Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

ČT prodala v Cannes První republiku do USA – sama si veze kupu nových seriálů

Česká televize se spolu s dalšími českými producenty v audiovizi účastnila mezinárodního televizního veletrhu v Cannes. Získala nové pořady i pokračování stávajících sérií a cyklů. Ve Francii sama prodala několik pořadů z vlastní tvorby.

Panství Downton

Panství Downton

„Z Cannes si odvážíme vysílací práva na téměř dvacet projektů. Mezi nimi nechybí pokračování úspěšných seriálů Panství Downton, Ve jménu vlasti, Hra o trůny či Impérium – Mafie v Atlantic City, ani novinky, jakými jsou třeba retro seriál Pan Selfridge, nová dánská krimi Most nebo minisérie BBC o začátcích první světové války 37 dní.“, popisuje programový ředitel ČT Milan Fridrich.

Hra o trůny

Hra o trůny

Kromě pokračování oblíbených seriálů tak získala ČT i nové seriálové tituly. Například výpravnou sérii Konec přehlídky z počátku 20. století s představitelem Sherlocka Holmese, Benedictem Cumberbatchem, v hlavní roli. Novinkou bude také belgický seriál o zločinu v nejvyšších politických kruzích Salamander či retro seriál líčící vzestupy a pády majitele prvního velkého obchodního domu v Londýně na počátku 20. století z produkce BBC nazvaný Pan Selfridge.

Pan Selfridge

Pan Selfridge

Světové války připomene minisérie 37 dní, která mapuje krátké období mezi atentátem na Františka Ferdinanda d’Este a dnem vypuknutí první světové války i výpravný televizní projekt Válečná generace, který ukazuje osudy skupiny přátel žijících v Berlíně, jejichž vazby zpřetrhá druhá světová válka. Česká televize získala také hudební pořady BBC Proms pro ČT art a pro děti animované příběhy Walta Disneyeho či prestižní animované seriály z dílny Cartoon Network.

BBC Proms

BBC Proms

ČT_logo 2DVeřejnoprávní televize ale v Cannes sama také prodávala a nabízela vlastní tvorbu. Zástupcům ČT se podařilo předjednat několik kontraktů s firmami a televizními stanicemi ze Slovenska, Francie, Anglie, Polska, Německa, Brazílie, Turecka, Bulharska, Švédska, Norska či Ruska. Jedná se převážně o dětskou tvorbu, minisérie, dokumenty a hudební pořady. Zájem producentů zaznamenaly i filmy Colette a Konfident a z dokumentů seriál Národní klenoty Unesco a Filharmonici na ulici. V neposlední řadě pak projevily zahraniční stanice zájem o tituly s tématikou druhé světové války.

První republika (foto: ČT)

První republika (foto: ČT)

V Cannes se objevil i seriál První republika, který se díky účasti na veletrhu bude vysílat mimo jiné v USA či Iránu. Na prodej práv dohlíželi přímo zástupci společnosti Dramedy, kteří se ve Francii prezentovali jako členové Asociace producentů v audiovizi společně s Českou televizí.
Veletrhu MIPTV se letos v Cannes účastnilo přes jedenáct tisíc zástupců televizních stanic z celého světa.

zdroj: Alžběta Plívová, Česká televize
foto: ČT, archiv Total Film

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast