Recenze | Poslední cyklista – silné emoce i příběh

Česká televize dnes uvede na ČT1 první část dvoudílného televizního filmu Poslední cyklista. Nový film reřiséra Jiřího Svobody vypráví o osudu židovské rodiny, která adoptuje árijsou dívku. V hlavních rolích diváci uvídí maďarskou herečku Ági Kubíkovou (Román pro muže), Martu Vančurovou, Petra Štěpána, Lenku Vlasákovou a Sabinu Rojkovou.

Poslední cyklista (foto: ČT)

Poslední cyklista (foto: ČT)

Scénář napsal spolu s režisérem Jiřím Svobodou herec Tomáš Töpfer. Příběh malé Kláry začíná ve třicátých letech minulého století, kdy si ji bezdětní manželé odvážejí ze sirotčince. Nástup nacismu ale tragicky zasáhl do osudů tisíců židovských rodin po celé Evropě. Klárka netuší, že je adoptována, její otec se snaží přimět židovskou obci ke smazání záznamu o dceři v matrice. Aby ji rodina zachránila, je ochotna dceru vyvázat ze své židovské rodiny a poslat ji jako křesťanku pryč. Rodiče věří, že jen tak mohou svou dceru zachránit…

Opakuji to tu už poněkolikáté a mám radost, že ČT drží nastavenou kvalitativní laťku posledních let na určité výši a přes schvalovací síto nepronikají k divákům nedodělky, či technicky a obsahově nedokonalé projekty. Divák už je dnes náročnější, je zvyklý, že se rozdíly mezi filmovou a televizní tvorbou stírají.

Poslední cyklista (foto: ČT)

Poslední cyklista (foto: ČT)

I poslední cyklista může posloužit jako pozitivní příklad tohoto trendu. Štáb si dal velkou práci při vyhledávání vhodných exteriérů i interiérů. Film má kvalitní kameru, dobrý střih a úspornou, avšak jímavou hudební složku. Tvůrci se dokonce potýkali s možným zastavením natáčení. Trefili se do loňských povodní, které postihly i Terezín, kde se část filmu realizovala.

Poslední cyklista (foto: ČT)

Poslední cyklista (foto: ČT)

Jiří Svoboda má velké zkušenosti s historickou látkou, v minulosti už realizoval několik filmů z předválečního i válečného období (Zánik samoty Berhof, Svět nic neví). Na výsledku je to poznat. A je pozitivní, že se režisér plně přizpůsobuje modernímu televiznímu jazyku, aniž by to působilo v souvislosti se zadaným tématem nepatřičně.
Scénář je velmi dobrý, tempo obou filmů velmi slušné. Především druhá část je pochopitelně nejdynamičtější. Scény v lágrech mají velký emocionální náboj.

Poslední cyklista je skvěle obsazen. Září především zmiňovaná Ági Kubíková s Petrem Štěpánem, vyzdvihnout musím i babičku v podání skvělé Marty Vančurové. Samotná Sabina Rojková roli Kláry zvládá velmi suverénně.

Poslední cyklista (foto: ČT)

Poslední cyklista (foto: ČT)

Film je aktuálně nominován ve třech kategoriích na MFF v Monte Carlu. Soutěží v kategorii Minisérie, Ženský herecký výkon (Ági Kubíková) a Mužský herecký výkon (Petr Štěpán). O úspěchu filmu se rozhodne v druhém červnovém týdnu, kdy se festival koná. V uplynulém týdnu byl film uveden na předpremiéře filmového festivalu Finále Plzeň.

První část: neděle 4. května ve 20:00 na ČT1ct1
Druhá část: neděle 11. května ve 20:00 na ČT1

Martin Staněk, totalfilm.cz
foto/video: Česká televize, © 2014

Poslední cyklista
Drama / Válečný
Česko, ČT, 2014, 2×83 min

Režie: Jiří Svoboda
Kreativní producent: Jan Maxa
Scénář: Tomáš Töpfer, Jiří Svoboda
Hrají: Markéta Hrubešová, Marta Vančurová, Ági Gubíková (v čes. znění Martina Menšíková), Petr Štěpán, Sabina Rojková, Vincent Navrátil, Luboš Veselý, Vilma Frantová, Petr Vaněk, David Novotný, Lenka Vlasáková, Hana Frejková, Václav Helšus, Tomáš Töpfer, Jitka Jirsová

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.