Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Začíná Febiofest – přichystal stovky projekcí a padesátku hostů

V Praze dnes začíná Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest. Dvacátý první ročník nabízí přes 141 filmů ze 60 zemí. Nechybí doprovodný program, podpora Ukrajiny i charitativní podpora nemocných cystickou fibrózou. Poprvé letos soutěžili amatérští filmaři o nejlepší film natočený na mobil či tablet. Po skončení pražské části přehlídky se festival vydá do regionů.

Přežijí jen milenci (R: Jim Jarmusch)

Přežijí jen milenci (R: Jim Jarmusch)

Slavnostní zahájení dnes večer proběhne v Cinestar Anděl slavnostní projekcí zahajovacího filmu Jima Jarmusche s Tomem Hidlestonem a Tildou Swinton Přežijí jen milenci. Na slavnostním zahájení přijede pro Andrzeje Wajdu Kristiána převzít Robert Więckiewicz. Zahájení festivalu bude oproti plánu s ohledem na poslední události rozšířeno o ukrajinskou sekci. V několika sálech budou zdarma veřejnosti přístupné projekce v rámci bloku Hlas mladé Ukrajiny. Do Prahy k tomuto programu přijede Oleksandr Ščerbak a kameraman Mykyta Panisov.

Isaach de Bankolé (foto: archiv)

Isaach de Bankolé (foto: archiv)

Mezi osobnostmi kteří navštíví festival jako oficiální hosté nechybí ani herec Isaach de Bankolé, francouzský režisér a animátor Sylvain Chomet (Attila Marcel), herečky Kati Outinen, Barbora Bobulová nebo Diana Dumbrava. Z herců zavítají na festival například Robert Więckiewicz, Svein André Hofsø Myhre, Jiří Mádl nebo Ignacio Santa Cruz.

Barbora Bobulová (foto: archiv)

Barbora Bobulová (foto: archiv)

Stalo se už tradicí, že festivalovou porotu tvoří 33 lidí různého věku a profese. Ti se Febiofestu přihlásili přes webové stránky. Čestným předsedou poroty je filmový výtvarník Theodor Pištěk. Nejstaršímu členovi poroty je 92 let.

Zakončovacím filmem bude výpravný historický film Ranhojič. Německý režisér Phillips Stölz ho natočil s Benem Kingsleym a Stellanem Skårsgardem.
Na slavnostním zakončení 28. března bude udělena Grand Prix festivalu.

O vstupenky je letos v předprodeji mimořádný zájem. V pondělí byla už čtvrtina lístků prodána (20 500 lístků). Oproti loňsku se za stejné období prodalo o 5 tisíc lístků méně. Největší bitva o lístky se strhla o novinku Stoletý stařík, Volný pád, Ona a Přežijí jen milenci.

S Ferem Feničem jsme si povídali o filmech, na které se těší a problémech s financováním festivalu. Pusťte si audiorozhovor.[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/tracks/140017305″ params=“color=0066cc“ width=“100%“ height=“166″ iframe=“true“ /]

více na www.febiofest.cz

připravil: MS, totalfilm.cz



febiofest plakát 2014

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast