Začíná Zlín Film Festival – filmový maraton potrvá až do čtvrtka

Už ráno zaplnily Velké kino ve Zlíně stovky dětí na slavnostním ceremoniálu Zlín Film Festivalu, který dnes zahajuje. Dopoledního zahájení se zúčastnila dětská hrdinka filmu Taina a Amazonská legenda – indiánka Wiranu Tembe, programová ředitelka Markéta Pášmová a čeští herci Jan Čenský a Dana Morávková, kteří jsou se Zlín Film Festivalem už neodmyslitelně spjati.

Dopolední slavnostní zahájení

Dopolední slavnostní zahájení

Zpěvačka Ewa Farna zazpívala několik písní a film mohl začít. Dnes večer se odehraje druhá část slavnostního ceremoniálu. Ve 20 hodin začíná ve Velkém kině ceremoniál pro dospělé. Festival otevře polský film Být jako Kazimierz Deyna (2012), jehož uvedení na letošním ročníku se zúčastní i polská delegace složená z režisérky Anny Wieczur-Bluszcz a herci Gabriela Muskala a Marcin Korcz. Film na festivalu zahájí Dny polské kinematografie.

Ve 22 hodin slavnostní ceremoniál vyvrcholí ohňostrojem. Nejlépe ho můžete sledovat z Open Air placu u Kongresového centra.

Být jak

Být jak Kazimierz Deyna

54. ročník tradičního zlínského filmového festivalu letos uvede 365 hraných i animovaných snímků z celkem 55 zemí světa. Z toho 10 světových premiér, 51 mezinárodních (filmy byly zatím uvedeny jen v zemi svého vzniku). 212 filmů z celkového počtu budou poprvé promítány v České republice. Vše vypukne v pátek 30. května a filmová přehlídka s bezpočtem doprovodného programu potrvá až do čtvrtka 5. června 2014.

V prodeji jsou i letos Filmpasy nebo jednotlivé vstupenky. Vlastnictví Filmpasu opravňuje držitele k vyzvednutí dvou vstupenek denně zdarma. Cena samostatných vstupenek je 40,- Kč. Filmpas stojí 120,- Kč na celou dobu festivalu.

MS, totalfilm.cz
foto/video: Zlín Film Festival, Totalfilm.cz