Anifilm vyhrál americký film Cheatin’ a brazilský Chlapec a svět

Anifilm má vítěze. V Mezinárodní soutěži filmů pro dospělé diváky bodoval americký film Cheatin’ režiséra Billa Plymptona. V dětské soutěži si křišťálovou Animorphu a finanční odměnu odnáší brazilský film Chlapec a svět (O menino e o mundo) Alêho Abreu. Film Barva pleti: medová (Couleur de peau: miel) získal od poroty čestné uznání.

Hlavní festivalovou porotu posuzující celovečerní filmy pro děti i dospělé tvořili Ferenc Cakó (HUN), Kristina Dufková (CZ), Philippe Moins (BEL), Elja Saarinen (FIN) a Mark Shapiro (USA).

Ukázka z vítězného filmu pro dospělé – Cheatin´(B. Plumpton)

Ukázka z vítězného filmu pro děti – Chlapec a svět (A. Abreu)

„V kategorii dětských celovečerních filmů jsme měli jasno okamžitě téměř všichni. I u filmů pro dospělého diváka jsme se snadno shodli na vítězi, ale dlouho jsme diskutovali, komu dát čestné uznání. Bylo to totiž těsné mezi dvěma filmy. A i když bylo naše rozhodnutí o vítězích obou kategorii téměř jednoznačné, dobrých filmů bylo v soutěži opravdu hodně. A z toho mám radost.“, osvětluje výběr poroty členka poroty Kristina Dufková.

SOUTĚŽ KRÁTKÝCH A STUDENTSKÝCH FILMŮ

V Mezinárodní soutěži krátkých filmů si cenu odveze Nejhorší možný scénář (Must Stsenaarium) režiséra Kristjana Holma. Hlavní cenu v Mezinárodní soutěži studentských filmů má Michael Frei za snímek Plug and Play. Další studentský film Symfonie č. 42 (Symphony No. 42) (Réky Bucsi) si z festivalu odváží čestné uznání.

O ceně pro krátké a studentské filmy se radila porota ve složení Florence Miailhe (FR), Phil Mulloy (UK), Marek Skrobecki (PL), František Váša (CZ) a Haiyang Wang (CHIN).

Závěrečný slavnostní večer Anifilmu (foto: totalfilm.cz)

Závěrečný slavnostní večer Anifilmu (foto: totalfilm.cz)

Na začátku festivalu byla udělena Cena za celoživotní přínos režisérovi Zdeňku Smetanovi.

ČÍSLA

Do dnešního dne festival na jednotlivé filmové, odborné i doprovodné programy navštívilo více než 23 000 diváků, ve čtyřech soutěžních sekcích se utkalo 73 snímků a z toho jich 10 bylo celovečerních, 33 krátkých a 30 studentských. V doprovodných programech pak bylo odpromítáno dalších téměř 300 filmů. Proběhlo téměř 20 workshopů, přednášek a prezentací.

SLAVNOSTNÍ ZAKONČENÍ

Závěrečný ceremoniál byl letos mnohem velkolepější než v minulých letech. Konal se ve velkém sále Městské haly Roháč. Diváky uchvátilo několikeré vystoupení cirku La Putyka za doprovodu kapely Sexy bonbonky. Večer tradičně (a vtipně) moderovali herci Tomáš Měcháček a Perla Kotmelová.

připravil: AC, totalfilm.cz
zdroj: Totalfilm, G. Zajícová (Anifilm), P. Slavík (Anifilm)

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.