Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Anifilm| Tipujeme nejlepší soutěžní filmy

V hlavní soutěži celovečerních filmů pro děti a dospělé je dohromady deset titulů. Pokusili jsme se odhadnout jaké si vybere porota, ale to není nejdůležitější. Po návštěvě všech soutěžních filmů se dá celkem dobře odhalit, jaké filmy se nejvíc líbily divákům. Nerozlišujeme dospělou a dětskou soutěž.

Jednoznačně největší zájem vzbudily dva snímky v kategorii pro dospělé. V obou kategoriích ale figurují tituly, které nelze jednoznačně označit jako dospělé či dětské snímky. Mezi ně patří zejména Chlapec a svět, Teta Hilda nebo Líza Citrónová a Marocký Pomeranč. Všechnyt tři snímky měly přes napínavý příběh i politicko-ekologický podtext.

Cheatin´

Cheatin´

Prvním filmem budícím největší zájem je animovaný příběh o lásce, žárlivosti a vraždě Cheatin´od Billa Plymptona. Animovaný příběh v sobě nese násilí, lásku a klasický příběh žárlivosti, která se ukáže jako lichá. Koloběh následných událostí je tragický a zároveň absurdně vtipný. Dalším zcela vyprodaným představením byl příběh italského leteckého konstruktéra Caproniho – Zvedá se vítr. Zvučné jméno režiséra Haiyao Myiazakiho zaručuje kvalitní, intimní ale zároveň velkolepou zábavu. Zvedá se vítr lze směle označit jako animovaný velkofilm.

Zvedá se vítr

Zvedá se vítr

Co se stane s malou zemí Sbornií, kterou od okolního světa oddělovala obrovská zeď? To nám prozradil brazilský tvůrce Otto Guerra. Absurdní humor, energická brazilská hudba a spousta zajímavých nápadů. I Sbornia sklidila velkou diváckou odezvu. Po filmu proběhla i diskuze s režisérem.

Sbornia

Sbornia

Zajímavá byla i estonská celovečerní opera Líza Citronová a Marocký Pomeranč: zrychlená lovestory. Veselý film s vážným tématem. Uprchlík Marocký Pomeranč utíká za lepším životem, ale ke svému překvapení si nakonec pohorší. Pomoci mu může jen láska… V celém filmu se zpívají improvizované či známé operní árije.

O oba české filmy v soutěži byl také velký zájem. Čtyřlístek ve službách krále Michala Žabky ani Husiti Pavla Koutského však příliš nezaujali. Festivaloví diváci je přijali poměrně vlažně. Čtyřlístek má příliš překombinovaný a infantilní děj. Dospěláky nepotěší a děti příliš nazaujme. Ještě hůř na tom jsou (bohužel) Husiti. Animace Pavla Koutského je bezchybná, vizuálně je tu pár velmi vtipných nápadů. Bohužel obsahově selhávají výrazně. Snaha o jakýsi vtipný nadhled při volném líčení dějin vyznívá spíš trapně než vtipně. V sále se bohužel nikdo nesmál.

Husiti nastolují základní otázku pro koho jsou vlastně určeni. Pro děti? Těžko. Ti mají problém pochopit je. Pro dospělé? Pro ty jsou zase málo vtipní.
Lyrický snímek Měsíčňan vypráví o chlapci, který se dostane na planetu Zemi je adaptací povídky Tomiho Ungerera. Velmi příjemný, jemný a výtvarně výrazný film.

Teta Hilda

Teta Hilda

Ulítlá animovaná komedie Teta Hilda o ekoložce, která bojuje s velkým molochem o zákaz geneticky modifikovaných rostlin. Zní to sice jako zvláštní téma pohádky, ale překvapivě to funguje a je to velká zábava. I diváci to ocenili. Film se evidentně líbil i dětem, což dokládaly spontánními výkřiky v sále.

Chlapec a svět (foto: Anifilm)

Chlapec a svět (foto: Anifilm)

Desítku doplňuje ještě dojemný životopisný dokument, který se dotýká tématu adopce. Barva pleti: medová je dílem Laurenta Boileaua.
A konečně náš tip – film Chlapec a svět kombinuje abstrakci a jednoduchou kresbu kombinovanou s bohatým a velkorysým pozadím. Je lyricko-epickým příběhem chlapce hledajícího neúnavně svého otce. Výrazná obrazová stylizace spolu se skvělou zvukovou a hudební složkou dělají z tohoto filmu jednoho z favoritů dětské soutěže. Pro dětské diváky je velmi srozumitelný, dospělí ocení výtvarnou stránku a podtext.

Pokusili jsme se tipovat výběr porotců na ceny festivalu ve dvou hlavních soutěžních kategoriích. Zvážili jsme divácký potenciál, výtvarnou složku a celkovou kvalitu jednotlivých titulů. Sami jsme zvědaví, jak moc se odchýlíme od poroty (Ferenc Cakó, Kristina Dufková, Mark Shapiro, Philippe Moins, Eija Saarinen).

Soutěž celovečerních filmů pro dospělé – Tipy 
1. Zvedá se vítr 90%
2. Cheatin´80%
3. Sbornia
4. Barva pleti: medová
5. Husiti

Soutěž celovečerních filmů pro děti – Tipy

1. Chlapec a svět 90%
2. Měsíčňan 80%
3. Líza Citrónová a Marocký Pomeranč
4. Teta Hilda
5. Čtyřlístek ve službách krále

Velký úspěch u diváků měly před promítáním krátké znělky, které pro Českou televizi vyrobili významní domácí animátoři. Například Aurel Klimt, Pavel Koutský, Michaela Pavlátová a další. Zejména Pavlátové ovčí animace „Koukej“ rozesmála pokaždé malé i velké diváky spolehlivě.

Večer přineseme reportáž ze slavnostního zakončení a samozřejmě skutečné vítěze všech festivalových soutěží.

AC, totalfilm.cz
foto: Anifilm

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast