Recenze | Divergence se stala hitem oprávněně

Po skončení Twilight ságy velká studia přemýšlela čím tuhle úspěšnou dojnou krávu nahradit. Vzniklo několik teenagerovských bestsellerů, které uspěly na knižním trhu, ale na plátna se jim úspěšně prorazit nepodařilo. Výjimkou jsou snad jen Hunger Games, kterým se popularitě upíří ságy podařilo alespoň přiblížit.

Divergence (foto: Bontonfilm)

Divergence (foto: Bontonfilm)

Doplnit pomyslnou svatou trojici může nyní Divergence. Předloha mladé spisovatelky Veronicy Roth zaznamenala jak ve světě i u nás na knižních pultech velký úspěch. Totéž platí i o filmu, který měl po druhém týdnu v amerických kinech tržby vyšší než 100 milionů dolarů.
V čem tedy tkví úspěch a alchymie Divergence?

Divergence (foto: Bontonfilm)

Divergence (foto: Bontonfilm)

Vanessa Taylor vytvořila svět v období po zničující celosvětové válce. Svět je rozdělen na pět frakcí (Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost a Upřímnost). Každý člověk je zařazen do jedné z nich podle svých vlastností a hodnot, které vyznává. V 16 letech musí podstoupit rozřazovací test, který rozhodne kam se zařadit. Při konečném rozřazovaní ale má každý možnost zvolit frakci bez ohledu na test. Toho využije i naše hlavní hrdinka Beatrice. Při testu se totiž ukáže, že nezapadá ani do jedné z frakcí. Má předpoklady a talent pro více frakcí.


předobjednat

Systém, ale nikoho takového nepřipouští a divergentních jedinců se zbavuje. Tris (Shailene Woodley) tedy nesmí nic prozradit. Vybere si jednu z frakcí (Neohrožení) a doufá, že se na její výjimečné schopnosti nepřijde. Marně, ve chvíli, kdy na to systém zosobněný v postavě Kate Winsletové přijde, začíná opravdový boj o život. Tris na to ale není sama. Pomáhá jí její výcvikový instruktor Čtyřka (Theo James).

Divergence (foto: Bontonfilm)

Divergence (foto: Bontonfilm)

divergence_trilogie_600_120_anim_gif

V čem tedy tkví úspěch Divergence ať už ve filmové nebo knižní podobě? Samozřejmě, že se na plátnech nekoná nic zásadně objevného. Je tu spousta klišé a věcí, které už jsme nesčetněkrát viděli. Ale když se to umí podat neotřele, funguje to. Režisér Neil Burger spolu se scénáristy dávkoval dobře. V prvním díle je romantických chvilek pomálu. Film zaujme na samém začátku vizuálem.

Divergence (foto: Bontonfilm)

Divergence (foto: Bontonfilm)

Postapokalyptické Chicago se zchátralými mrakodrapy porostlými zelení a zvláštními klimatizačními jednotkami, které vypadají jako kradené z velkokapacitních tunelů. Hned po rozřazovacím obřadu se rozjíždí neutuchající akce. Tris si vybrala frakci, která je ze všech nejpřitažlivější. Neohrožení jsou „magoři“, kteří za jízdy naskakují do vlaku nadzemky, vyskakují z něj na okolní střechy a jsou tak nějak pořád cool.

Divergence (foto: Bontonfilm)

Divergence (foto: Bontonfilm)

Hlavním úkolem této frakce je starat se o vnitřní i vnější bezpečnost celého města. Její kadeti podstupují při výcviku nebezpečné zkoušky a zbabělost a neúspěch se tu netrpí.
Veronica Roth vymyslela velmi přitažlivý a znepokojivý svět, který připomíná tak trochu totalitní režim, tak trochu orwelovský román.

Divergence (foto: Bontonfilm)

Divergence (foto: Bontonfilm)

Ve vzduchu tu visí spousta otazníků, nebezpečí a nevyhnutelného střetu. Od začátku příběhu k němu všichni směřují a když dojde na lámání chleba, funguje to velice dobře. Vyvrcholení celého filmu je uspokojivé a vytváří předehru pro maso dalšího pokračování.

Divergence (foto: Bontonfilm)

Divergence (foto: Bontonfilm)

Samozřejmě, dalo by se namítnout, že autorka románu si vypůjčila od svých slavných kolegyň několik zápletek, funkčních nezbytností a vytvořila něco mezi Twilight a Hunger Games. Ale evidentně to v záplavě podobných pokusů velmi dobře zafungovalo a pro mne osobně je diváckým vítězstvím fakt, že to šlo bez těch otravných a vybledlých tvářiček s tesáky v puse.

