Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Ve čtvrtek začíná Febiofest – přivítá 48 hostů a promítne 141 filmů

Už ve čtvrtek začne dvacátý první ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest. Diváci uvidí 542 projekcí 141 filmů z 60 zemí. To vše v osmnácti programových sekcích. Dorazí na 48 festivalových hostů. Cenu Kristián letos obdrží legenda polského filmu Andrzej Wajda, Dieter Kosslick (programový ředitel Berlinale) a Isaach de Bankolé.

Předseda poroty Theodor Pištěk a prezident festivalu Fero Fenič (foto: totalfilm.cz)

Předseda poroty Theodor Pištěk a prezident festivalu Fero Fenič (foto: totalfilm.cz)

O vstupenky je letos v předprodeji mimořádný zájem. K dnešnímu dni je čtvrtina lístků prodána (20 500 lístků). Oproti loňsku se za stejné období prodalo o 5 tisíc lístků méně. Největší bitva o lístky se strhla o novinku Stoletý stařík, Volný pád, Ona a Přežijí jen milenci.

Přežijí jen milenci (R: Jim Jarmusch)

Přežijí jen milenci (R: Jim Jarmusch)

Zahajovací film a první Kristián

Zahajovacím filmem je letos snímek Jima Jarmusche s Tomem Hidlestonem a Tildou Swinton Přežijí jen milenci. Na slavnostním zahájení přijede pro Andrzeje Wajdu Kristiána převzít Robert Więckiewicz. Zahájení festivalu bude oproti plánu s ohledem na poslední události rozšířeno o ukrajinskou sekci. V několika sálech budou zdarma veřejnosti přístupné projekce v rámci bloku Hlas mladé Ukrajiny. Do Prahy k tomuto programu přijede Oleksandr Ščerbak a kameraman Mykyta Panisov.

S Ferem Feničem jsme si povídali o filmech, na které se těší a problémech s financováním festivalu. Pusťte si audiorozhovor.[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/tracks/140017305″ params=“color=0066cc&auto_play=false&hide_related=false&show_artwork=true“ width=“100%“ height=“166″ iframe=“true“ /]

Nové české koprodukční filmy

Na festivalu bude mít předpremiéru několik českých koprodukčních filmů. Svou předpremiéru bude mít na festivalu například režisérský debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři nebo dvě seversko-české koprodukce Detektiv Down a Láska, soudruhu! Na plátnech se objeví i rumunsko-český Velmi neklidné léto či film Sametoví teroristé.

Porota

Stalo se už tradicí, že festivalovou porotu tvoří 33 lidí různého věku a profese. Ti se Febiofestu přihlásili přes webové stránky. Čestným předsedou poroty je filmový výtvarník Theodor Pištěk. Nejstaršímu členovi poroty je 92 let.

Theodor Pištěk

Theodor Pištěk

Festival letos nečeká navzdory přetrvávajícím problémům s financováním žádné zeštíhlování. Naopak, nabídne navíc Severskou sekci a originální soutěž pro filmaře, kteří rádi točí mobilem. Nechybí ani velmi oblíbená sekce Rytmy Balkánu. Přijede k ní i nejoceňovanější srbský režisér Srdan Golubović.

více o dalších hostech Febiofestu naleznete zde: http://febiofest.cz/cs/hoste

Na úvod festivalu se dostane ocenění i samotnému Febiofestu. Obdrží ho od ministra zahraničí Polské republiky dramaturgové festivalu. Čestný odznak Bene Merito převezmou Mira Havariová, Hana Cielová a Štefan Uhrík. Obdrží jej za propagaci polské kinematografie v České republice.

Ranhojič

Ranhojič

Zakončení festivalu a Grand Prix

Zakončovacím filmem bude výpravný historický film Ranhojič. Německý režisér Phillips Stölz ho natočil s Benem Kingsleym a Stellanem Skårsgardem.
Na slavnostním zakončení bude udělena Grand Prix festivalu. Všechny filmy, které se o Grand Prix budou ucházet naleznete zde. Vyhlášen bude i vítěz soutěže I ty jsi filmařem! Soutěžili amatérští filmaři a natáčeli na mobil či tablet. Fero Fenič byl dle vlastních slov výjimečnou kvalitou některých těchto snímků překvapen. Tyto amatérské filmy posoudí mezinárodní porota a budou promítány přímo na festivalová plátna.

Doprovodný program a charitativní partnerství

Ani letos nechybí bohatý doprovodný program včetně MusicFestu v garážích Cinestar Anděl s vystoupením mnoha kapel nebo DJ’s. Prostor dostane i výtvarné umění, vystavovat bude své objekty sochař Michal Trpák.
Letos můžete zakoupením vybraných dražších vstupenek podpořit nemocné cystickou fibrózou. Febiofest se stal charitativním partnerem organizace, která nemocné podporuje.

O Febiofestu budeme v jeho průběhu již tradičně informovat.
více na www.febiofest.cz

připravil: MS, totalfilm.cz
foto/video: totalfilm.cz, MFF Praha – Febiofest, archiv © 2014

febiofest plakát 2014

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast