MFFKV | Kdo sedí letos v karlovarských porotách

49. ročník karlovarského festivalu se nezadržitelně blíží. Začíná už v pátek. Letošní předjubilejní ročník vyniká velkou českou účastí a tradičně hvězdnými jmény festivalových hostů (Mel Gibson, Fanny Ardant, Laura Dent). Pojďme se ale podívat na členy porot, které budou rozhodovat o držitelích festivalových cen, včetně Křišťálových globů.

HLAVNÍ POROTA

KV_logo_clanekV čele Hlavní poroty stojí španělský producent a režisér Luis Miñarro. Zasednou zde také slovenská režisérka Mira Fornay (Můj pes Killer), řecký kameraman a režisér Phedon Papamichael, islandský muzikant a autor filmové hudby Kjartan Sveinsson a režisér filmu Klauni Viktor Tauš. 

Luis Miñarro (foto: archiv)

Luis Miñarro (foto: archiv)

POROTA NA VÝCHOD OD ZÁPADU

Porotě Na východ od Západu bude předsedat režisér Ahmet Boyacioğlu z Turecka. Zasedne v ní chorvatská festivalová producentka Ivana Ivišić, polský režisér Tomasz Wasilewski, (v této sekci zvítězil se svým filmem Plovoucí věžáky). Hodnotit filmy přijede i řecká producentka Amanda Livanou a úspěšný festivalový režisér Levan Koguasvilli.

Ahmet Boyacioğlu (foto: archiv)

Ahmet Boyacioğlu (foto: archiv)

POROTA DOKUMENTÁRNÍ POROTY

Předsedkyní dokumentární poroty bude izraelská producentka Philippa Kowarsky. Členy poroty budou i španělský režisér Oskar Alegria a český scénárista Tomáš Bojar.

Philippa Kowarsky (foto: oscars.org)

Philippa Kowarsky (foto: oscars.org)

POROTA UDĚLUJÍCÍ CENU NEZÁVISLÁ KAMERA

Posuzovat filmy v této sekci bude významná filmová distributorka Claire Crean, americký režisér kyperského původu Chad Hartigan a dramaturg Michael Málek.

Filmy budou ve Varech další vybrané osobnosti posuzovat ještě v dalších nestatutárních porotách (FIPRESCI, EKUMENICKÁ POROTA, POROTA FEDEORA, EUROPA CINEMA.
49. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2014 začíná již v pátek 4. července.

foto: archiv, oscars.org
zdroj: Film Servis Karlovy Vary, a.s.
připravil: AC, totalfilm.cz