Divergence (foto: Bontonfilm)

Divergence (foto: Bontonfilm)

Tris a Čtyřka nejsou uvzdychanou mileneckou dvojicí z Bravíčka – a za to tleskám rovněž.
Divergence není zrovna sci-fi pro milovníky žánru, ty asi neuspokojí. Ale aspoň neuráží inteligenci přemýšlivých diváků a to se u filmů pro teenagery podaří málokdy.
[usr 7]
Jakub Gutt, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bontonfilm © 2014

soutez_divergence

Divergence
Divergent
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný / Romantický
USA, 2014, 139 min
Premiéra: 1. května 2014 Bontonfilm

Režie: Neil Burger
Předloha: Veronica Roth (kniha)
Scénář: Vanessa Taylor, Evan Daugherty
Kamera: Alwin H. Kuchler
Hudba: Junkie XL
Hrají: Shailene Woodley, Kate Winslet, Miles Teller, Ray Stevenson, Ansel Elgort, Theo James, Jai Courtney, Ashley Judd, Maggie Q, Tony Goldwyn, Zoë Kravitz, Mekhi Phifer, Ben Lloyd-Hughes, Justine Wachsberger, Amy Newbold

DIVERGENCE - VIZUAL

  1. Vyborny film keby natočily este jednu cast,,,, bavi ma to pozerat no proste TOP

    Reagovat na tento komentář
  2. Vyborny film !!! divergence,rezistence,experimen no proste TOP keby natocily este jednu cast … rad by som bol bavi ma to pozerať.

    Reagovat na tento komentář
  3. […] filmové série Divergence s názvem Rezistence je po úspěchu prvního dílu o poznání velkolepější a výpravnější, […]

    Reagovat na tento komentář
  4. […] filmové série Divergence s názvem Rezistence je po úspěchu prvního dílu o poznání velkolepější a výpravnější, […]

    Reagovat na tento komentář
  5. […] Z naší recenze: (…) Samozřejmě, dalo by se namítnout, že autorka románu si vypůjčila od svých slavných kolegyň několik zápletek, funkčních nezbytností a vytvořila něco mezi Twilight a Hunger Games. Ale evidentně to v záplavě podobných pokusů velmi dobře zafungovalo a pro mne osobně je diváckým vítězstvím fakt, že to šlo bez těch otravných a vybledlých tvářiček s tesáky v puse. Tris a Čtyřka nejsou uvzdychanou mileneckou dvojicí z Bravíčka – a za to tleskám rovněž. Divergence není zrovna sci-fi pro milovníky žánru, ty asi neuspokojí. Ale aspoň neuráží inteligenci přemýšlivých diváků a to se u filmů pro teenagery podaří málokdy. více zde […]

    Reagovat na tento komentář
  6. Něco mezi Twilight a aHunger Games…Vážně? Nechápu, co se Vám na tom zdá podobné…

    Reagovat na tento komentář
    • Twilight i Hunger Games: v popředí dvě silné ženské hrdinky. Schéma milostného vzplanutí obalené dramatickými událostmi. Co se týče Hunger Games, podobnost je až zarážející – totalitní systém, který se chce hrdinky za každou cenu zbavit, protože je pro jeho fungování nebezpečná. Jak bylo psáno v recenzi – nic nového, jen lepší kabátek, který nenudí. Srovnání s Twilight možná trochu kulhá, ale ať se nám to líbí nebo ne, pro producenty je to meta v této cílové skupině.
      Tolik na vysvětlenou.

      Reagovat na tento komentář
  7. Sypu si popel na hlavu, těch chyb bylo opravdu víc než je zdrávo. Evidentně bych si nezasloužil být členem jakékoliv “frakce”, nemluvě o tom, že určitě nejsem divergentní :)
    Možná jsem opravdu jen cvičená opice, jak mi napsal jeden z čtenářů do mejlu:) Každopádně díky za upozornění, které nám umožnilo chyby opravit.
    Jakub, totalfilm.cz

    Reagovat na tento komentář
  8. jouda joudovič joudov 2.5.2014, 13:00

    Co si mám představit pod pojmem rozzařovací test? Se po něm dotyčná rozzáří?

    Reagovat na tento komentář
    • TOTAL FILM 2.5.2014, 13:11

      Samozřejmě rozřazovací. Když se daří, tak se daří. Myslím, že recenze Divergence bude dlouho noční můrou všech v redakci.
      Děkujeme, kolega to dnes schytal úplně ze všech možných stran.
      Tereza

      Reagovat na tento komentář
  9. až na to, že nejezdí metrem, ale vlakem a spisovatelka je Veronica Roth….

    Reagovat na tento komentář
  10. Milý autore, když už několikrát zmíníš jméno spisovatelky, tak by bylo dobré si zjistit, kdo tuto trilogii skutečně napsal ;) Byla to Veronica Roth…

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.