Recenze | Transcendence je naivní až příliš

Takže, co tu máme? Film produkovaný Christopherem Nolanem. To v první řadě. Dále dva zamilované vědce, kteří spolu ruku v ruce vyvíjejí umělou inteligenci. Will Caster (Johnny Depp) je na jedné prezentaci postřelen teroristy, kteří bojují proti novým technologiím. Přežije to. Ale nikoliv bez následků. Zbývá mu pár týdnů života. Kulka totiž obsahovala radioaktivní Polonium.

Transcendence (foto: Bontonfilm)

Transcendence (foto: Bontonfilm)

Manželka Evelyn (Rebecca Hall) se s tím pochopitelně nechce smířit. A tak za pomoci kamaráda vědce Maxe (Paul Bettany) uploadují Willovo vědomí do počítače. Otázkou ale zůstává, jestli to pak ještě vůbec bude Will…
Námět zajímavý, rozpočet slušný, casting perfektní. Doplňují ho především Morgan Freeman a Cillian Murphy. Tím ale výčet pozitiv končí.

Režii dostal na starost Nolanův kameraman Wally Pfister. Těžko říct, jestli uspěl nebo ne. Největší problém Transcendence je extrémně špatný scénář a místy i nesmyslný střih. Vzhledem k tomu, že během produkce bylo natáčení několikrát pozastaveno, scénář přepisován a některé věci a postavy vyhazovány, není se čemu moc divit. Nelogičností a nesmyslů je tu víc než dost. Ať už technologických nebo dějových.

Transcendence (foto: Bontonfilm)

Transcendence (foto: Bontonfilm)

Počítačový Will se připojí k internetu, během dvou let vyvine všemocnou nanotechnologii, buduje armádu, vlastní město s obrovským podzemním datacentrem. To vše bez povšimnutí armády i vlády. Za asistence naivní přítelkyně, která si začne nebezpečí uvědomovat klasicky až ve chvíli, kdy už je na vše téměř pozdě.

Transcendence (foto: Bontonfilm)

Transcendence (foto: Bontonfilm)

Transcendence díky účasti Nolana patřila letos k  nejočekávanějším titulům. Pokud čekáte opulentní sci-fi s nabobtnalou akcí, nečekejte. Budete zklamáni. Jak už bylo řečeno scénář je velmi slabý, naivní a zdá se, že autor Jack Paglen si ani nedal práci zjistit si základní technikálie. Vše by se pravděpodobně muselo odehrát diametrálně jinak. Přijde na to i méně poučený divák, což je trochu problém.

Transcendence (foto: Bontonfilm)

Transcendence (foto: Bontonfilm)

Už po několikáté je tu film, který se snaží upozornit na nebezpečný trend nových technologií, které nás obklopují ze všech stran a občas nahrazují i věci, které by člověk mohl (měl) zvládat sám. K vynikajícímu úspornému sci-fi Ona má ale Transcendence proklatě daleko. Herci odvádějí dobrý výkon, ale scénář jim bohužel nenabízí jasné motivy ke konání. Některé události jsou tak velmi nenadálé a nemají oporu v předchozím ději.

Transcendence (foto: Bontonfilm)

Transcendence (foto: Bontonfilm)

Výsledek je neslaný, nemastný. Není to ani velký ani malý film. Nepostrádá sice atmosféru a dívat se na něj dá, ale momentů, nad kterými je možné se pozastavit, je až příliš.
Konec, který odhaluje Willovy motivy je stejně překotný a naivní jako celý tento film.
[usr 5]

Jakub Gutt, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bontonfilm © 2014

předobjednat

Transcendence
Sci-Fi / Akční / Drama / Thriller
USA, 2014, 120 min
Premiéra: 17. dubna 2014 (Bontonfilm)

Režie: Wally Pfister
Scénář: Jack Paglen
Kamera: Jess Hall
Hudba: Mychael Danna
Hrají: Johnny Depp, Morgan Freeman, Kate Mara, Rebecca Hall, Cillian Murphy, Paul Bettany, Cole Hauser, Cory Hardrict, Olivia Dudley, Clifton Collins Jr., Luce Rains, Wallace Langham, Chad Brummett, Josh Stewart

Transcendence

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.