Recenze | Yves Saint Laurent – drama drtí životopis

Jalil Lespert se rozhodl natočit životopis jednoho z nejslavnějších módních návrhářů. Jsou dvě cesty, kterými se mohl vydat. Mohl natočit životopisný snímek, který nás provede skrz Laurentův život s popředím lesku a slávy jeho proslulých kolekcí. Nebo mohl natočit drama člověka, který je ve své originálnosti a plachosti nevyrovnaným a velmi komplikovaným jedincem, na kterého je všeho tak trochu moc.

Yves Saint Lauren (foto: Bioscop)

Yves Saint Lauren (foto: Bioscop)

Zvolil druhou možnost. Sledujeme příběh muže (a jeho muže), jehož největším životním štěstím byl partner, který mu život řídil tak, aby se nezničil.
1957. Mladému Yvesovi je 21 let a dostává možnost vést módní dům zesnulého Christiana Diora. Po představení své první kolekce haute couture si upevňuje pozici. Kolekce je hitem a na Laurenta se začínají upírat zraky celého módního světa. Seznamuje se s Pierrem Bergém (partnerem v životě i podnikání) a o tři roky později spolu vytvářejí vlastní módní firmu a značku Yves Saint Lauren.

Yves Saint Lauren (foto: Bioscop)

Yves Saint Lauren (foto: Bioscop)

Pokud jste fanouškem či fanynkou díla YSL, užijete si. Vizuál plný luxusu a stylu filmu nechybí. Několik módních přehlídek a úžasných modelů je ale pouhou kulisou či pozadím životního příběhu rozervaného módního génia. Laurent trpí těžkými depresemi a utápí se v alkoholu a drogách. Svého životního druha tu a tam podvede, ale Pierre nese svůj úděl statečně a za Yvesem stojí za všech okolností.

Velkou devizou Lespertova filmu je Pierre Niney. 25 letý herec se stal před čtyřmi lety nejmladším členem slavné Comédie Française. Ne nadarmo. Herec je to skutečně výtečný. Zdatně mu sekunduje jeho kolega Guillaume Gallienne (také člen CF). Oba dva herci dávají plný průchod emocím.

Pierre Niney o své postavě:
Yves byl křehký a patologicky plachý. Byla mu diagnostikována maniodepresivita ve 24 letech. To ho definovalo a rozvíjelo to dál jeho charakter. Sledoval jsem dokumenty o Laurentovi, poslouchal jsem jeho hlas a dikci. Odhaloval jsem jeho plachost i humor. Cítil jsem velkou odpovědnost. Myslím, že je to přirozené, když ztvárňujete skutečně žijící postavu v takovém rozsahu.
Yves Saint Lauren (foto: Bioscop)

Yves Saint Lauren (foto: Bioscop)

Scénář už je problematičtější. Lespert žádnou z nabízených linek plně nerozvíjí. Epizody jsou přeskakovány, některé zásadní momenty nevysvětleny. Možná se počítá s tím, že se na film vypraví jen samí poučení diváci. Lépe řečeno: spíš ti, které slavný návrhář opravdu zajímá.

Jalil Lespert o spolupráci s Pierrem Bergé
Bez souhlasu Pierra (P. Bergé, životní partner YSL), bych film netočil. Ne proto, že bych nemohl, ale Pierre byl Yvesovým životním partnerem a jako takový byl nedílnou součástí jeho vesmíru. Pokud se zabýváme Yvesem, musíme se zabývat i Pierrem a naopak. Měl jsem od Pierra přesné informace, znal jsem jeho pocity a jeho subjektivní pohled na některé události. Oba dva byli prostě neoddělitelní. To jsem chtěl zachytit i ve filmu.

This slideshow requires JavaScript.

Dávalo by to logiku, protože jsem se po zhlédnutí filmu o profesním životě YSL v podstatě nic moc nedozvěděl. Zato vím, že byl homosexuál, bral drogy, pil, trpěl psychickými poruchami a byl pohledný. Nevím, jestli to není málo.
Lespertův film je spíš osobní a vztahové drama než klasický životopisný film.
[usr 6]

Zajímavost: Do kin se ještě letos podívá další film o YSL. Natáčí ho režisér Bertrand Bonello.

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bioscop © 2014
citovaný zdroj: materiál producenta – SND Films

Yves Saint Laurent
Drama / Životopisný
Francie, 2014, 106 min

Režie: Jalil Lespert
Předloha: Laurence Benaïm (kniha)
Scénář: Jacques Fieschi, Marie-Pierre Huster, Jalil Lespert
Kamera: Thomas Hardmeier
Hrají: Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Lebon, Laura Smet, Marie de Villepin, Xavier Lafitte, Nikolai Kinski, Judi Beecher, Ruben Alves, Marianne Basler, Anne Alvaro, Astrid Whettnall

Yves_Saint_Laurent_A1_final

 

  1. […] srovnat dva filmy inspirované životem slavného módního návrháře. Film Jalila Lesperta Yves Saint Laurent (18:00), který už prošel českou distribucí a velké ovace nezískal a očekávanou novinku […]

    Reagovat na tento komentář
  2. […] Recenze | Yves Saint Laurent – drama drtí životopis […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.