart © 2014

* Concierge – v hotelové praxi má Concierge strategickou pozici. Concierge desk je většinou umístěna v hlavní hotelové hale a je hlavním komunikačním bodem mezi hotelovými hosty a hotelem. Od každého člena Les Clefs d´Or se očekává poskytnutí perfektního servisu, profesionální vystupování, zdvořilost, úsměv, porozumění a dobrá reprezentace svého hotelu.

Grandhotel Budapešť
The Grand Budapest Hotel
Komedie / Drama
USA, 2014, 100 min
Premiéra: 13. března 2014 (Cinemart)

Režie: Wes Anderson
Scénář: Wes Anderson
Kamera: Robert D. Yeoman
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Ralph Fiennes, Tony Revolori, Saoirse Ronan, Jeff Goldblum, Willem Dafoe, F. Murray Abraham, Edward Norton, Adrien Brody, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Jason Schwartzman, Tom Wilkinson, Léa Seydoux, Bill Murray, Jude Law, Bob Balaban, Owen Wilson, Mathieu Amalric, Florian Lukas

Zajímavost:
Wes Anderson má k našemu hlavnímu městu blízký vztah a původně měl film natáčet právě v Praze a Karlových Varech. Z ekonomických důvodů se ale Grandhotel Budapešť nakonec realizoval na německo-polské hranici ve Zhořelci (Görlitz), kde bylo vytvořeno anonymní lázeňské městečko a místní prázdný obchodní dům se proměnil na Grandhotel Budapešť.

Grandhotel budapešť plakát

  1. […] nominanty na nejlepší filmy v oscarovém klání. Grandhotel Budapešť sice vyšel už před časem, ale stejně se k němu vracíme. Novinkou je Chlapectví, […]

    Reagovat na tento komentář
  2. […] Recenze | Grandhotel Budapešť – další vymazlená Andersonovka […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.