V Plzni startuje 27. Finále – otevírá ho film HANY

Už po sedmadvacáté začíná filmový festival Finále Plzeň. Dneškem startují projekce dokumentů i celovečerních českých hraných filmů, které se utkají o Zlatého ledňáčka. Letos přibyla i soutěž televizních formátů a to hned ve dvou kategoriích. Diváci budou mít ve všech soutěžích možnost vidět i slovenské zástupce. Slavit se bude jubileum kameramana Miroslava Ondříčka, režiséra Juraje Herze či Věry Plívové-Šimkové.

Hany (foto: Cinemart)

Hany (foto: Cinemart)

Festival zahájí film Hany, který natočil režisér Michal Samir s producentem Matějem Chlupáčkem. Specialitou filmu je natočení celého snímku na 3 dlouhé záběry. Film se navíc v Plzni přímo natáčel. O filmu jsme se bavili s herečkou Hanou Vagnerovou, která je mimo jiné také tváří letošní znělky Finále Plzeň.

„Jsme velmi rádi, že se nám podařilo předpremiéru pro Finále Plzeň získat a že diváci festivalu uvidí snímek Hany jako první,“ říká výkonná ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. „Pro Michala Samira je Hany režijním debutem. Dvojice mladých tvůrců Chlupáček – Samir ale výrazně zaujala už na Finále v roce 2013 filmem Bez doteku, na kterém spolupracovali a který byl pro změnu režijním debutem Matěje Chlupáčka.“ 

Předsedou mezinárodní poroty celovečerních hraných a animovaných filmů se stal Juraj Herz. Televizní porotě předsedá Ivo Mathé, dokumentární Lukáš Přibyl.

Juraj Herz - předseda jedné z porot

Juraj Herz – předseda jedné z porot

logo finále plzeňUděleni budou letos čtyři Zlatí ledňáčci, Divácká cena, Nejlepší herecký výkon, Cena AČFK za celovečerní i dokumentární film, Cena za nejoriginálnější dokument do 35 let a Cena studentské poroty.
Dojde i k několika předpremiérám televizních projektů. O nejvýraznějším z nich, filmu OSMY jsme si povídali s režisérem Jiřím Strachem.


Finále Plzeň startuje dnes a potrvá až do soboty 3. května
Bližší informace najdete na www.festivalfinale.cz

připravil: MS, totalfilm.cz
zdroj: J. Sedlák, Finále Plzeň, Cinemart, vlastní zpráva, audio materiál Totalfilm.cz