Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Zlatou Palmu z Cannes má Zimní spánek – některé oceněné snímky uvedou čeští distributoři

Zlatou Palmu za nejlepší film získalo letos drama v turecko-francouzsko-německé koprodukci Zimní spánek (Winter sleep). Natočil ho režisér Nuri Bilge Ceylan a film patřil ke třem největším letošním favoritům každoroční výkladní skříně světového filmu. V českých kinech uvede vítězný film společnost Film Europe, která ho má ve svém balíku akvizic, které si z Francie veze.

Zlatá Palma pro Zimní spánek (režie: Nuri Bilge Ceylan)

Zlatá Palma pro Zimní spánek (režie: Nuri Bilge Ceylan)

Film vypráví o bývalém úspěšném herci, který má vlastní hotel, ve kterém žije se svou rodinou. Všude kolem něj je ale chudoba. Hrdina přemýšlí spolu s rodinou i hosty hotelu o zodpovědnosti za stav současného světa. Kritici na filmu cenili především jeho filozofický přesah, přestože má film téměř 200 minutovou stopáž.

Velkou cenu si z Cannes odváží Alice Rohrwacher za film Zázraky (Le Meraviglie) s podtitulem: na konci léta se pro Gensomnii a její tři mladší sestry změnilo úplně všechno…

Alice Rohrwacher přebírá Grand Prix festivalu za film Le Meraviglie

Alice Rohrwacher přebírá Grand Prix festivalu za film Le Meraviglie

Dalším filmem, který se objeví v českých kinech a v Cannes před chvílí obdržel Cenu poroty je film Mommy, který režíroval nejmladší režisér v soutěži, kanaďan Xavier Dolan (Imaginární lásky,Laurence Anyways, Tom at the Farm). Vypráví příběh matky a syna, kteří komplikované peripetie svých životů zvládají s neskrývanou živelností, navzdory osudu, navzdory lidem v okolí. Silně emotivní film zaujal svou energií, empatií a netradičními filmařskými postupy. Film uvede do českých kin společnost Artcam.

Signatures pour site et presse rectangle.indd

Tutéž cenu má i Jean-Luc Godard za svůj filmový experiment Adieu au Langage zvláštní cenu poroty. Film uvidíme v našich kinech díky Film Europe.

Cena poroty Mommy (režie: Xavier Dolan)

Cena poroty Mommy (režie: Xavier Dolan)

V našich kinech se díky Film Europe objeví i film Leviathan (režie: Andrey Zvyagintsev) , který v Cannes ocenili za nejlepší scénář (Andrey Zvyagintsev & Oleg Negin). Popisuje současnou korupci v Rusku.

Mezinárodní porota

Mezinárodní porota

Nejlepším režisérem je Bennett Miller. V Cannes uvedl film Foxcatcher o olympijském wrestlerovi, který se potýká se schizofrenickým vrahem, ohrožujícím jeho bratra.

Nejlepší režie Bennett Miller za Foxcatcher

Nejlepší režie Bennett Miller za Foxcatcher

Dalším favoritem byl snímek Mika Leigha Mr. Turner, odnáší si hereckou cenu pro Timothyho Spalla. Pozornost vzbudil i David Cronenberg s komedií Mapy ke hvězdám. Pro film získala jednu cenu Julianne Moore (nejlepší ženský herecký výkon).

V Cannes mohli letos diváci v nezávislé sekci vidět i český film. Cesta ven režiséra Petra Václava je příběhem silné mladé matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem a snaží se vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru Sárinku.

Slavnostní ceremoniál začal v Cannes po sedmé hodině večerní.

Artcam kromě snímku Mummy zakoupil do českých kin ještě film Féher isten ( Bílý bůh) maďarského režiséra Kornela Mundruczó. Film Europe veze ještě filmy Deux Jours, Une Nuit, Jimmy’s Hall, Sils Maria, Turist, When Animals Dream a další.

Vlastní zpráva (Cannes, Praha)
připravili: AC, MS, totalfilm.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast