Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Dlouhá cesta dolů – komedie o sebevrazích prostě musí mít happy end

Pokud čekáte nějakou třeskutou zábavu plnou gagů, vršících se postupně na sebe, zapomeňte. Dlouhá cesta dolů už svým tématem napovídá, že půjde minimálně o komedii hořkou. Život a smrt, přátelství a láska. Čtyři ztroskotanci na jedné střeše při pokusu o sebevraždu a jedna dohoda, která jim život prodlouží. Ale bude tenhle jejich pakt mít vůbec nějaký smysl?

Dlouhá cesta dolů

Dlouhá cesta dolů

Víc než komedie by v popiscích na filmových databázích mělo být uvedeno: hřejivé melodrama. Sladkobolných prvků je totiž navzdory komediální snaze v Dlouhé cestě dolů víc než dost. Komedie natočená podle knihy Nicka Hornbyho (Jak na věc) totiž po celých 90 minut vyplňuje čas představením jednotlivých postav a jejich motivů – nemotivů  a líčením společného trávení času nesourodé čtyřky životních looserů.

Dlouhá cesta dolů

Dlouhá cesta dolů

Martin Sharp (Pierce Brosnan) je zkrachovalý moderátor ranního televizního vysílání, který přišel o vše. Díky románku s nezletilou dívkou ztratil rodinu, práci i slávu. S tím se podle něj už prostě nedá žít. Maureen (Toni Collette) se nedokáže vyrovnat se životním údělem, který nemůže nijak ovlivnit. Jess (Imogen Poots) chce skočit kvůli svému příteli, otci – politikovi a možná i komplikovanému dospívání. A pak je tu ještě JJ (Aaron Paul). Mladý pizza poslíček, jehož skutečné důvody k odchodu nikdo z naší party nezná. A možná je neví ani JJ sám.

Příběh má jeden základní a dobrý nápad. Čtyři lidé se náhodou sejdou na Silvestra na střeše věžáku a nespojuje je vůbec nic. Pouze chuť se vším skoncovat. Autor dal dohromady stárnoucího padesátníka, ženu kolem čtyřicítky, třicátníka a dospívající dívku.
Ze střechy odejdou a náhoda je spojí opět dohromady.

Dlouhá cesta dolů

Dlouhá cesta dolů

To už uzavírají zmíněný pakt. Nezabijí se minimálně do Valentýna, pak se uvidí. Historku ze střechy poskytnou na radu Martina médiím a čekají, že na tom alespoň něco trhnou, když už nic jiného. Ale způsob, jakým je média válcují, je pro ně překvapující. Partička to neustojí a odlétá před vším na Tenerife. Společná dovolená a útěk od všeho leccos poodhalí. Cesty zkrachovalců se pak po velké rozepři rozchází, aby se na konci zase sešly. Jeden parťák, chce cestu za smrtí totiž opakovat…

Dlouhá cesta dolů

Dlouhá cesta dolů

Předloha Nicka Hornbyho určitě není špatná, ještě jsem ji nečetl, ale knihu jsem prolistoval. Má jasnou stavbu a směřování. Film je na tom o něco hůř. Myslím, že zásadní chybu neudělali scénáristé, (jedním z nich je ostatně sám autor předlohy Nick Hornby). Svou úlohu ne zcela zvládl režisér Pascal Chaumeil.

Dlouhá cesta dolů

Dlouhá cesta dolů

Těžko říct, proč producenti svěřili typicky britskou komedii s břitkým humorem francouzskému tvůrci. Pokusím se vysvětlit slabiny. Dlouhá cesta dolů je v podstatě velice příjemný a oddechový film. Ale troufám si odhadnout, že na rozdíl od knihy mu chybí „něco“. Snad nějaká chemie, která z takového typu filmu dělá nezapomenutelnou záležitost.

„Knihu Dlouhá cesta dolů mám moc rád,“ vysvětluje Pierce Brosnan. „Myslím, že právě tenhle Hornbyho román je zvláštní tím, že se zabývá temnými stránkami a tragickými momenty lidské existence – ale že to dělá s velkou dávkou humoru.“

Dlouhá cesta dolů

Dlouhá cesta dolů

Je tu všechno: sarkasmus, doják i vtip. Ale všeho je tak nějak málo.
Zachraňují to herci. Toni Colette je jako vždy skvělá (ostatně, kdy ne?). Poslední dobou velmi obsazovaná Imogen Poots si zopakovala partnerství s Aaronem Paulem (nedávno se spolu objevili v adaptaci Need for Speed). No a Pierce Brosnan? To je takový britský Mirek Donutil. Kam ho postavíte, tam odvede standardní výkon a dámy okouzlí neutuchajícím charismatem zralého muže.
[usr 7]
Dlouhá cesta dolů je celkem předvídatelná. Ostatně, když jdete na komedii o sebevrazích, čekáte něco jiného než happy end?

Martin Staněk, totalfilm.cz
foto/video: A-Company Czech © 2014, BBC Films

Od soboty budeme soutěžit o lístky do kina a pět knih Nicka Hornbyho. Ceny věnovala distribuční společnost A-Company a nakladatelství BB Art.

Dlouhá cesta dolů
A Long Way Down
Komedie / Drama
Velká Británie / Německo, 2014, 96 min
Premiéra: 10. dubna 2014 (A-Company Czech)

Režie: Pascal Chaumeil
Předloha: Nick Hornby (kniha)
Scénář: Jack Thorne
Kamera: Ben Davis
Hudba: Dario Marianelli
Hrají: Aaron Paul, Pierce Brosnan, Toni Collette, Rosamund Pike, Imogen Poots, Joe Cole, Tuppence Middleton, Sam Neill

dlouhá cesta dolů plakát banner

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast