Zemřel Otakar Brousek – herec s podmanivým hlasem

Tento týden už druhá špatná zpráva ze světa filmu. Po Věře Chytilové ukončil svou životní pouť herec Otakar Brousek (†89). Divákům je znám z četných rolí ve filmu i televizi. V dabingu a Českém rozhlase se uplatnil především díky svému podmanivému hlasu a kultivovanému projevu (Brumbál ze série Harry Potter). Smutnou zprávu sdělil veřejnosti prezident herecké asociace Jiří Hromada.

Ve filmu začínal v padesátých letech (MALÝ PARTYZÁN, RACEK MÁ ZPOŽDĚNÍ, SVATBY PANA VOKA či HOP, A JE TU LIDOOP), zahrál si rovněž v mnoha kriminálních příbězích, z níchž uveďme roli pachatele dvojnásobné vraždy v příběhu NOC KLAVÍRISTY, kde měl tu čest hrát po boku velkého Václava Vosky.

Z televizní produkce jmenujme jistě nemalé role: NÁMOŘNÍCI Z KOTORU, F.L.VĚK či LIDÉ NA KŘIŽOVATCE. Na prknech znamenajících svět prožil mnohé, z velkých divadelních rolí tak jmenujme skvělého Bruta v Juliu Caesarovi, Borise Godunova, roli profesora v Loupežníkovi či John Proctor v Čarodějnicích ze Salemu. Velkou část divadelní kariéry prožil v Divadle na Vinohradech.

Nespočet rolí vytvořil také za mikrofonem Českého rozhlasu. Hercem je i syn Otakar Brousek ml. a vnuk Ondřej Brousek.

čt1Jako vzpomínku na Otakara Brouska dnes večer Česká televize odvysílá dva díly oblíbených pořadů s Otakarem Brouskem, Neobyčejné životy a rozhovor s Markem Ebenem Na plovárně, kde byl Otakar Brousek hostem v roce 2004. V neděli večer pak nabídne program ČT art inscenaci z roku 1963 Maškaráda.

ČT1 – 21:00 Neobyčejné životy

Otakar Brousek začínal jako tolik velkých českých herců u ochotníků. A také jako řada jeho kolegů patří ke generaci, jíž se dostalo už v dětství a mladí hudebního vzdělání. Hrál na housle, zpíval ve sboru. Zájem o literaturu, nejen tu divadelní, stejně jako o výtvarné umění, byl vždy samozřejmostí. Vedle komplexních múzických zájmů ale taky hodně sportoval. Otakara Brouska představuje dokumentární cyklus Neobyčejné životy.

ČT art  – 21:50 Na plovárně

Když přemýšlím o tom, jak se mi vybavuje náš host, vidím ho pořád v antické tóze a s vavřínovým věncem na hlavě, jak v senátu pronáší dlouhou a květnatou řeč, a samozřejmě se ani jednou nepřeřekne. Je to představa, která není podložena žádnou rolí, na kterou bych si pamatoval, ale musí to být moje neznalost. Protože si neumím představit, že by někdo chtěl natočit film nebo inscenaci, která by se odehrávala v antickém senátu, a neobsadil by tam pana Otakara Brouska,“ vzpomíná Marek Eben

Neděle na ČT art

ČT art – 23:10 Maškaráda

Veršovaná hra klasika ruského romantismu M. J. Lermontova rozvíjí dramatický příběh o tragické žárlivosti. Šlechtic Arbenin, rasantní hráč, pomůže příteli k velké výhře peněz a pozve ho na maškarní ples. Tam se Zvjozdič zamiluje do krásné masky, od které dostal na památku náramek. Jenomže náramek ve skutečnosti patři Arbeninově ženě, jíž se kníže Zvjozdič začne dvořit…Titulní roli vytvořil herec, vynikající mimořádnou dikcí a vysoce kultivovaným hereckým projevem, Otakar Brousek.

připravil: AC, totalfilm.cz