Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Anifilm vyhrál americký film Cheatin‘ a brazilský Chlapec a svět

Anifilm má vítěze. V Mezinárodní soutěži filmů pro dospělé diváky bodoval americký film Cheatin‘ režiséra Billa Plymptona. V dětské soutěži si křišťálovou Animorphu a finanční odměnu odnáší brazilský film Chlapec a svět (O menino e o mundo) Alêho Abreu. Film Barva pleti: medová (Couleur de peau: miel) získal od poroty čestné uznání.

Hlavní festivalovou porotu posuzující celovečerní filmy pro děti i dospělé tvořili Ferenc Cakó (HUN), Kristina Dufková (CZ), Philippe Moins (BEL), Elja Saarinen (FIN) a Mark Shapiro (USA).

Ukázka z vítězného filmu pro dospělé – Cheatin´(B. Plumpton)

Ukázka z vítězného filmu pro děti – Chlapec a svět (A. Abreu)

„V kategorii dětských celovečerních filmů jsme měli jasno okamžitě téměř všichni. I u filmů pro dospělého diváka jsme se snadno shodli na vítězi, ale dlouho jsme diskutovali, komu dát čestné uznání. Bylo to totiž těsné mezi dvěma filmy. A i když bylo naše rozhodnutí o vítězích obou kategorii téměř jednoznačné, dobrých filmů bylo v soutěži opravdu hodně. A z toho mám radost.“, osvětluje výběr poroty členka poroty Kristina Dufková.

SOUTĚŽ KRÁTKÝCH A STUDENTSKÝCH FILMŮ

V Mezinárodní soutěži krátkých filmů si cenu odveze Nejhorší možný scénář (Must Stsenaarium) režiséra Kristjana Holma. Hlavní cenu v Mezinárodní soutěži studentských filmů má Michael Frei za snímek Plug and Play. Další studentský film Symfonie č. 42 (Symphony No. 42) (Réky Bucsi) si z festivalu odváží čestné uznání.

O ceně pro krátké a studentské filmy se radila porota ve složení Florence Miailhe (FR), Phil Mulloy (UK), Marek Skrobecki (PL), František Váša (CZ) a Haiyang Wang (CHIN).

Závěrečný slavnostní večer Anifilmu (foto: totalfilm.cz)

Závěrečný slavnostní večer Anifilmu (foto: totalfilm.cz)

Na začátku festivalu byla udělena Cena za celoživotní přínos režisérovi Zdeňku Smetanovi.

ČÍSLA

Do dnešního dne festival na jednotlivé filmové, odborné i doprovodné programy navštívilo více než 23 000 diváků, ve čtyřech soutěžních sekcích se utkalo 73 snímků a z toho jich 10 bylo celovečerních, 33 krátkých a 30 studentských. V doprovodných programech pak bylo odpromítáno dalších téměř 300 filmů. Proběhlo téměř 20 workshopů, přednášek a prezentací.

SLAVNOSTNÍ ZAKONČENÍ

Závěrečný ceremoniál byl letos mnohem velkolepější než v minulých letech. Konal se ve velkém sále Městské haly Roháč. Diváky uchvátilo několikeré vystoupení cirku La Putyka za doprovodu kapely Sexy bonbonky. Večer tradičně (a vtipně) moderovali herci Tomáš Měcháček a Perla Kotmelová.

připravil: AC, totalfilm.cz
zdroj: Totalfilm, G. Zajícová (Anifilm), P. Slavík (Anifilm)

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast